Фаршировані оливки: огляд смачних рецептів
Фаршировані оливки: огляд смачних рецептів
Час читання -4хв.
«Колір оливок та їх форма не можуть не зачаровувати... вони нагадують мені золото й срібло» ― так одного разу сказав всесвітньо відомий художник Ван Гог. Для всіх поціновувачів цього продукту, пропонуємо топові рецепти з начинкою.
Оливки ― продукт, в якому одночасно присутня гіркота, солодкуватість, кислинка та солоноватість. Зі свіжих плодів роблять масло, а решту тривалий час вимочують кілька місяців в спеціальному розсолі, тільки потім вони потрапляють на прилавок. Оливки часто використовують як самостійну закуску, а також включають в соуси, супи, салати, гарніри. Оригінальним смаком володіють фаршировані плоди з грибами, сиром, шинкою, які додають в канапе, брускетти, рулети. Ось кілька рецептів, які можна реалізувати й в домашніх умовах, й на професійних кухнях.

Оливки фаршировані сиром й зеленню

Бажаючим зануритися в атмосферу середземноморської кухні, пропонуємо приготувати оливки фаршировані сиром й зеленню, які готують в містах та селах Італії, Іспанії, Греції.

 

Інгредієнти:

  • крупні оливки ― 16 шт.;
  • козячий сир ― 100 г;
  • твердий сир ― 30 г;
  • часник ― 1 зубчик;
  • гострий мелений червоний перець ― щіпка;
  • солодка сушена папріка ― щіпка;
  • сіль ― за смаком;
  • чорний мелений перець ― за смаком;
  • листя тим’яну з 2-3 гілочок;
  • листя орегано з 2 гілочок;
  • петрушка ― за смаком;
  • копчена грудинка ― для презентації.

 

Час приготування цієї закуски складає 20 хвилин. Кількість порцій ― 4.

 

Готується швидко й легко:

  1. Ретельно промийте оливки.
  2. Натріть в миску твердий сир, додайте й розімніть козячий сир, всі приправи, подрібнене листя зелені, часник, сіль. Добре перемішайте.
  3. Підготовлену суміш перемістіть в кондитерський мішок та начиніть нею оливки.

Все, закуска готова! Для красивої подачі можете зробити комбінацію на шпажці: кубик козячого сиру, фарширована оливка, знову сир й копчена курка. Викладіть на блюдо.

Оливки фаршировані мигдалем «в шубі»

Й оливки, й мигдаль ― плоди дерев Середземноморського регіону. Для начинки використовують підсмажений горіх, з більш яскравим ароматом та великі оливки, зелені або фіолетові. Чорні краще не вибирати, оскільки з них кісточку дістати не вийде.
В силу цього, підготуйте такі інгредієнті:

  • крупні оливки без кісточки ― 20 шт.;
  • мигдалеві горішки ― 20 шт.;
  • підчеревина ― 20 тонких шматочків;
  • твердий сир ― 20 тонких слайсів;
  • листя свіжого салату ― 150 г.

 

Час приготування ― 30 хвилин. Кількість порцій ― 6.

 

Щоб приготувати оливки фаршировані мигдалем дійте по рецепту.

  1. Горіхи викладіть на деко та підсмажте в духовці при температурі 190 ℃ 8-10 хвилин, до появи золотистого відтінку. Охолодіть.
  2. Оливки промийте, дайте стекти воді та начиніть мигдальним горіхом кожну.
  3. Візьміть смужку підчеревини, покладіть на неї тонкий слайс твердого сиру, а потім й оливку з горіхом. Загорніть в рулетик та зафіксуйте зубочисткою. Повторіть маніпуляцію з усіма інгредієнтами.
  4. Розігрійте духовку до 200 ℃. Розкладіть оливки «в шубі» на деко з пергаментом та випікайте 10 хвилин.

 

Подавайте закуску разом з листям хрусткого салату.

Оливки по-асколанські ― старовинний рецепт

Асколі-Пичено ― невелике містечко в регіоні Марке, де й виростають плоди певного сорту, необхідні для приготування оливок по-асколанскі. За переказами фаршировані оливки, рецепт яких був придуманий в 1800 році кухарями сім'ї Асколі, подавали виключно на урочисті події або при прийомі важливих гостей. Причина ― трудомісткийпроцес приготування. Сьогодні в Італії їх подають в барах, магазинах, але можна приготувати й вдома.


Інгредієнти:

  • зелені великі оливки ― 1 кг;
  • яловичий фарш ― 100 г;
  • свинячий фарш ― 100 г;
  • куряче філе ― 100 г;
  • ковбаса «Мортаделла» ― 100 г;
  • пармезан ― 100 г;
  • морква ― 1 шт.;
  • стебло селери ― 2 шт.;
  • лук шалот ― 1 шт.;
  • яйце куряче ― 1 шт.;
  • цедра лимона ― 2 г;
  • вино біле сухе ― 200 мл;
  • гвоздика мелена ― щіпка;
  • мускатний горіх ― щіпка;
  • сіль ― за смаком;
  • оливкова олія ― 2 ст.л.

 

Для панірування:

  • сухарі панірувальні ― 300 м;
  • борошно пшеничне ― 4 ст.л.;
  • яйце куряче ― 2 шт.;
  • оливкова олія ― 500 мл.

 

Час приготування ― 60 хвилин. Кількість порцій ― 4-6. Весь процес можна розділити на 5 етапів:

  1. Приготування начинки. Подрібніть куряче філе. Цибулю, моркву, селеру очистіть та дрібно поріжте ножем. Обсмажте разом з оливковою олією на сковороді 2-3 хвилини. Додайте два види фаршу, шматочки курячого філе. Посоліть, поперчіть й обсмажуйте до золотавого кольору ще 3 хвилини. Влийте вино й тушкуйте до готовності м'яса.
  2. Приготовану м'ясо-овочеву суміш остудіть, додайте в неї мортаделлу та подрібніть блендером. Викладіть в окрему миску, введіть цедру лимона, гвоздику, мускатний горіх, яйце та натертий сир. Ретельно перемішайте й відкладіть на 30 хвилин.
  3. Підготовка оливок. Візьміть тонкий ніж й зніміть з оливки шкірку так, щоб вийшла одна спіраль, як з яблука. І так з усіма оливками. По завершенні, візьміть фарш, скачайте з нього маленькі кульки. Оберніть їх спіралями з оливок, формуючи округлу форму. Якщо фарш проступає, не переживайте, панірування все приховає.
  4. Панірування. В миски окремо насипте борошно, яйця й панірувальні сухарі. Кожну оливку спочатку занурте в борошно, потім яйце та сухарі. Відкладіть їх на півгодини в прохолодне місце. Повторіть процедуру.
  5. Жарка. У сотейнику доведіть до кипіння оливкову олію й обсмажте оливкові кульки до золотистої скоринки. Викладайте їх шумівкою на паперовий рушник.

 

Подавайте гарячими до білого сухого вина. Якщо бажаєте створити ексклюзивне меню, робіть ставку на закуски з фаршированими оливками. Таке меню точно запам'ятається!