Апельсинові булочки з корицею — рецепт на кожен день та до свята
Апельсинові булочки з корицею — рецепт на кожен день та до свята
Час читання -5хв.
Ароматна крафтова випічка доречна завжди — і на домашньому столі, і в кафе. Вченими доведено, що аромат свіжовипеченого тіста з фруктами та корицею — це дуже приємний аромат для людини.
Саме з ароматом булочок, круасанів, пирогів пов’язано чимало приємних асоціацій. Романтичний сніданок вдома чи на терасі готелю, дружнє чаювання із колегами, перші булочки, які було випечено у творчому тандемі з малюком тощо. Можливо, ви здивуєтеся, але країна, мешканці якої найчастіше роблять паузи на булочку із кавою — це Швеція. У шведській мові навіть є слово, яке позначає цей затишний ритуал — фіка. Кожен швед вважає за свій священний обов’язок влаштовувати фіку щонайменше двічі на день. Пропонуємо вам відчути себе трошки скандинавами, приготувавши булочки за традиційним шведським рецептом. Другий рецепт — не менш смачний, але дещо складніший, він сподобається професійним кондитерам та власникам кав’ярень. Головна складність — стриматися та не скуштувати апельсинові булочки гарячими — випічка має бути ледь теплою, або ж вистигнути повністю.

Апельсинові булочки за шведським рецептом

Без сумніву, кожна українська господиня поділиться власним рецептом, за яким можна приготувати апельсинові булочки з маком, сиром, родзинками тощо. Головна запорука успіху — м’яке, пухке тісто, яке тане в роті. Тоді булочка стане ідеальною «парою» до ароматної кави чи запашного чаю.

На приблизно 10 маленьких булочок, приготовлених за традиційним шведським рецептом, знадобляться такі інгредієнти:

  • 400 мл молока;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 50 г вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. подрібнених зернят кардамону;
  • сік і цедра 1 апельсина;
  • 750 г борошна;
  • 200 г цукру в тісто + 75 г в начинку;
  • 375 г чорної смородини (або лохини, чорниці).


Час приготування — 3 години.


Покроковий рецепт апельсинових булочок:

  1. Ставимо розтоплюватися вершкове масло.
  2. Тепле молоко та швидкі сухі дріжджі змішуємо і залишаємо мінімум на 3–4 хвилини.
  3. Яйця збиваємо з дрібкою солі, додаємо до них повну чайну ложку подрібнених зернят кардамону, 200 г цукру, м'яке масло.
  4. Перемішуємо, вливаємо молоко з дріжджами й ще раз ретельно змішуємо.
  5. Всипаємо 500 г борошна, акуратно замішуємо клейке тісто.
  6. Коли консистенція стане однорідною, додаємо решту борошна, замішуємо тісто.
  7. Накриваємо миску вологим рушником, залишаємо в теплому місці на годину-півтори. Тісто має збільшитися вдвічі.
  8. Ягоди змішуємо з цукром, цедрою і соком апельсина, трохи розминаємо, щоб пішов сік.
  9. На присипану борошном поверхню викладаємо тісто і добре розтягуємо його руками у формі прямокутника.
  10. У середині в ряд викладаємо начинку й загортаємо, накриваючи тістом, щоб вийшов рулет.
  11. Ножем розрізаємо на 8–10 булочок, формуємо «равликами».
  12. Деко присипаємо цукром і розкладаємо невеликі шматочки вершкового масла — для карамельної скоринки знизу.
  13. Викладаємо на деко булочки, залишаючи невелику відстань між ними.
  14. Залишаємо ще на 30 хвилин підійти. Посипаємо цукром і цедрою. Випікаємо за 180 °С протягом 20–25 хвилин.

 

Апельсинові булочки з сиром

Для фруктових булочок чи пиріжків можна використовувати не лише шматочки плодів. У нашому рецепті сік апельсина додається безпосередньо у тісто. Завдяки такій хитрості випічка виходить дивовижно ароматною та гарантовано здивує любителів виробів із тіста.

Для 10–12 булочок беремо такі продукти:

  • 400 г борошна + для роботи з тістом;
  • 230 мл соку апельсина;
  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • 1 яйце;· 40 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 щіпка солі;
  • 200 г сиру 9 %;
  • 1 апельсин (цедра);
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 жовток та 1 ст. л. молока для змащування булочок.

 

Час приготування — 2 години.


Покроковий рецепт апельсинових булочок із сирною начинкою:

  1. Розм’якшуємо вершкове масло — на водяній бані чи в мікрохвильовій печі.
  2. Натираємо цедру та вичавлюємо сік із апельсинів.
  3. Робимо швидку опару. Для цього в сік додаємо цукор, дріжджі й кілька столових ложок борошна. Добре перемішуємо. Даємо постояти 3–4 хвилини.
  4. В окрему миску просіюємо борошно, додаємо сіль. Перемішуємо.
  5. Робимо в борошні заглиблення, вливаємо туди апельсинову опару, додаємо яйце.
  6. Замішуємо тісто. Збираємо тісто в грудку.
  7. Вершкове масло додаємо останнім, вимішуємо тісто хвилин 5.
  8. Даємо тісту піднятися в теплому місці за 40–60 хвилин.
  9. Тісто мнемо руками, ділимо на рівні 10 частин, даємо кулькам з тіста постояти 10 хвилин під плівкою або вологим рушником.
  10. У миску з сиром додаємо цедру апельсина й цукор, перемішуємо.
  11. Формуємо булочки так, як підкаже фантазія. Підійде метод, описаний у попередньому рецепті. Також булочки можна зробити у вигляді маленьких ватрушок чи класичних закритих пиріжків.
  12. Духовку розігріваємо до 180 °С.
  13. Викладаємо булочки на деко. Змащуємо булочки жовтком, змішаним із молоком.
  14. Випікаємо 10–15 хвилин до готовності.

Смачного!