Начинки для макаронс: розмаїття смаків та ідей
Начинки для макаронс: розмаїття смаків та ідей
Час читання -4хв.
Ці маленькі хрумкі тістечка на основі мигдального борошна, без перебільшення, підкорили світ. Вони вже давно перейшли до іншого рангу, аніж просто мініатюрні смаколики.

Їх купують та готують, аби зробити приємне близьким, зізнатися у ніжних почуттях. Мигдалеві тістечка різних відтінків та з різноманітними начинками часто додають до романтичних букетів.

Це солодке втілення ніжності вважають традиційною стравою у Франції. І до сьогодні у паризьких кондитерських щодня вишиковуються черги за коробочками зі свіжими тістечками макаронс. Щоб приготувати такий смаколик самостійно, доведеться попрактикуватися. Уміння готувати пропечені, хрумкі половинки макаронс із мигдалевого тіста — те, чим пишається будь-який кондитер.

Цікаво, але батьківщиною тістечка більшість істориків кулінарії вважають не Францію, а Італію. Є версія, що десерт винайшли венеційські кондитери. Саме у Венеції почали випікати мигдалеве печиво — ще у VIII столітті, коли до міста на воді купці привезли мигдаль. Тоді половинки десерту не склеювали за допомогою крему, це було просто хрумке печиво.

Але французи не здаються у битві за авторство макаронс! Є версія, що дві француженки, сестри-черниці Марі-Елізабет і Маргарита Макаронс, вигадали солодощі з мигдального борошна. Зробили вони це з тієї причини, що в монастирі були суворі правила щодо дієти, а дівчатам дуже хотілося солодкого. Так і з'явилися перші макаронс. Склеювати хрумке печиво кремом почали вже в XX столітті, це першим зробив кондитер П'єр Дефонтен за допомогою м'якого крему.

Відтоді було вигадано десятки кремів для макаронс. Сирні, фруктові, ягідні, — вони мають контрастувати із солодким хрумким печивом. Ось лише деякі із начинок для макаронс, варті уваги кондитера:

  • Класика — шоколадний ганаш.
  • Вершковий крем, в основі якого маскарпоне — можна зробити в поєднанні з будь-якими фруктами, ягодами.
  • Ганаш із малинового пюре.
  • Мармелад із чорної смородини.
  • Курд із лимона і лайма.
  • Гарбузовий крем.
  • Пряний конфітюр з яблук.
  • Ганаш із волоськими горіхами і сиром дор блю.
  • Фісташковий крем.
  • Білий шоколад із домішкою фісташок.
  • Ганаш із будь-яких горіхів тощо.
  • Желе з апельсина, лимона, тропічних фруктів.

 

Вигадуючи авторську начинку для макаронс, не стримуйте фантазію! Соковита ніжність полуниці, малини, збиті вершки із ноткою лимонного соку, навіть солоні начинки із сиром філадельфія та лососем — можливо все.

Пропонуємо вам два рецепти крему для макаронс — вони підійдуть і для тістечок, виготовлених на домашній кухні, і для десертів у кав’ярні чи кондитерській.

Начинка для макаронс із маскарпоне

Цей рецепт геніальний у власній простоті. Сир маскарпоне — чудове тло для створення кремів із пюре з будь-яких ягід чи фруктів. Дуже смачне поєднання сирного крему зі свіжими чи замороженими ягодами. Пропонуємо приготувати крем для макаронс із чорницями. На порцію крему для 15 тістечок макаронс знадобляться такі продукти:

  • желатин листовий — 8 г;
  • чорниці свіжі чи заморожені — 100 г;
  • сир маскарпоне — 250 г;
  • цукрова пудра — 50 г.

 

Час приготування — 20 хвилин.

 

Покроковий рецепт начинки для макаронс із сиром:

  1. Желатин залити водою.
  2. Викласти маскарпоне в миску, додати цукрову пудру, збити до кремоподібного стану.
  3. Чорницю у блендері перетворити на пюре (якщо ягоди заморожені, їх потрібно попередньо розморозити і злити воду).
  4. Із желатину злити воду, нагріти його до 60–70 градусів (не кип'ятити!).
  5. Додати до чорниці розпущений желатин, остудити і охолодити, щоб суміш трохи загусла. Додати чорницю до маскарпоне, перемішати до однорідності.
  6. Склеїти половинки макаронс, які мають вистигнути після випікання.

Начинка для макаронс без вершків — рецепт із цитрусовими

Соки з цитрусових — чудовий продукт для приготування начинки для макаронс. Як же зробити густий крем, аби половинки тістечок склеїлися? Будемо готувати курд із лимоном та лаймом. Знадобляться такі інгредієнти (для однієї порції курду на максимум 10 тістечок):

  • лайм — 1 шт.;
  • лимон — 1 шт.;
  • кукурудзяний крохмаль — 1 ч. л.;
  • цукор — 80 г;
  • яйця свіжі — 4 шт.;
  • вершкове масло (обов'язково кімнатної температури) — 100 г.

 

Час приготування — 15 хвилин плюс ніч на витримку в холодильнику.

Покроковий рецепт лимонно-лаймового курду для макаронс:

  1. Ретельно помити лайм і лимон, зняти з них цедру і вичавити весь сік.
  2. В окремому посуді змішати сік із крохмалем, додати цедру і цукор.
  3. Поставити отриману суміш на повільний вогонь і прогрівати доти, поки повністю розчиниться цукор.
  4. Додати в крем для макаронс по одному яйцю, збільшити вогонь, і, постійно помішуючи, варити суміш ще 4 хвилини.
  5. Вимкнути вогонь і додати в суміш вершкове масло, ретельно збити за допомогою міксера.
  6. Готовий курд накрити харчовою плівкою після того, як він охолоне, і потримати ніч у холодильнику.

 

Смачного!