Незвичайні начинки для пиріжків
Незвичайні начинки для пиріжків
Час читання -4хв.
Пиріжок ― не просто відоме, а культове блюдо української кухні. Саме слово походить від «пир», а значить пиріжки були невід'ємними стравами весіль, іменин, різдвяних свят, обрядів.
Готували їх здавна в якості закуски до перших страв: борщу, грибний юшке, овочевий зупе. Також пироги брали з собою на поля. Сьогодні багато забутих рецептів поступово відроджують, а господині випікають пиріжки різноманітних форм й розмірів: відкриті, закриті, трикутні, у вигляді півмісяця, квадратні, низькі й високі. А які незвичайні начинки для пиріжків вони видумують! Саме час поговорити про них.

З якого тіста готують пиріжки?

Традиційні пиріжки готують з м'якого дріжджового тіста опарним чи безопарним способом. За старих часів перевагу віддавали живим дріжджам, які сьогодні часто замінюють сухими. Як й в ті часи, вироби роблять на основі листкового тіста, пісочного чи здобного. Борошно використовують житнє або пшеничне. Також тісто замішують на кефірі, сироватці. Бажаєте нових смаків? Тоді спробуйте зробити тісто з сиру, гарбуза або картоплі.

Незвичайні поєднання солоної начинки

Для несолодких  пирогів популярними є начинки з квашеної капусти, картопляного пюре, смажених грибів та яйця із зеленню. Але відомі й досить незвичайні начинки для смажених пиріжків та печених:

  • З гречкою й картоплею. Гречку відварюють, а з картоплі роблять пюре. Окремо обсмажують цибулю з морквою та з'єднують всі компоненти.
  • З курячої печінки, сердечок й шлуночків. Промиті субпродукти варять в підсоленій воді, а потім пропускають через м'ясорубку або подрібнюють блендером. На завершення додають до маси підсмажену цибулю та відварені яйця.
  • Рибна. Начинку готують з будь-яких видів риби, яку ріжуть на дрібні шматочки та обсмажують на олії. Паралельно пасерують цибулю. Готові компоненти перемішують та додають до них зелень за смаком.
  • З рисом, сочевицею, капустою та фенхелем. На першому етапі смажать цибулю до золотистого кольору, а потім додають часник, дрібно нашинковану капусту. Після вводять проварений рис, сочевицю, насіння фенхелю, чебрецю, інші спеції за смаком.
  • З солоними огірками. Перш за все, окремо обсмажують цибулю на вершковому маслі та дрібно нарізані огірки. Потім інгредієнти змішують й тушкують до готовності близько 5 хвилин. Охолоджують.
  • Зі щавлем й цукром. На 300 г листя беруть 100 г цукру, тушкують разом на сковороді. Додають спеції за смаком.
  • З черемшею й яйцями. Начинку готують з дрібно нарізаною черемші та відварених яєць. Для насиченості смаку й однорідності консистенції додають м'яке вершкове масло. Спеції за смаком.
  • З морською капустою. Готують начинку на опарі, з додаванням яєць й вершкового масла. Для заправки можна використовувати майонез та зелену цибулю.

 

Також побалуйте себе й своїх рідних овочевими пиріжками. Для їх приготування підготовте: кабачок, болгарський перець, корінь селери, томати, моркву, капусту й цибулю. Овочі наріжте дрібною соломкою та всі разом протушкуйте до готовності на суміші соняшникової олії та вершкового масла. Посоліть, поперчіть, додайте коріандр, чебрець, часник та зелень.

А експериментаторам пропонуємо ще один рецепт ― картопляні пиріжки з буряком. Для тіста роблять картопляне пюре, яке змішують зі збитим яйцем, кефіром, борошном, розпушувачем та замішують. Для бурякової начинки коренеплід краще запекти або відварити з вечора. Перед приготуванням буряк треба натерти на тертці та трохи обсмажити на вершково-соняшникової суміші масел з додаванням цукру або меду. Смажать пиріжки на середньому вогні по 4 хвилини з кожного боку.

Начинки для десертного столу

Кисломолочний сир, мак, яблука, чорниця й вишня ― традиційні начинки солодких пиріжків. Але, не єдині. Пропонуємо вашій увазі кілька незвичних поєднань, але не менш смачних:

  1. Квасоля з родзинками й маком. З відвареної квасолі роблять пюре, а мак проварюють на молоці. Додають до них розтоплене вершкове масло, щіпку солі, цукор або мед. Добре перемішують й охолоджують. 
  2. Ревінь та кориця. Для цієї начинки більше підійде листкове тісто. Молоді черешки ревеню очищають від плівки та нарізають кубиком. Перемішують з цукром й корицею. Сформовані пиріжки відправляють в духовку на 180-190 ℃ до появи рум'яної скоринки.
  3. Морква, яблука й апельсини. Інгредієнти натирають на дрібній тертці, перемішують з цукром або медом та припускають на сковороді для випарювання соку. Додають очищений й порізаний кубиками апельсин, доводять до кипіння та знімають для охолодження.
  4. Горіхи, апельсинова цедра та мед. Будь-які горіхи попередньо обсмажують на сковороді або в духовці, а потім подрібнюють блендером. З'єднують з цедрою цитрусових та медом.
  5. Сушені фрукти й горіхи. Сухофрукти заливають водою та проварюють пару хвилин. Дрібно нарізають ножем, з'єднують з горіхами.
  6. Яблука й калина. Ягоди перед приготуванням пропарюють для видалення гіркуватості та перетирають через сито, а яблука очищають від шкірки й натирають на тертці. У суміш додають цукор, родзинки, корицю та перемішують.

 

А як щодо гарбузових пиріжків з моцарелою? Тісто готують на кефірі, з додаванням сметани, гарбузового пюре, яєць, розпушувача та борошна. А ось для начинки потрібно натерти моцарелу, вершковий сир й порізати зелень. Смажать пиріжки на рослинній олії, а подають зі сметаною.

Такі незвичайні начинки для наслідках пирогів мають бути в кулінарній книзі кожної господині. Їх подають до чаю, кави, узвару, какао або молока. Ми запропонували, а ви спробуйте приготувати!