Прикрашаємо торт полуницею — декілька цікавих прийомів
Прикрашаємо торт полуницею — декілька цікавих прийомів
Час читання -3хв.
Гарно прикрашені торти та тістечка приносять подвійне задоволення — по-перше, завдяки смаку, а по-друге — завдяки декору. Влітку саме час практикуватися у прикрашанні десертів свіжими фруктами та ягодами.
Це естетично гарно, неймовірно смачно та корисно. Але багатьом кондитерам — як аматорам, так і професіоналам — не вистачає фантазії на більше, ніж просто розкласти половинки ягід по колу на поверхні торта. А втім, є декілька нескладних технік декору зі свіжою полуницею, які можна використовувати і на домашній кухні, і в професійній кондитерській діяльності. Отже, починаємо полуничну магію!

Як прикрасити торт полуницею, щоб вона не потекла

Це питання турбує кожного, хто вирішив оздобити свій кулінарний шедевр цією смачною ягодою. Вона досить примхлива — дуже соковита полуниця легко втрачає форму, пускає сік та може зіпсувати загальний декор торта. Але полуниця настільки вдало поєднується із будь-яким кремом — заварним, білковим, збитими вершками, — що не варто відмовлятися від такого додатку до десерту. Перший секрет успіху — обрати підхожі ягоди. Ось головні правила вибору та підготовки:

  • Полуниця для прикрашання торта має бути твердою та цілою. Скажіть ні занадто стиглим ягодам, з яких витікає сік.
  • Ягоди мають бути однакового розміру — якщо вони будуть різними, торт виглядатиме не надто охайно та апетитно.
  • Обрану полуницю варто ще раз перебрати, щоб відкласти пом’яті та перестиглі ягоди. Їх можна згодом використати для крему, смузі, додати в желе тощо.

 

Якщо ви плануєте прикрасити торт цілими ягодами, є декілька методів, як зберегти їх такими якомога довший час. Перший варіант — використати цукровий сироп, в який попередньо занурити ягоди. Сироп вариться, виходячи з пропорцій 1:1. У готовий сироп потрібно занурити ретельно промиті перебрані ягоди — кожну окремо. Можна залишити плодоніжки, якщо вони виглядають достатньо естетично. Полуницю в сиропі можна присипати цукровою пудрою, аби створити ефект інію. Такий прийом використовується і з іншими ягодами — суницями, малиною тощо.

Ще один спосіб ефектно зберегти форму свіжих полуниць — занурити їх у розтоплений чорний, білий чи молочний шоколад. Таку процедуру можна зробити як із цілими ягодами, так і з половинками полуниць.

Як прикрасити торт полуницею в домашніх умовах

Якщо немає професійного обладнання, як у кондитерській, то це зовсім не означає, що не вдасться створити ефектний полуничний декор. Для цього знадобиться гострий ніж із коротким лезом, дерев’яні шпажки (саме вони згодяться для того, аби занурювати ягоди в сироп чи розтоплений шоколад). Найпростіші методи для аматорів — по спіралі викласти цілі або розрізані навпіл ягоди зверху торта, попередньо змастивши верхній шар кремом.

Ще один метод застосувати полуницю як декор для торта — нарізати великі ягоди на пластинки, які треба занурити в бік торта вертикально. На боках торта має бути шар крему достатньої товщини, а сам крем мати доволі густу консистенцію. Добре підійде сметанний крем, для приготування якого використано спеціальний згущувач.

Також нескладно створити троянду з полуниць, які виглядатимуть дуже вишукано на будь-якому торті — не важливо, це бісквіт чи повітряна меренга. Великі ягоди треба розрізати поперек на пластини. Потім викласти цими пластинками спочатку перше, найбільше коло пелюсток. Після по меншій окружності — другий. В кінці зробити верхівку квітки з таких самих полуничних пластинок.

Ефектно виглядають серця з полуниці. Є два методи. Перший — порізати ягоди навпіл та зробити сердечка з двох половинок, викладених на зрізи. Другий — викласти велике серце з половинок зверху на торті. Чудовий варіант на День закоханих або до особливої романтичної дати.

Щоб зробити маленьку квітку з кожної полуниці, знадобиться маленький ніж із гострим лезом. Спочатку потрібно надрізати 4 нижні «пелюстки», потім зробити надрізи посередині. Тоді настромити ягоду на шпажку, або одразу прикрасити полуничною квіткою торт.

Як прикрасити торт полуницею з желе

Желе — чудовий матеріал для того, аби закріпити фрукти та ягоди на торті та не дати їм розтіктися, пустити сік. Для желювання ягід знадобиться 1 пакетик желатину, 1 чайна ложка лимонного соку, 1 столова ложка цукру і 0,5 склянки кип'яченої води.

Желатин потрібно залити водою, дочекатися його розбухання і потім поставити його на повільний вогонь. Набряклий желатин має нагріватися за постійного помішування до повного розчинення. Потім до нього необхідно додати лимонний сік і цукор, після чого желе трохи охолодити, але не дати масі застигнути. Після охолодження желе слід взяти пензлик і акуратно обмазати полуниці на торті з усіх боків. Потім торт поставити в холодильник.

Можна залити желе усю поверхню торта, щоб маса вкривала ягідний декор повністю. У такому разі часто використовують спеціальне желе для торта, куди додають полуничний сік чи сироп, в якому варилися ягоди.

Смачного!