Як приготувати мідії в томатному соусі — два прості рецепти
Як приготувати мідії в томатному соусі — два прості рецепти
Час читання -5хв.
Багато хто вважає морепродукти занадто дорогим задоволенням та позбавляє себе корисних і смачних страв. Один із найкращих продуктів усіх сезонів — заморожені мідії.

Зазвичай вони продаються вже обробленими термічно, тому приготування цього молюску не займає багато часу. У торгівельних центрах METRO можна також придбати свіжі мідії у мушлях. Готувати їх так само легко, як і очищені заморожені. Традиційне поєднання для середземноморської кухні — морепродукти, томатний соус, оливкова олія, часник та сушені трави. Пропонуємо вам спробувати два рецепти, завдяки яким мідії в томатному соусі стануть улюбленою повсякденною та святковою стравою.

Дієтологи радять вживати морепродукти щонайменше двічі на тиждень. Саме мідії є найбільш доступним варіантом, крім того, ці молюски — гарне джерело білка та корисних мікроелементів. Цікавий факт: індіанці Південної Америки їдять мідії вже 12 тисяч років!

Рецепт мідій в томатному соусі по-домашньому

З ним легко упорається навіть кулінар-початківець, а смак буде просто неперевершений. Мідії з часником у томатах можна подавати як самостійну страву, або ж поєднувати з гарніром — білим рисом, булгуром, спагеті тощо. Мідії у глибокій заморозці дуже зручно використовувати та зберігати в домашніх умовах. Радимо тримати у морозилці упаковку мідій — так ви за короткий час приготуєте смачну та корисну вечерю для всієї родини або страву для неочікуваних гостей. На 3 порції знадобляться такі продукти:

  • 500 г заморожених мідій без мушель;
  • 2 великі стиглі томати або баночка помідорів у власному соку;
  • велика ріпчаста цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 30 мл оливкової олії;
  • невеличкий пучок кінзи;
  • свіжовичавлений сік лайму (можна взяти лимон);
  • сушені середземноморські трави;
  • сіль, перець за смаком;
  • можливо, знадобиться половинка чайної ложки цукру та трошки окропу.

 

Час приготування страви — 30 хвилин.

Готуємо мідії в томатно-часниковому соусі так:

  1. Мідії дістаньте з морозилки та дайте трохи відтанути (не більше 15 хвилин, якщо немає зайвого часу, цей етап взагалі можна пропустити).
  2. Цибулю наріжте дрібними кубиками, часник — також якомога дрібніше.
  3. У глибокій пательні розігрійте оливкову олію, смажте цибулю та часник до прозорості.
  4. Бланшування томатів: облийте окропом, зачекайте хвилинку та легко зніміть з плодів шкірку. Томати наріжте кубиками.
  5. Додайте до пательні помідори, мідії, трохи окропу, перемішайте та тушкуйте під кришкою.
  6. За 20 хвилин додайте сіль, перець, сушені трави.
  7. Подавайте, прикрасивши подрібненою кінзою (за смаком можна використати будь-яку улюблену зелень) та поливши соком лайма.
  8. Страва смакує з гарніром або зі свіжим білим хлібом, яким так смачно збирати ароматний соус на тарілці. Перед подачею скуштуйте трохи соусу, якщо смак буде занадто кислим, додайте дрібку цукру.

Мідії з часником у томатах та білому вині – поради з приготування

Головний принцип — морепродукти треба готувати якомога швидше, щоб вони зберегли максимум користі та не стали жорсткими. Це правило цілком стосується і мідій. Але нерідко трапляються ситуації, коли навіть у ресторані на березі моря подають морепродукти, що розчаровують своїм смаком та консистенцією. Наші поради, як приготувати мідії з томатами та часником, стануть у пригоді навіть досвідченим кухарям. Незважаючи на те, що страва досить проста та містить не так багато інгредієнтів, є важливі нюанси. Усі вони враховані у нашому рецепті, достойному ресторану на березі Середземного моря.

На 4 людини знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг свіжих мідій у мушлях;
  • кілька зубців часнику;
  • 1 великий соковитий томат;
  • 150 мл білого сухого вина;
  • пучок зеленого базиліку;
  • оливкова олія — кілька столових ложок.

 

Час приготування — 30 хвилин.

Покроковий процес приготування та рекомендації:

  1. Якщо ви плануєте подавати мідії у томаті в мушлях, попередньо ретельно вичистіть їх та промийте під проточною водою. Справа у тому, що в мідіях можуть бути залишки наростів, пісок та водорості — цього не повинно бути у вашій страві.
  2. Наріжте базилік не дуже дрібно. Найліпший спосіб — скручувати листочки в трубочки і тоді вже дрібнити ножем.
  3. Подрібніть часник кубиками.
  4. Помідор звільніть від шкірки у спосіб, як у попередньому рецепті, наріжте не дуже дрібними шматочками. Важливо розуміти, що в цьому рецепті всі складники підібрані так, щоб підкреслити смак та аромат саме мідій. Це додатки, які за вмілого приготування зроблять морепродукти максимально смачними і водночас не переб’ють їхній смак.
  5. На великій пательні розігрійте олію, викладіть мідії, зачекайте, поки кожна мушля відкриється. У цей момент важливо перевірити, щоб на пательні не було порожніх мушель без морепродуктів.
  6. Коли всі мідії розкриються, додайте інші інгредієнти. Покладіть до пательні часник, зелень, влийте вино. Все перемішайте, щоб смаки та аромати у страві максимально поєдналися.
  7. Тушкуйте під кришкою 5 хвилин, після цього додайте до страви томати та ще раз ретельно перемішайте. Накрийте кришкою та готуйте ще кілька хвилин на невеликому вогні.
  8. Подавайте мідії з томатом, вином та часником у великій ємності (можна просто у пательні, де вони готувалися). Келих та хрусткий свіжий багет стануть найкращим доповненням для таких мідій.
  9. Певно, ви завважили, що у цьому рецепті немає солі, перцю або інших спецій. Спробуйте приготувати саме так, і ви зрозумієте — даний набір інгредієнтів не потребує підсилення смаку, він створює достатньо вишукане поєднання.

 

Якщо немає стиглих томатів — використовуйте для соусу томатний сік, або ж томатну пасту, яку можна розвести звичайною водою. Відтінити смак мідій у томатному соусі може також болгарський перець або чилі. Вони додадуть страві пікантності.

Смачного!