Як готувати їжу в мікрохвильовці?
Як готувати їжу в мікрохвильовці?
Час читання -3хв.
Мікрохвильова піч ― невід’ємний побутовий атрибут на кухнях сучасних господинь. Техніка дає можливість за лічені хвилини підігріти, розморозити та навіть запекти продукти.

За допомогою деяких моделей останнього покоління не важко приготувати овочі, рибу на грилі чи паровий рис.

Комплексне керування складними програмами здійснюється за допомогою електричної системи. Для встановлення необхідних параметрів передбачені кнопки, перемикачі, регулятори. Так, кількість функцій пристроїв поступово зростає, але як приготувати їжу в мікрохвильовці, щоб вона вийшла соковитою і корисною? Які є заборони?

ГОТУЄМО В МІКРОХВИЛЬОВЦІ: ТОНКОЩІ ПРОЦЕСУ

Приготування їжі в мікрохвильовій печі ― хоч простий та швидкий спосіб, але вимагає виконання деяких правил.

 

№1. Розділяйте продукти

Час приготування продуктів різний, тому інгредієнти бажано розсортовувати. Наприклад, картопля у шкірці буде готуватися близько 12–15 хвилин за потужності 850 Вт, а брюссельська капуста ― усього 4–5 хвилин.

 

№2. Нарізайте невеликими шматками

Скоротити час готування можливо, порізавши продукти кільцями чи розділивши на дрібні кубики. Такий спосіб актуальний для комбінованих страв: качки з яблуками, яєчної запіканки з овочами та м’яса з картоплею.

 

№3. Робіть проколи

Продукти, покриті шкіркою, плівкою, оболонкою, необхідно проколювати. В іншому випадку всередині утворюється надлишковий тиск, поверхня лопається і вся м’якоть розлітається на стіни печі. До таких продуктів відносять картоплю, помідори, сосиски, печінку, яйця без шкаралупи, яблука.

Чи можна готувати їжу в мікрохвильовці, наприклад, у каструлі з кришкою? Відповідь ― так, тільки краще відкрити її чи віддати перевагу кришці з дірочками, для виходу пари

 

№4. Перемішуйте, перекладайте та повертайте.

Швидкість нагрівання і приготування продуктів у СВЧ-печі залежить також від їх розташування. Більш щільні та великі шматки слід розставляти ближче до країв, а ніжні й тонкі ― у центрі.

З таким розміщенням інгредієнти приготуються одночасно, оскільки концентрація тепла по краях вища. Якщо збираєтеся готувати рагу, то регулярно перемішуйте страву, а якщо запіканки та пироги ― повертайте на 180 градусів, обов’язково через однакові часові проміжки.

 

№5. Використовуйте додаткові атрибути

У процесі приготування в мікрохвильовій печі допускається використання низки допоміжних атрибутів:

  • Вощеного паперу — для накриття їжі з метою уникнення непотрібних жирних бризок.
  • Вологих паперових рушників, у які загортають овочі, ― такий лайфхак не дасть інгредієнтам пересушитися та перетворитися на «гуму».

 

Крім того, можливе застосування спеціальної фольги — для прикриття частин, що виступають (ніжки, крильця), або як заміна кришки. Єдиний нюанс ― таке рішення допускається лише в режимі гриля та конвекції.

 

№6. Дайте страві «відпочити»

Після приготування їжі в мікрохвильовій печі її треба залишити на 5–10 хвилин. За цей час усі внутрішні процеси завершаться, страва дійде та на 100% буде готова до вживання.

Для розморожування, приготування супів, тушкування та смаження овочів слід установлювати низький режим потужності, а для розігрівання готових страв та готування м’яса більше підходить середній рівень.

Щоб досягти красивого рум’яного кольору м’ясних страв, змастіть їх соєвим соусом, гірчицею чи присипте паприкою. Вибір режиму High із додатковою функцією гриля дасть можливість швидко довести до готовності овочі, рибу.

Який посуд можна використовувати

Увесь посуд, призначений для СВЧ-печі, повинен бути термостійким, щоб витримувати високі температури до 300 °C. Сковорідки, дека, горщики, каструлі з товстого скла й кераміки ― ідеальне рішення. Перевагу також слід віддати круглим та овальним ємностям, у яких інгредієнти будуть прогріватися рівномірно.

Важливо! Скло не переносить різкі перепади температур, тому варто уникати підігрівання ємностей одразу з холодильника.

Чи можна приготувати їжу в мікрохвильовці в металевому посуді? Ні! Інакше піч не просто вийде з робочого стану, а й може вибухнути. Під забороною також пластикові контейнери, кришталеві тарілки, з позолоченою каймою та порцелянові. Перші розплавляться, а решта ― тріснуть.

Не можна ставити в піч і газету, папір, дерев’яні предмети, силіконові форми на металевому каркасі. Проте класичні килимки й формочки із силікону підійдуть.

У будь-якому випадку перед використанням посуду необхідно провести тест: набрати в ємність воду та поставити її на максимальну потужність на 1 хвилину. Якщо вода залишилася холодною, а посуд нагрівся ― такий варіант не підходить. Рідина повинна нагріватися.

Що не можна гріти та готувати

Під табу потрапляють такі продукти:

  • Перець чилі. Під час його нагрівання відбувається випаровування речовини капсаїцину, яка може викликати опік в очах та горлі. За силою дії її пар порівнюють із перцевим балончиком.
  • Яйця в оболонці. Пара, що виникає всередині, створюватиме тиск до тих пір, поки яйце не розірветься. Причому це стосується і цілого вареного яйця.
  • Виноград. У ньому міститься досить багато цукру, який швидко згоряє та може стати причиною пожежі.
  • Гриби. Мікрохвилі змінюють молекулярний склад, що може призвести до отруєння.

 

Підігрівати не рекомендують і зелень, у якій можуть міститися нітрати. Останні в процесі нагрівання перетворюються на нітрозаміни ― шкідливі канцерогени.

У мікрохвильовці перетворюється на отруту й улюблений багатьма мед. Не варто розігрівати й кисломолочні продукти, у яких під дією мікрохвиль гинуть усі корисні біфідобактерії.

Мікрохвильовка ― корисний помічник на кухні, який прослужить довго й не завдасть шкоди здоров’ю, якщо дотримуватися правил використання.