Рецепти з барабульки — «королеви» одеської кухні
Рецепти з барабульки — «королеви» одеської кухні
Час читання -4хв.
Барабулька — фішка кухні причорноморських регіонів. Полюбляють цю рибу і на Середземному морі. Навіть у Давньому Римі на честь цієї риби влаштовували цілі кулінарні шоу, цінуючи її смак та поживні властивості. Готуємо смачну барабульку.
Ця дрібна риба червонястого забарвлення характерна для кулінарних традицій країн, розташованих на берегах Чорного, Середземного та Азовського морів. Корисну рибу, яка містить велику кількість легкозасвоюваного білка, готують різними способами. Барабульку смажать, запікають, сушать та подають в’яленою. Страви з цього виду риби притаманні кухні південних регіонів України. Цей смаколик пропонують у кафе та ресторанах на Одещині та в Криму. Найсмачніша така рибка свіжовиловлена та підсмажена на рослинній олії. До речі, барабулька достатньо калорійна — приблизно 150 Ккал на 100 г. Але не варто хвилюватися навіть тим, хто дотримується принципів правильного харчування. У барабульці немає вуглеводів та міститься невелика кількість корисного жиру. Промисел барабульки — сезонний. Найбільшу кількість цієї риби в Чорному морі виловлюють наприкінці весни і посеред осені, а триває активний лов близько місяця. Заморожену барабульку можна придбати у рибних відділах у будь-яку пору року.Цікаво, що назва «барабулька» походить з турецької мови й перекладається як «велика борода». Ви здивуєтеся, але страви з риби з червоною спинкою цінували ще в Стародавньому Римі. Під час поїдання барабульки влаштовували цілу виставу: рибу чистили й готували прямо перед гостями.Пропонуємо два рецепти страв із барабулі. Перший простіший, з яким впораються кулінари-любителі вдома. Другий можуть взяти на замітку власники рибних ресторанів.

Барабулька — рецепт на сковороді

Приготувати барабульку можна по-різному, але не варто занадто ускладнювати рецептуру процесами та спеціями, вона сама по собі делікатесна, ніжна і дуже смачна. Вона однаково смакує в смаженому або запеченому вигляді, з овочами або без.

На 4 порції смаженої риби барабульки знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг свіжої чи свіжомороженої барабульки;
  • сік половини лимона;
  • 3 ст. л. пшеничного борошна;
  • сіль, чорний мелений перець за смаком;
  • олія для смаження;
  • 1 лимон.

Час приготування смаженої барабульки — максимум 60 хвилин.


Поетапний рецепт легендарної страви одеської та кримської кухні:

  1. Миємо та чистимо рибу. Луска барабульки очищається легко — руками під проточною водою. Почищену рибу сушимо паперовою серветкою.
  2. Посипаємо рибу сіллю, перцем, поливаємо соком половинки лимона. Перемішуємо та залишаємо маринуватися на 20 хвилин.
  3. Борошно насипаємо в тарілку, обвалюємо в ньому рибку.
  4. У пательні розігріваємо олію, обсмажуємо барабульку на сильному вогні з обох сторін по 2–3 хвилини до золотистого кольору.
  5. Подаємо гарячою, виклавши на паперову серветку, зі скибками лимона. В Одесі до смаженої барабульки подають біле сухе вино чи холодне світле пиво.

Барабулька — рецепт на грилі з соусом тартар та грінками

Для втілення цього рецепта можна використати гриль на гарячому вугіллі, але годиться і сковорода-гриль, встановлена на плиту. Фішка цього рецепта — в особливому соусі тартар, який приготовлено без жирного майонезу. Якщо врахувати, що барабульку ми смажитимемо на грилі, без зайвого жиру, то страва виходить цілком відповідною засадам здорового харчування.

На дві порції риби на грилі (або ж це може бути барабулька рецепт у духовці) візьмемо:

  • 12 патраних барабульок — по 6 на персону, можна взяти і більше або ж орієнтуватися на вагу страви порційно;
  • 1 ч. л. рафінованої олії;
  • сіль, перець за смаком;
  • сік четвертинки лимона.


Для соусу тартар:

  • 2 варені жовтки;
  • 1 ст. л. діжонської гірчиці;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 3 корнішони;
  • 1 ст. л. каперсів;
  • 1 ст. л. білого винного оцту;
  • сіль, перець — за смаком.


Для грінок:

  • 3 шматочки бородинського хліба;
  • 1 ч. л. олії;
  • гранульований часник — за смаком.


Час приготування — 40 хвилин.

Покроковий рецепт запеченої барабульки з соусом та хрусткими грінками:

  1. Миємо та чистимо рибу.
  2. Солимо і перчимо за смаком, додаємо рослинну олію, ретельно перемішуємо. Залишаємо на 15 хвилин.
  3. Готуємо соус тартар. Жовтки перетираємо виделкою, додаємо гірчицю, збиваємо соус блендером, поступово додаючи олію. Коли соус набуде консистенції майонезу, додаємо сметану, ще раз збиваємо кілька секунд. Додаємо до соусу натерті корнішони, порізані дрібно каперси, сіль, перець, винний оцет. Перемішуємо та ставимо у холодильник.
  4. Для грінок скибки хліба розрізаємо по діагоналі, змащуємо олією, посипаємо сухим часником та на 10 хвилин ставимо до розігрітої духовки. Також можна підсмажити грінки на грилі, перед рибою.
  5. Викладаємо барабульку на решітку, смажимо приблизно по 7 хвилин із двох сторін.
  6. Готову рибку збризкуємо соком лимона.
  7. Подаємо барабульку з соусом та грінками, додавши келих білого вина.

Смачного!