Креветки з часником і лимоном — базовий рецепт улюблених морепродуктів
Креветки з часником і лимоном — базовий рецепт улюблених морепродуктів
Час читання -3хв.
Смачна закуска до келиха крижаного просеко, здоровий перекус та дієтична вечеря. Усе це — про смажені креветки з лимоном та часником. Як приготувати ідеальні морепродукти у такій варіації — відповідь у наших рецептах.

Здавалося б, що може бути простішим, аніж готувати креветки. Гаряча пательня, дещиця олії, лимон, сіль та часник — ось і все, що необхідно, аби за кілька хвилин приготувати смачний делікатес. Але часто буває так, що страва виходить далекою від ідеалу. Креветки — жорсткі, смак неяскравий та загалом розчаровує. Ми навчимо вас базових прийомів, засвоївши які, ви завжди зможете потішити себе й близьких простою та вишуканою стравою з улюблених морепродуктів. До речі, креветки з часником та лимоном, приправлені спеціями та свіжою зеленню, — гарна ідея для вечері.

Це низькокалорійний продукт, тож креветки є відмінним дієтичним варіантом. У них багато білків і мало жирів. Натомість висока концентрація корисних речовин. Крім вітамінів, вони також містять в достатку корисні мінерали: калій, магній, кальцій, фосфор. Особливо багато йоду, який є незамінним елементом для нормальної роботи щитоподібної залози. А ще смажені креветки — це просто дуже смачно! Занотовуйте, як готувати морепродукти так, аби усі знайомі питали вас про секрет страви.

Креветки з часником і зеленню: покроковий рецепт

За 10 хвилин ви приготуєте креветки, які стануть вашою коронною стравою. Подавати морепродукти у такому виконанні можна як закуску до пива чи вина, або з гарніром (рис, рисова локшина, овочі тощо) як основну страву. Запорука успіху — великі свіжі креветки, але підійдуть і розморожені.

На 2 порції знадобляться такі інгредієнти:

  • 800 г свіжих або розморожених креветок;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 лимон;
  • 1 пучок петрушки;
  • сіль, перець мелений — за смаком;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • пелюстки сушеного перцю чилі — за бажанням.

 

Час приготування — 10 хвилин.

Рецепт покроково:

  1. Креветки розморожуємо, промиваємо, якщо необхідно розрізаємо панцир на спинці й витягуємо кишку. Зручніше взяти вже очищені морепродукти.
  2. Лимон ріжемо напівкільцями.
  3. Часник дрібно рубимо, нарізаємо зелень.
  4. У сковороді розігріваємо олію. Викладаємо наш морепродукт й обсмажуємо з усіх сторін протягом 3 хвилин.
  5. Через 3 хвилини додаємо часник, лимони та петрушку, сіль і перець, чилі. Смажимо до готовності, 6–10 хвилин залежно від величини креветок.

Креветки з часником на сковороді — рецепт в азіатському стилі

Цей рецепт може посісти достойне місце в меню ресторану — настільки незвичайними та смачними виходять креветки, приготовлені так, як готують в одному з регіонів Китаю. Радимо приготувати до страви соус — так креветки будуть ще смачнішими.

На 2 порції знадобляться такі продукти:

  • 1 кг королівських креветок;
  • 1 лайм;
  • 1/2 головки часнику;
  • 1/3 ч. л. подрібненого перцю чилі;
  • 50 мл оливкової олії; 1 ч. л. кунжутної олії;
  • свіжий імбир; по 1/2 пучка кінзи та кропу;
  • для соусу: 100 г білого йогурту, 2 ст. л. кетчупу, 2 зубчики часнику, зелень, сіль, перець за смаком.

 

Час приготування — 30 хвилин, разом із маринуванням креветок.

Рецепт покроково:

  1. Підготуємо морепродукти: у креветок видаляємо голови та кишківник, промиваємо.
  2. Солимо, перчимо, додаємо подрібнений часник, імбир (залишаємо шматок імбиру), сік лайма, чилі. Лишаємо маринуватися мінімум 20 хвилин. Ліпше замаринувати креветки на ніч, оскільки так смак страви вийде максимально насиченим, а морепродукти приготуються взагалі за хвилину-дві.
  3. Готуємо соус: змішуємо всі інгредієнти, ставимо в холодильник.
  4. Розігріваємо олію на пательні. Кладемо розчавлений зубчик часнику та залишений імбир. Обсмажуємо на великому вогні, коли часник та імбир стануть коричневими, прибираємо зі сковорідки.
  5. Викладаємо на розпечену пательню мариновані креветки. Можна смажити морепродукти частинами по кілька хвилин — так вони точно не будуть жорсткими.
  6. Подаємо гарячі креветки з соусом. Кладемо до тарілки дольку лайма чи лимона.

 

Смачного!