Колись їжа простих робітників Англії, сьогодні прикрашає столи офіційних зустрічей та традиційних сімейних свят. Пропонуємо приготувати ванільні мафіни ― популярний десерт європейської кухні.
Мафіни ― споконвічно англійська страва,
яку полюбили гурмани у всьому світі. Спочатку їх готували з дріжджового тіста у
вигляді коржиків, та тільки в XIX столітті в рецепт
почали додавати різні добавки, замінили дріжджі на розпушувач. Модерні мафіни
більше схожі з кексами, але м'якші й повітряні. Сьогодні маленькі пироги
випікають в спеціальних круглих формочках, а в тісто додають шоколад, горіхи,
фрукти, овочі, зелень та сири.
Ягідно-ванільні мафіни ―встояти неможливо
Коли хочеться чогось смачненького, а часу
мало, приготуйте ванільні мафіни, рецепт
яких включає мінімум інгредієнтів. На 8 порцій візьміть:
яйця курячі ― 3 шт.;
цукор ― 150 г;
борошно ― 250 г;
розпушувач ― 1,5 ч.л.;
ванілін ― 1,5 ч.л.;
сіль ― щіпка;
молоко ― 60 мл;
вершкове масло ― 100 г;
ягоди сезонні ― 200 г.
Рецепт розрахований на 30-40 хвилин,
протягом яких потрібно буде виконати декілька кроків:
Вершкове масло кімнатної температури
змішайте з ваніліном до появи однорідної консистенції.
Введіть яйця по одному, ретельно
перемішуючи вінчиком.
З'єднайте між собою всі сухі
інгредієнти й пересипте їх до рідких компонентів. Перемішуйте до зникнення
грудочок та влийте молоко. Ретельно розмішайте.
Готове тісто
розподіліть по силіконовим формам з паперовими кошиками до половини.
Додайте ягоди й закрийте тістом.
Випікають мафіни при температурі 175 ℃
протягом 15-20 хвилин. Готовий десерт зазвичай подають до чаю.
Кольорові мафіни з ваніллю ―яскраво і ягідно
Зазвичай мафіни прикрашають із зовнішнього
боку, проте їх можна зробити оригінальними й зсередини. Професіонали додають в
тісто один або кілька кольорів харчового барвника. Для приготування в домашніх
умовах на 12 порцій візьміть:
борошно пшеничне ― 200 г;
борошно мигдалеве ― 100 г;
цукор ― 100 г;
розпушувач ― 1 ч.л.;
соду ― 0,5 ч.л.;
сіль ― 1 ч.л.;
вершкове масло ― 100 г;
яйце куряче ― 2 шт.;
кефір ― 150 мл;
ванільний екстракт ― 1 ч.л.;
уварений сік полуниці або вишні ― 50 мл;
ожину ― 100 г;
лохину ― 100 г.
На підготовчий етап та процес приготування
піде всього 25-30 хвилин. Але спочатку треба зробити колір ― уваріть сік полуниці або вишні з додаванням
щіпки лимонної кислоти. Далі дотримуйтесь інструкції:
Розігрійте духовку до 200 ℃,
встановивши режим «конвекція».
Змішайте два види борошна,
розпушувач, соду й сіль.
У розтоплене холодне вершкове масло
додайте кефір, ванільний екстракт, яйця. Збийте. Додайте уварений сік для
отримання кольору.
Введіть сухі компоненти в рідку
суміш, постійно помішуючи вінчком.
Готовим тістом
заповніть форми наполовину, розподіліть ягоди та знову додайте тісто.
За таким рецептом ванільні кекси випікають близько 15 хвилин.
Сирні мафіни з малиною та горіхами
Ці мафіни хороші тим, що вони виходять
ніжними, повітряними та не надто солодкими. А щоб зробити сирні мафіни
максимально легкими, за основу візьміть сир з найменшою жирністю.
Необхідні інгредієнти:
вершкове масло ― 135 г;
яйця курячі ― 4 шт.;
сир ― 270 г;
цукор ванільний ― 13 г;
розпушувач ― 13 г;
цукровий пісок ― 200 г;
борошно ― 335 г;
полуниця ― 150 г;
волоський горіх ― 100 г.
Кількість порцій ― 8, а час приготування ―
40 хвилин. Готувати ванільні мафіни можна зі свіжими, замороженими та
консервованими ягодами.
Збийте яйця вінчиком до піни, а потім
з'єднайте з цукровим піском та ванільним цукром. Перемішайте до повного
розчинення останніх.
Розтоплене та остигле вершкове масло
додайте в яєчну суміш.
Додайте попередньо перетертий сир та
збийте добре вінчком або міксером.
З'єднайте борошно з розпушувачем та
поступово вводьте в сирно-яєчну масу.
Наріжте дрібними шматочками полуниця,
а волоський горіх подрібніть блендером та змішайте з основою. Готове тісто
має бути густим, але не забитим борошном.
Підготуйте силіконову форму, вставте
порційні паперові підстави та розподіліть тісто.
Випікайте в
розігрітій до 180 ℃ духовці 25 хвилин.
Діставайте мафіни, коли з’явиться
золотаво-коричнева скоринка.
Мигдально-кавові мафіни з кленовим сиропом
Основний компонент даного рецепту ― мигдальне борошно, яке часто
використовується при приготуванні низьковуглеводної випічки. У ній вміст жирів
і вуглеводів мінімальний: 8,4 г і 13 г на 100 г відповідно. Для приготування
потрібні такі інгредієнти:
мигдальне борошно ― 2 склянки;
кукурудзяне борошно ― 3 ст.л.;
розпушувач ― 15 г;
яйце куряче ― 3 шт.;
цукор ― 100 г;
кокосове молоко ― 50 мл;
вершкове масло ― 100 г;
ванільний екстракт ― 1,5 ч.л.;
кленовий сироп ― 60 мл;
розчинна кава ― 3 ст.л.;
сіль ― щіпка;
мигдалева крихта ― 2,5 ст.л.
Кількість порцій ― 6, а час приготування ―
30 хвилин. Інструкція:
Підготуйте форми, паперові стаканчики
та поставте розігрівати духовку до 180 ℃.
У мисці змішайте два види борошна,
розпушувач.
Збийте яйця з цукром та сіллю.
Розтопіть вершкове масло, дайте йому
охолонути. З'єднайте з кавою, сиропом, молоком, ванільним екстрактом.
Об'єднайте суху та рідку суміші.
Додайте подрібнений мигдаль.
Розкладіть
тісто по формах на ⅔ і випікайте близько 20 хвилин.
За необхідності перевіряйте готовність
випічки дерев'яною шпажкою. Готові мафіни перекладіть на блюдо та за бажанням
прикрасьте.