Булочки з абрикосовим джемом — два дивовижні рецепти ароматної випічки
Булочки з абрикосовим джемом — два дивовижні рецепти ароматної випічки
Час читання -5хв.
Ароматна, смачна випічка до сніданку — це найліпший початок дня. Не варто відмовляти собі у задоволенні, адже попереду активний день, протягом якого буде спалено всі зайві калорії.
Ароматна, смачна випічка до сніданку — це найліпший початок дня. Не варто відмовляти собі у задоволенні, адже попереду активний день, протягом якого буде спалено всі зайві калорії. Особливо смачні булочки із різноманітними начинками — свіжими фруктами та ягодами, повидлом, варенням, шоколадом чи вареним згущеним молоком. Ми підібрали для вас два рецепти випічки. Перший радимо кулінарам-аматорам, які не можуть жити без того, щоб не потішити близьких запашними булочками. Другий рецепт, у найкращих традиціях французьких кондитерських, зацікавить власників кафе та кав’ярень.

Булочки з абрикосовим джемом та штрейзелем

Цей рецепт — справжня знахідка для поціновувачів домашніх виробів із борошна. Нескладний у приготуванні (впораються навіть ті, хто із тістом на «ви»), можна приготувати булочки із повидлом про запас — на кілька днів до сніданку для всієї родини. На 10 апетитних булочок знадобляться такі інгредієнти:

  • 320 г борошна;
  • 60 г цукру;
  • 4 г дріжджів;
  • 150 мл теплого молока;
  • 1 яйце; дрібка солі;
  • 35 г розтопленого вершкового масла;
  • 250 г джему з абрикосів.

 

Для штрейзеля:

  • 25 г борошна;
  • 20 г цукру;
  • 10 г вершкового масла.

 

На створення страви доведеться витратити не менше 2,5 годин.

Булочки з абрикосовим джемом — рецепт покроково

  1. Готуємо опару: у молоко, трохи підігріте, всипаємо швидкі дріжджі. Туди ж 1 ч. л. цукрового піску, 2 ст. л. борошна, ретельно перемішуємо. Опара має постояти в теплі 25–30 хвилин.
  2. Яйце збиваємо з цукром, що залишився, дрібкою солі і ваніллю (за бажанням), після чого вливаємо розтоплене масло.
  3. Додаємо опару до яєчної суміші, доводимо до однорідності.
  4. Починаємо всипати борошно, що залишилося. Вимішуємо порціями ложкою.
  5. Як тільки ложкою місити стане складно, викладаємо тісто на стіл і продовжуємо місити руками.
  6. Перекладаємо основу для булочок в миску, накриваємо та на годину залишаємо підійти.
  7. Пишне тісто ділимо на 10 кульок. Накриваємо їх та ще на 20 хвилин залишаємо.
  8. Тим часом готуємо штрейзель. Це традиційна для німецької кухні хрумка посипка. Всі складники штрейзеля перебиваємо у блендері до крихти.
  9. Із кожного колобка тіста формуємо млинчик, у центр кладемо 1 ст. л. без гірки абрикосового джему. Защипуємо, формуємо круглі булочки.
  10. Викладаємо булочки на деко, залишаємо на 30 хвилин, накривши рушником.
  11. Змащуємо випічку яйцем, посипаємо штрейзелем і відправляємо в духовку на 180 градусів. Випікаємо 25 хвилин, тоді перевіряємо на готовність. За необхідності печемо ще 5–10 хвилин.   

Булочки з абрикосовим джемом у духовці

Аромат цих булочок просто неперевершений, а від смаку можна стати залежним! Та якщо серйозно, у цьому рецепті відчувається вплив французьких традицій. Булочки з абрикосовим джемом чимось схожі на легендарні круасани (також використано листкове тісто), але зі смачною начинкою всередині. На 10–12 булочок візьміть такі інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 6 ст. л. цукру;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • 7 г дріжджів (сухих);
  • 100 мл олії;
  • 60 г масла вершкового;
  • 200 мл молока;
  • 1 яйце куряче;
  • 150 г джему з абрикосів.

 

Час приготування — 3 години.

Процес приготування булочок з абрикосовим джемом:

  1. Дріжджі змішуємо з кількома ложками борошна і 1 ст. л. цукру, молоко підігріваємо і додаємо до сухих інгредієнтів. Перемішуємо і даємо їм активуватися.
  2. Вливаємо олію.
  3. Яйце ділимо на білок і жовток. Білок збиваємо в піну, додаємо в миску до решти інгредієнтів. Перемішуємо. Жовток залишаємо для змащування булочок перед випічкою.
  4. Борошно просіюємо і замішуємо тісто. Ретельно вимішуємо тісто на робочій поверхні, кладемо в чашу і прикриваємо плівкою на 1,5 години.
  5. Готове тісто ділимо на шматочки приблизно по 150 г. Має вийти 5 штук.
  6. Скачуємо їх у кулю і накриваємо плівкою, даємо відпочити 10–15 хвилин, прикривши рушником або плівкою.
  7. За цей час розтоплюємо і остуджуємо вершкове масло.
  8. Кожну кульку качалкою розкачуємо в тонкий корж і змащуємо вершковим маслом. Викладаємо коржі один на інший і ще раз розкачуємо в більший корж, приблизно 40 см діаметром.
  9. Розрізаємо листкове тісто на сегменти — трикутники, 15–16 штук.
  10. На широкий край трикутників кладемо по 1 ч. л. абрикосового джему. Закріплюємо боки так, щоб начинка не витекла під час випікання, згортаємо як круасан.
  11. Викладаємо булочки на деко, застелене пергаментом, змащуємо їх жовтком з 1 ст. л. молока і присипаємо цукром.
  12. Лишаємо на 15 хвилин і тільки потім випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці протягом 25 хвилин (температура 180 градусів).

 

Смачного!