Ванільні мафіни: 4 цікавих рецепти

Час читання - 6 хв.

Колись їжа простих робітників Англії, сьогодні прикрашає столи офіційних зустрічей та традиційних сімейних свят. Пропонуємо приготувати ванільні мафіни ― популярний десерт європейської кухні.

Мафіни ― споконвічно англійська страва, яку полюбили гурмани у всьому світі. Спочатку їх готували з дріжджового тіста у вигляді коржиків, та тільки в XIX столітті в рецепт почали додавати різні добавки, замінили дріжджі на розпушувач. Модерні мафіни більше схожі з кексами, але м'якші й повітряні. Сьогодні маленькі пироги випікають в спеціальних круглих формочках, а в тісто додають шоколад, горіхи, фрукти, овочі, зелень та сири.

Ягідно-ванільні мафіни ―встояти неможливо

Коли хочеться чогось смачненького, а часу мало, приготуйте ванільні мафіни, рецепт яких включає мінімум інгредієнтів. На 8 порцій візьміть:

  • яйця курячі ― 3 шт.;
  • цукор ― 150 г;
  • борошно ― 250 г;
  • розпушувач ― 1,5 ч.л.;
  • ванілін ― 1,5 ч.л.;
  • сіль ― щіпка;
  • молоко ― 60 мл;
  • вершкове масло ― 100 г;
  • ягоди сезонні ― 200 г.

 

Рецепт розрахований на 30-40 хвилин, протягом яких потрібно буде виконати декілька кроків:

  1. Вершкове масло кімнатної температури змішайте з ваніліном до появи однорідної консистенції.
  2. Введіть яйця по одному, ретельно перемішуючи вінчиком.
  3. З'єднайте між собою всі сухі інгредієнти й пересипте їх до рідких компонентів. Перемішуйте до зникнення грудочок та влийте молоко. Ретельно розмішайте.
  4. Готове тісто розподіліть по силіконовим формам з паперовими кошиками до половини. Додайте ягоди й закрийте тістом.

 

Випікають мафіни при температурі 175 ℃ протягом 15-20 хвилин. Готовий десерт зазвичай подають до чаю.

Кольорові мафіни з ваніллю ―яскраво і ягідно

Зазвичай мафіни прикрашають із зовнішнього боку, проте їх можна зробити оригінальними й зсередини. Професіонали додають в тісто один або кілька кольорів харчового барвника. Для приготування в домашніх умовах на 12 порцій візьміть:

  • борошно пшеничне ― 200 г;
  • борошно мигдалеве ― 100 г;
  • цукор ― 100 г;
  • розпушувач ― 1 ч.л.;
  • соду ― 0,5 ч.л.;
  • сіль ― 1 ч.л.;
  • вершкове масло ― 100 г;
  • яйце куряче ― 2 шт.;
  • кефір ― 150 мл;
  • ванільний екстракт ― 1 ч.л.;
  • уварений сік полуниці або вишні ― 50 мл;
  • ожину ― 100 г;
  • лохину ― 100 г.

 

На підготовчий етап та процес приготування піде всього 25-30 хвилин. Але спочатку треба зробити колір ―  уваріть сік полуниці або вишні з додаванням щіпки лимонної кислоти. Далі дотримуйтесь інструкції:

  1. Розігрійте духовку до 200 ℃, встановивши режим «конвекція».
  2. Змішайте два види борошна, розпушувач, соду й сіль.
  3. У розтоплене холодне вершкове масло додайте кефір, ванільний екстракт, яйця. Збийте. Додайте уварений сік для отримання кольору.
  4. Введіть сухі компоненти в рідку суміш, постійно помішуючи вінчком.
  5. Готовим тістом заповніть форми наполовину, розподіліть ягоди та знову додайте тісто.

 

За таким рецептом ванільні кекси випікають близько 15 хвилин.

Сирні мафіни з малиною та горіхами

Ці мафіни хороші тим, що вони виходять ніжними, повітряними та не надто солодкими. А щоб зробити сирні мафіни максимально легкими, за основу візьміть сир з найменшою жирністю.  

Необхідні інгредієнти:

  • вершкове масло ― 135 г;
  • яйця курячі ― 4 шт.;
  • сир ― 270 г;
  • цукор ванільний ― 13 г;
  • розпушувач ― 13 г;
  • цукровий пісок ― 200 г;
  • борошно ― 335 г;
  • полуниця ― 150 г;
  • волоський горіх ― 100 г.

 

Кількість порцій ― 8, а час приготування ― 40 хвилин. Готувати ванільні мафіни можна зі свіжими, замороженими та консервованими ягодами.

  1. Збийте яйця вінчиком до піни, а потім з'єднайте з цукровим піском та ванільним цукром. Перемішайте до повного розчинення останніх.
  2. Розтоплене та остигле вершкове масло додайте в яєчну суміш.
  3. Додайте попередньо перетертий сир та збийте добре вінчком або міксером.
  4. З'єднайте борошно з розпушувачем та поступово вводьте в сирно-яєчну масу.
  5. Наріжте дрібними шматочками полуниця, а волоський горіх подрібніть блендером та змішайте з основою. Готове тісто має бути густим, але не забитим борошном.
  6. Підготуйте силіконову форму, вставте порційні паперові підстави та розподіліть тісто.
  7. Випікайте в розігрітій до 180 ℃ духовці 25 хвилин.

 

Діставайте мафіни, коли з’явиться золотаво-коричнева скоринка.

Мигдально-кавові мафіни з кленовим сиропом

Основний компонент даного рецепту ― мигдальне борошно, яке часто використовується при приготуванні низьковуглеводної випічки. У ній вміст жирів і вуглеводів мінімальний: 8,4 г і 13 г на 100 г відповідно. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • мигдальне борошно ― 2 склянки;
  • кукурудзяне борошно ― 3 ст.л.;
  • розпушувач ― 15 г;
  • яйце куряче ― 3 шт.;
  • цукор ― 100 г;
  • кокосове молоко ― 50 мл;
  • вершкове масло ― 100 г;
  • ванільний екстракт ― 1,5 ч.л.;
  • кленовий сироп ― 60 мл;
  • розчинна кава ― 3 ст.л.;
  • сіль ― щіпка;
  • мигдалева крихта ― 2,5 ст.л.

 

Кількість порцій ― 6, а час приготування ― 30 хвилин. Інструкція:

  1. Підготуйте форми, паперові стаканчики та поставте розігрівати духовку до 180 ℃.
  2. У мисці змішайте два види борошна, розпушувач.
  3. Збийте яйця з цукром та сіллю.
  4. Розтопіть вершкове масло, дайте йому охолонути. З'єднайте з кавою, сиропом, молоком, ванільним екстрактом.
  5. Об'єднайте суху та рідку суміші. Додайте подрібнений мигдаль.
  6. Розкладіть тісто по формах на ⅔ і випікайте близько 20 хвилин.

 

За необхідності перевіряйте готовність випічки дерев'яною шпажкою. Готові мафіни перекладіть на блюдо та за бажанням прикрасьте.