Як приготувати смачний суп із морепродуктами
Як приготувати смачний суп із морепродуктами
Час читання -6хв.
У багатьох країнах Середземномор’я є популярні рецепти перших страв із рибою та морепродуктами. Хочете навчитися готувати смачний суп, як в Італії – значить, ця стаття для вас.

Перша страва на рибному бульйоні – це корисно, смачно та більш легко, аніж супи та борщі на свинині чи яловичині. Асортимент рибних відділів METRO дозволяє відтворити будь-який рецепт, навіть автентичний італійський, який вимагає винятково свіжих та якісних дарів моря. Чи знали ви, що початково нинішній гурманський делікатес – суп із рибою та молюсками – був раціоном найбідніших рибаків, які варили суп із того, що в них було, а також із різноманітних залишків проданого улову. Саме так виник рецепт рибної юшки буйябес, яка нині є класикою французького регіону Прованс та символом романтичного міста Марсель. І досі у кожному кафе та ресторані цього порту вам запропонують легендарний буйябес із різноманітними інгредієнтами. Є навіть рецептура з омарами, по 150-200 євро за порцію!

Цікавий факт: існують два основних рецепти буйябеса, марсельський та нормандський. Вони різняться наступним: марсельський готується винятково з риби та морепродуктів, а в Нормандії до юшки обов'язково додають картоплю. Звичайно, романтичні натури, яким доводилося готувати із того, що подарувало море, не могли не овіяти романтикою цю просту, за своєю суттю, страву. Є старовинна французька легенда, згідно з якою давньогрецька богиня Афродіта щодня годувала рибним супом, який вигадали в Марселі, свого чоловіка Гефеста.

Середземноморський суп із морепродуктами – невід'ємна частина кухні Франції, Італії, Іспанії. Готують такі страви й в деяких країнах балканського півострова, хоча там більш поширені страви з м’яса. Пропонуємо вам приготувати італійський варіант рибної юшки.

Рибний суп з морепродуктами – рецепт від METRO

Технологія приготування цієї першої страви суттєво різниться від традицій приготування супів в українській кухні. По суті, це овочевий суп-пюре на рибному бульйоні, у якому мінімум часу варяться свіжі морепродукти. Для приготування знадобляться каструля із товстим дном, пательня та блендер із місткою чашею.

Суп із морепродуктів з овочами потребує таких інгредієнтів:

  • 400 г філе хека;
  • 2 тушки кальмарів (загальною вагою близько 200 грамів);
  • креветки варено-морожені цілі – 400 г;
  • мідії у мушлях – 10 штук;
  • 2 ріпчасті цибулини (одна з них для бульйону);
  • перець горошок за смаком (для рибного бульйону);
  • велика морква;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • банка томатів у власному соку (чері чи звичайних);
  • 4 гілки свіжого базиліку;
  • 4 зубці часнику;
  • столова ложка сушених прованських трав;
  • 150 мл білого сухого вина;
  • сіль, свіжомелений чорний перець – за смаком;
  • оливкова олія для смаження.

 

На 4–5 порцій.

Час приготування – 40 хвилин.

Покроковий рецепт супу з морепродуктами – дивіться на відео, знятому для вас професіоналами METRO.

Рибний суп з морепродуктами – рецепт із Франції

Пропонуємо вам також спробувати страву у традиції, у якій її готують у Нормандії – регіоні Франції, де рибні страви – традиційні та улюблені протягом віків. Це більш суворий край, який омивається Атлантичним океаном. Для берегів Нормандії характерні значні припливи та відливи, під час яких місцеві мешканці збирають свіжих молюсків просто з дна океану.Головний принцип, коли готуєте суп з морепродуктами – рецепт може варіюватися, в залежності від наявних ресурсів та можливостей придбати різні види риби та морепродуктів. Головний принцип успіху у приготуванні насиченого рибного супу – використати якомога більше різних дарів моря, в ідеалі – не менше п’яти.

Отже, для 5-6 порцій страви знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжа риба або частини різних риб – не менше 1,5 кг (можна використати голови, хвости, хребти тощо);
  • тигрові креветки – 200 г;
  • мідії (у мушлях або без) – 200 г;
  • кальмари – 200 г;
  • морські гребінці – 200 г;
  • цибуля ріпчаста (або шалот) - 2 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • одна морква;
  • томати – 500 г;
  • стебла селери – 2 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • цедра одного лимона;
  • чорний перець;
  • прованські трави, сіль – за смаком;
  • 100 г білого вина.

 

На 6–7 порцій.

Час приготування – 2 години.

Як приготувати суп з морепродуктами?

Класичний рецепт з Нормандії покроково:

  1. Для насиченого рибного бульйону всю рибу обробіть. Філе великої риби відкладіть в бік, а кістки, голови, хвости і плавники покладіть у каструлю, залийте водою і поставте варитисьна 1 годину. До риби, яка вариться, покласти моркву, порізану крупними шматками, і цибулю цілком, можна в лушпинні, яке надасть рідині золотавого кольору.
  2. Цибулю, часник та помідори наріжте, викладіть у сотейник або каструлю і поставте підсмажуватися на слабкому вогні. Коли овочі в сотейнику стануть м'якими, долийте туди склянку білого вина і випаруйте рідину.
  3. Залийте припущені овочі охолодженим бульйоном і поставте на повільний вогонь тушкуватися на 40-45 хвилин. Періодично помішуйте.
  4. Окремо в каструлі, в якій в результаті буде зібрано всі складники супу, поставте варити картоплю, нарізану крупними шматками. Коли він буде готовий, злегка розімніть картоплю товкачкою.
  5. Філе риби наріжте на шматочки.
  6. Морепродукти треба промити та почистити. У креветок можна залишити хвостики, але не забудьте видалити кишечник, якщо креветки великі.
  7. Кальмари очистити від нутрощів та плівок, порізати на тонкі кільця.
  8. З'єднайте в каструлі картоплю, тушковані овочі та філе риби. Варіть на невеликому вогні, поки філе стане м'яким.
  9. Мідії, креветки покласти до супу в останні 10 хвилин приготування, молюски ще пізніше, хвилини за 2 до закінчення варіння, інакше вони стануть жорсткими.
  10. Подавати гарячим, прикрасивши зеленню. Найкращий супровід для буйабесу – хрусткі шматочки багету, підсушені на пательні та натерті часником.

 

Смачного!