Смачний сніданок із користю — яким він має бути
Смачний сніданок із користю — яким він має бути
Час читання -3хв.
Пропонуємо вам два рецепти збалансованого сніданку. Перший дуже просто та швидко — за лічені хвилини — можна приготувати вдома. Другий буде гарною ідеєю для сніданкового меню в кафе.

У колі тих, хто піклується про збалансоване харчування та здоров’я всієї родини, чимало прихильників думки про те, що сніданок — найголовніша їжа протягом дня. Будемо руйнувати стереотипи.

Найсвіжіші дані досліджень твердять: щойно прокинувшись, організм не може сприймати велику кількість їжі, яка містить усі необхідні нутрієнти. В Україні традиційно прийнято снідати великою кількістю вуглеводів — випічкою, солодким, сирниками, кашами чи кранчами.

Дієтологи закликають змінити тактику та зробити ставку на білки та корисні жири. З вуглеводів радять вживати зранку хліб із корисних інгредієнтів (із цільного зерна, житній, на заквасці тощо), а також фрукти та ягоди.

Проте основою сніданку все-таки бажано зробити білки та жири. А от вуглеводи: каші, запечені овочі, макарони та випічку — краще вживати в обідній час. Адже в розпал дня організм працює на повну потужність та може взяти максимальну користь з їжі.

Пропонуємо вам два рецепти збалансованого сніданку. Перший дуже просто та швидко — за лічені хвилини — можна приготувати вдома. Другий буде гарною ідеєю для сніданкового меню в кафе.

Смачний та простий сніданок з ягодами та кокосовим молоком

Якщо не можете обійтися без вуглеводів на сніданок, не відмовляйтеся від них різко. Змініть тістечко на банан, тости — на ягоди. Замість некорисних солодощів, вироблених на промислових підприємствах, з’їжте ложечку натурального меду.

Ще одна корисна порада: не варто починати ранок одразу з кави. Випийте склянку-півтори чистої води. Так організм остаточно прокинеться та буде готовий приймати їжу. Для корисного та смачного сніданку в стилі healthy нам знадобляться такі інгредієнти:

  • 2 банани помірної стиглості;
  • 2 столові ложки какао;
  • 200 мл кокосового молока;
  • 50 г пелюсток мигдалю;
  • 50 г лохини.

 

Кількість продуктів розраховано на двох, час приготування — 5 хвилин.

Рецепт смузі з кокосовим молоком:

  1. Банани промити та звільнити від шкірки, нарізати довільними шматочками.
  2. У чашу блендера покласти банани, какао, влити кокосове молоко.
  3. Збити суміш до однорідної консистенції.
  4. Подавати у глибоких тарілках, прикрасивши пелюстками мигдалю та лохиною.

 

За бажанням у такий боул можна додати чіа — тоді необхідно витримати сніданок у холодильнику протягом години.

Корисний та вишуканий сніданок з яєць

Хочете здивувати коханих або відвідувачів свого кафе — приготуйте омлет Пуляр. Це свідчення того, що з яєць можна приготувати безліч здорових та смачних страв. За легендою, цей повітряний омлет вигадала в XIX столітті власниця готелю у Франції Аннет Пуляр.

Сьогодні ця страва прикрашає ранкове меню в багатьох французьких ресторанах. Для того, аби відтворити цей традиційний рецепт, знадобляться такі інгредієнти:

  • 4 курячі яйця;
  • 30 мл молока;
  • сушений часник за смаком;
  • сіль за смаком;
  • олія для смаження.

 

Кількість порцій — 2, час приготування — 15 хвилин.

Процес приготування корисного омлету на сніданок:

  1. Ретельно миємо курячі яйця під проточною водою.
  2. Відокремлюємо жовтки від білків.
  3. Додаємо до жовтків молоко й перемішуємо віничком або виделкою до однорідного стану.
  4. Додаємо до білків сіль і сушений часник, збиваємо міксером до твердих піків. Збита білкова маса сильно збільшиться в об’ємі, має бути дуже повітряна.
  5. На плиті на помірному вогні гріємо сковорідку, додаємо в неї невелику кількість рафінованої олії для смаження.
  6. Виливаємо в сковороду жовтки й рівномірно розподіляємо їх по всій поверхні.
  7. За пів хвилини, коли жовтково-молочна маса схопиться, викладаємо на неї збиті білки, розрівнюємо ніжну масу за допомогою силіконової лопатки.
  8. Зменшуємо вогонь, він має бути меншим за середній, накриваємо наш корисний та вишуканий сніданок кришкою.
  9. Готуємо омлет 10 хвилин, готовність перевіряємо, злегка доторкнувшись пальцем. Готовий омлет Пуляр не буде липнути до шкіри.
  10. Обережно викладаємо страву на велику тарілку. Розрізаємо навпіл та кладемо половинки одна на одну, щоб Пуляр нагадував пишний торт.
  11. Подаємо до столу, прикрасивши зеленню та овочами (за бажанням).

 

Ідей сніданків безліч, лише з яєць можна приготувати десятки страв. Корисне та смачне поєднання — яйце пашот зі слабосоленою червоною рибою та пастою з авокадо. До такого сніданку знадобиться шматочок хліба.

Напої, які варто вживати на сніданок, мають бути максимально корисними. Не варто запивати їжу гарячою кавою чи чаєм. Це завадить засвоєнню корисних речовин. Краще випити каву за пів години після сніданку.

Смачного!