Їх купують та
готують, аби зробити приємне близьким, зізнатися у ніжних почуттях. Мигдалеві
тістечка різних відтінків та з різноманітними начинками часто додають до
романтичних букетів.
Це солодке
втілення ніжності вважають традиційною стравою у Франції. І до сьогодні у
паризьких кондитерських щодня вишиковуються черги за коробочками зі свіжими тістечками
макаронс. Щоб приготувати такий смаколик самостійно, доведеться
попрактикуватися. Уміння готувати пропечені, хрумкі половинки макаронс із
мигдалевого тіста — те, чим пишається будь-який кондитер.
Цікаво, але
батьківщиною тістечка більшість істориків кулінарії вважають не Францію, а
Італію. Є версія, що десерт винайшли венеційські кондитери. Саме у Венеції
почали випікати мигдалеве печиво — ще у VIII столітті, коли до міста на воді
купці привезли мигдаль. Тоді половинки десерту не склеювали за допомогою крему,
це було просто хрумке печиво.
Але французи не
здаються у битві за авторство макаронс! Є версія, що дві француженки,
сестри-черниці Марі-Елізабет і Маргарита Макаронс, вигадали солодощі з мигдального
борошна. Зробили вони це з тієї причини, що в монастирі були суворі правила
щодо дієти, а дівчатам дуже хотілося солодкого. Так і з'явилися перші макаронс.
Склеювати хрумке печиво кремом почали вже в XX столітті, це першим зробив
кондитер П'єр Дефонтен за допомогою м'якого крему.
Відтоді було
вигадано десятки кремів для макаронс. Сирні, фруктові, ягідні, — вони мають
контрастувати із солодким хрумким печивом. Ось лише деякі із начинок для макаронс,
варті уваги кондитера:
- Класика — шоколадний ганаш.
- Вершковий крем, в основі якого маскарпоне — можна зробити в поєднанні з будь-якими фруктами, ягодами.
- Ганаш із малинового пюре.
- Мармелад із чорної смородини.
- Курд із лимона і лайма.
- Гарбузовий крем.
- Пряний конфітюр з яблук.
- Ганаш із волоськими горіхами і сиром дор блю.
- Фісташковий крем.
- Білий шоколад із домішкою фісташок.
- Ганаш із будь-яких горіхів тощо.
- Желе з апельсина, лимона, тропічних фруктів.
Вигадуючи
авторську начинку для макаронс, не стримуйте фантазію! Соковита ніжність
полуниці, малини, збиті вершки із ноткою лимонного соку, навіть солоні начинки
із сиром філадельфія та лососем — можливо все.
Пропонуємо вам
два рецепти крему для макаронс — вони підійдуть і для тістечок, виготовлених на
домашній кухні, і для десертів у кав’ярні чи кондитерській.