Як приготувати кальмара на грилі: рецепти морських делікатесів
Як приготувати кальмара на грилі: рецепти морських делікатесів
Час читання -5хв.
Кальмар на грилі — вишукана, але й водночас дуже проста страва. Її можна подавати окремо або ж далі використовувати для салатів чи закусок.
Молюски неодмінно сподобаються любителям легких страв та поціновувачам морепродуктів. Готуються вони дуже швидко — буквально за 4–5 хвилин. Мабуть, найтривалішим буде очищення, тому, якщо ви не майстер швидкого оброблення кальмарів, краще їх придбати вже очищеними. А корисні поради допоможуть приготувати незвичайну страву легко та смачно з першого разу.

Особливості приготування кальмарів

На грилі дуже легко довести кальмарів до готовності та не перетримати, як, наприклад, буває під час варіння. Саме такий спосіб готування застосовують шеф-кухарі та радять новачкам кулінарії. Щоб кальмари не стали гумовими, їх перед смаженням обов’язково маринують. Правильно підібраний маринад і спеції не лише допомагають зберегти соковитість та м’якість молюска, але й розкривають смак страви. 

Для класичного маринаду використовують такі інгредієнти:

  • сік лимона або лайма;
  • часник;
  • чорний перець;
  • сіль;
  • олія;
  • спеції та трави для морепродуктів.

 

Маринувати кальмарів можна декілька годин або навіть ніч у холодильнику. Але для гарного смаку та аромату достатньо буде і 20–30 хвилин у теплому місці.

Кальмари на грилі в простому маринаді

Якщо потрібно швидко та смачно приготувати кальмарів, цей рецепт ідеально підійде. Прості інгредієнти для маринаду є майже на кожній кухні. А завдяки вдалому поєднанню спецій чудово розкривається природний смак молюсків. Замість яблучного оцту можна використати звичайний кухонний або винний.

Інгредієнти

  • 1 кг очищеного філе кальмарів або тушок;
  • лимон;
  • пучечок зелені;
  • 3 столові ложки яблучного оцту;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки солі;
  • 5–6 штук перцю горошком;
  • 2–3 лаврових листки.

 

На 4 порції

Загальний час приготування — 40–50 хвилин

Приготування

  1. Ставимо на плиту воду, додаємо цукор, сіль. Даємо закипіти, далі вимикаємо та додаємо лавровий лист, перець горошком і оцет. Залишаємо настоюватися.
  2. Тушки кальмарів потрібно промити, очистити, якщо необхідно, та занурити в охолоджений маринад на 20–30 хвилин (або більше).
  3. Готуємо гриль із добрим жаром.
  4. Кальмарів дістаємо з маринаду, обсушуємо паперовими рушничками та одразу кладемо на решітку готуватися. Важливо, щоб молюски не обвітрилися та не засохли.
  5. Смажимо кальмарів по 2–3 хвилини з кожного боку. Коли філе повністю втратить прозорість, можна знімати.
  6. Викладаємо на тарілку, посипаємо зеленню, обкладаємо скибочками лимона. 

Рецепт кальмарів на грилі з сирною начинкою

Молюски дуже добре поєднуються з сиром, отримуючи ніжний вершковий аромат. Особливого аромату цій страві надає часник, а також зелень. Приготувати легко в домашніх умовах.

Інгредієнти

  • 4 тушки кальмарів;
  • 200 г сиру моцарела;
  • 10 гілочок зеленої цибулі або іншої зелені;
  • 1–2 середніх помідори;
  • зубчик часнику;
  • сіль, перець на смак.

 

На 2 порції

Загальний час приготування — 15–20 хвилин

Приготування

  1. Кальмарів потрібно ретельно промити під проточною водою, очистити від плівок ззовні та всередині. Відділити голову й щупальця від мантії.
  2. Готуємо начинку: помідори розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжку та серцевину з зернятками. Ділимо помідор на скибочки та подрібнюємо кубиками.
  3. Зелену цибулю або іншу зелень на смак дрібно нарізаємо.
  4. Сир можна натерти або також подрібнити кубиками.
  5. Змішуємо всі інгредієнти в окремій мисочці та приправляємо подрібненим часником.
  6. Начинку закладаємо всередину кальмарів, але не повністю. Варто пам’ятати, що під час готування вони зменшаться вдвічі. Край закріплюємо зубочисткою.
  7. Викладаємо кальмарів на розігріту решітку-гриль та обсмажуємо з кожного боку по 2–3 хвилини. В домашніх умовах підійде сковорідка-гриль.

Кальмари по-тайськи

За цим рецептом кальмари готуються цілими на мангалі або сковороді-гриль.

Інгредієнти

  • 1 кг філе кальмарів;
  • пучечок кінзи;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 2 зубчики часнику;
  • щіпка чорного перцю;
  • 3 чайні ложки соєвого соусу;
  • лайм або лимон.

 

4 порції

40 хвилин

Приготування

  1. Ретельно миємо та очищуємо тушки кальмарів. Робимо надрізи на мантії.
  2. Готуємо маринад: подрібнюємо кінзу, видавлюємо сік половинки лайма, подрібнюємо часник, додаємо цукор, соєвий соус, перець. Ретельно перемішуємо.
  3. Кальмарів занурюємо в маринад, закриваємо харчовою плівкою та залишаємо в холодильнику на 20 хвилин.
  4. Решітки змащуємо олією, викладаємо на гриль вже замаринованих кальмарів. Готуємо по 2–3 хвилини з кожного боку.
  5. Підсмажених кальмарів викладаємо на тарілку, поряд розкладаємо четвертинки лимона або лайма. Перед вживанням злегка збризкуємо соком.

Кальмари в особливому маринаді на шпажках

Інгредієнти

  • 4 тушки кальмарів;
  • 2–3 столові ложки оливкової олії;
  • пучечок кінзи;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 лимон;
  • 1 чайна ложка молотої зіри;
  • 6–7 помідорів чері;
  • мікс салату для гарніру;
  • сіль, перець на смак.

 

2 порції

40 хвилин

Приготування

  1. Готуємо маринад для кальмарів: на дрібній терці натираємо цедру лимона, видавлюємо зубчик часнику, кладемо мелену зіру, сіль, олію, рублену кінзу. Змішуємо всі інгредієнти.
  2. Очищених та промитих кальмарів розрізаємо на 2 окремі половинки, далі ще раз розрізаємо навпіл. Закладаємо в миску з маринадом та залишаємо на 20–30 хвилин.
  3. Кожну частинку кальмара нанизуємо на шпажку. Готуємо на прямому середньому жарі приблизно 180–230 градусів. Щоб шпажки не горіли, їх потрібно відділити від решітки за допомогою харчової фольги.
  4. Готуємо кальмарів 3–4 хвилини. Подавати рекомендовано з міксом салату та помідорами чері. 

Корисні поради та лайфхаки

Природний морський аромат кальмарів легкий і швидко втрачається під час заморожування та розморожування. Тому краще не залишати їх у теплому місці та розморожувати в холодильнику.

Зазвичай, щоб швидше очистити тушки кальмарів від плівки, їх занурюють в окріп. Але для готування на мангалі цей метод не підійде, тому що маринад і спеції далі не проникнуть у мантію, а сам кальмар буде без смаку. Можна використовувати лише теплу воду. Також обов’язково потрібно видаляти залишки нутрощів, якщо вони є, і хітинову пластинку.