Курячі ніжки гриль — два нові оригінальні рецепти
Курячі ніжки гриль — два нові оригінальні рецепти
Час читання -3хв.
Поласувати куркою, приготованою на грилі — гарна ідея навіть для тих, хто дотримується принципів здорового харчування. Також ніжки можна запекти вдома у духовці, або використавши можливості електрогрилю.

Поласувати куркою, приготованою на грилі — гарна ідея навіть для тих, хто дотримується принципів здорового харчування. У м’ясі птиці багато легкозасвоюваного білка, мало жиру, майже немає вуглеводів. Гомілки, крильця чи філе не такі жирні, як свинина на вугіллі, але водночас не менш смачні та соковиті. Також ніжки можна запекти вдома у духовці, або використавши можливості електрогрилю. 

Ще одна перевага такої страви — це те, що замаринувати ніжки можна буквально у будь-чому. До курки смакують солодкі маринади (з медом, ягодами чи фруктами), кислі (у йогурті, кефірі, лимонному соку, томатах), гострі з чилі, імбиром, гірчицею тощо. У будь-якому з таких маринадів за 20–30 хвилин курка стане ароматною та більш м’якою. Ми пропонуємо вам два оригінальні рецепти для приготування ніжок на грилі. Перший легко втілити вдома, а другий оцінять власники ресторанів, які спеціалізуються на стравах-гриль.

Курячі ніжки гриль в духовці чи на мангалі із беконом та солодко-гострим соусом

Цей рецепт підійде для домашнього свята чи для барбекю на дачі. Жодних сумнівів, що гості будуть вражені соковитістю страви — таку курку вони ще точно не куштували. Особливого аромату страві надає бекон, який використано в рецепті. Ну а оригінальний соус, яким ми радимо замінити традиційний магазинний кетчуп, має усі шанси стати вашим фірмовим. На 4 порції ніжок знадобляться такі інгредієнти:

  • 12 курячих ніжок;
  • 12 шматків тонко нарізаного бекону;
  • 200 г соусу «солодкий чилі»;
  • сіль, перець за смаком.

 

Для соусу:

  • 200 г солодкого соусу чилі;
  • 1/2 склянки порізаного ананаса (свіжого або консервованого);
  • 1 лайм;
  • 1 червона цибуля;
  • пів пучка петрушки.

 

Час приготування — 1 година.

Курячі ніжки гриль покроково:

  1. М’ясо миємо та просушуємо паперовим рушником.
  2. Натираємо ніжки сіллю та чорним меленим перцем. За бажанням можна використати будь-які улюблені спеції, навіть пряно-ароматичну суміш для курки. Але радимо саме сіль та перець, адже страва і так виходить багатою на смак.
  3. Загортаємо кожну гомілку у тонкий пласт бекону.
  4. Викладаємо ніжки на деко (або на решітку для гриля) та змащуємо солодким соусом чилі.
  5. Запікаємо протягом 30–40 хвилин, температура 180 градусів. Коли мине половина часу, змащуємо ніжки чилі-соусом ще раз.
  6. Готуємо гостро-солодкий соус: дрібним кубиком ріжемо ананас, витискаємо сік із лайма, дрібнимо цибулю та петрушку, змішуємо всі інгредієнти з основою — солодким чилі.
  7. Подаємо соковиті курячі ніжки гарячими, разом з оригінальним соусом.

Курячі ніжки гриль в духовці на решітці у зеленому соусі

Цей рецепт сподобається поціновувачам французької кухні, в якій традиційно використовується багато часнику та пряних трав. А ті, хто не уявляє свого життя без азійської кухні, відчують і її впізнавані нотки. Отже, на 4 порції треба взяти такі інгредієнти:

  • 12 курячих стегенець;
  • 100 г свіжого кореня імбиру;
  • 3 великі зубчики часнику;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль за смаком.

 

Для зеленого соусу:

  • 2 невеликі цибулини шалот;
  • 20 г кореня імбиру;
  • 1 великий пучок петрушки;
  • 1 маленький пучок базиліку, тільки листя;
  • 1 ч. л. цукру;
  • сіль за смаком;
  • 1/2 середнього лимона;
  • оливкова олія.

 

Час приготування (без врахування часу для маринування) — 1 година.

 

Курячі стегенця гриль в духовці чи на вугіллі — покроковий рецепт:

  1. Спочатку готуємо зелений соус. Ріжемо цибулю та імбир. Подрібнюємо зелень, посипаємо сіллю і цукром, збризкуємо свіжовичавленим лимонним соком. Суміш перетворюємо на однорідну масу за допомогою блендера. Ставимо соус до холодильника на час, доки маринуватиметься курка.
  2. Частини курки ретельно миємо, сушимо паперовим рушником, викладаємо у велику зручну миску.
  3. Готуємо маринад. Очищуємо і натираємо на тертці імбир і часник. Змішуємо з соєвим соусом, олією і сіллю.
  4. Маринадом заливаємо підсолені курячі ніжки. Посудину із курятиною в маринаді накриваємо, ставимо маринуватися до холодильника мінімум на 3 години. Якщо вийде витримати ніжки протягом ночі — чудово.
  5. Мариновану курку викладаємо у форму, ставимо у розігріту духовку (200 градусів), режим гриль, або смажимо на вугіллі до хрумкої скоринки.
  6. Готову курку перекладаємо у посуд, заливаємо зеленим соусом та перемішуємо. Залишаємо під кришкою 10 хвилин.
  7. Подаємо із білим вином, хрумким багетом та свіжими овочами. 

 

Смачного!