Ізраїльський сніданок ― традиційні особливості
Ізраїльський сніданок ― традиційні особливості
Час читання -6хв.
Згідно з правилами й традиціями, що сформувалися протягом багатьох століть, сніданок єврея повинен бути максимально ситним, корисним і смачним. І обов'язково відповідно до релігійних обмеженнями ― кашрут.
Дозволено подавати молочні продукти, яйця, салати, рибу, спреди, але не м'ясо. Обов'язково традиційний сніданок включає свіжу випічку, йогурти, фрукти та напої: сік, чай, каву з кардамоном. Найпопулярніший на сьогодні ізраїльський сніданок ― шакшука ― блюдо з яєць та овочів з гострим смаком й пряним ароматом.

Шакшука ― традиційний рецепт

Це простий рецепт, основу якого становить томатний соус з чилі перцем та яйця. Для приготування класичної шакшуки вам буде потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • оливкова олія ― 50 мл;
  • велику цибулину;
  • часник ― 4 зубчики;
  • перець чилі ― 1 шт;
  • рротерті помідори ― 400 г;
  • томатний сік ― 100 мл;
  • яйця ― 8 штук;
  • сир фета ― 50 г;
  • тмін ― щіпку;
  • орегано ― щіпку;
  • сіль за смаком;
  • білий мелений перець ― за смаком;
  • петрушка ― 10 г;
  • кінза ― 10 г.

 

Кількість інгредієнтів розраховано на 4 порції. Загальний час приготування ― 30 хвилин. Процес розділений на наступні етапи:

  1. На розігріту сковороду налийте оливкову олію. Додайте дрібно нарізану цибулю, часник, перець чилі, перетерті помідори, а також спеції: сіль, білий мелений перець, кмин й орегано. Густоту регулюйте томатним соком. Для збалансування смаку можна додати чайну ложку цукру. Тушкуйте соус 4-5 хвилин.
  2. Візьміть яйця та розбийте їх по-одному в матбуху так, щоб вони поринули в масу, а жовток не розтікся. Обережно розташуйте між ними шматочки нарізаного сиру фета.
  3. Накрийте кришкою сковороду й доведіть до готовності на плиті. Ще один варіант ― відправте в розігріту до 190 ℃ духовку на 3-4 хвилини. Важливо не перетримати ― жовток повинен залишитися рідким.
  4. На завершення шакшуку посипте петрушкою, кінзою або іншою улюбленою зеленню. Подавайте з питою або підсмаженим білим хлібом.

Червона шакшука з італійським присмаком

Незважаючи на те, що шакшука ― типовий ізраїльський сніданок, у світі існує кілька її версій. У триполітанської немає цибулі, а тільки часник й кмин, а ось італійська варіація ― насичена овочами й кольором. Для її приготування на 4 порції візьміть:

  • яйця ― 8 шт;
  • оливкова олія ― 50 мл;
  • червоний цибуля ― 2 шт;
  • часник ― 6 зубчиків;
  • баклажан ― 1 шт;
  • червоний болгарський перець ― 2 шт;
  • червоний чилі ― 1 шт;
  • помідори у власному соку ― 300 мл;
  • морська сіль ― 3 щіпки;
  • цукор ― за смаком;
  • мелена зіра ― 1/2 ч.л .;
  • солодка паприка ― 1 ч.л .;
  • петрушка ― 5 гілочок;
  • кінза ― 5 гілочок;
  • базилік ― 6 листочків

 

Загальний час приготування ― 60 хвилин. Починати підготовку необхідно з соусу матбуха:

  1. Візьміть невеликий сотейник, казан або сковороду з товстим дном. Розігрійте ємність та влийте в неї оливкову олію.
  2. Обсмажте нарізану півкільцями цибулю. Додайте до нього солодку мелену паприку, зіру, часник, чилі, подрібнені без шкурки помідори, баклажан й солодкий перець, запечений на грилі. Посоліть й поперчіть. Тушкуйте до розм'якшення 40 хвилин на повільному вогні. Перебийте блендером для отримання однорідної консистенції.
  3. Вилийте матбуху в чисту сковороду, зробіть в масі 8 заглиблень та розбийте в них яйця. Готуйте на повільному вогні з закритою кришкою, поки білок не стане білим, а жовток не покриється тонкою прозорою плівкою.
  4. Перед вживанням шакшуку присипають фетою або бринзою, петрушкою, зеленою базиліком. На стіл подають в сковороді разом з чіабатою.

Зелена шакшука з яйцями пашот

Оригінальний рецепт ізраїльського сніданку, в якому помідори замінені на шпинат, а яйця видозмінені на пашот.

Основні інгредієнти:

  • вершкове масло ― 30 г;
  • зелена цибуля ― пучок;
  • шпинат ― пучок;
  • щавель ― пучок;
  • тархун ― 2 гілочки;
  • базилік ― 6-8 листочків.
  • болгарський перець зелений ― 1 шт;
  • перець чилі зелений ― 1 шт;
  • яйця ― 6 шт.

 

Кількість порцій ― 3. Час приготування ― 20 хвилин.

Етапи:

  1. Запечіть зелений болгарський перець, зніміть з нього плівку й подрібніть.
  2. На великій глибокій сковороді розтопіть вершкове масло. Додайте всю зелень, попередньо вимиту, висушену й подрібнену, а також солодкий перець та чилі. Тушкуйте 5-7 хвилин на повільному вогні.
  3. Зваріть яйця пашот. Зробіть поглиблення в соусі та додайте яйця. Накрийте кришкою на 3-4 хвилини.

 

Коли шакшука буде готова, посипте її тертим сиром фета, листям базиліку та подавайте на стіл в сковороді.

Шакшука з гарбузом табататом ― пікантна, для гурманів

Особливість даної шакшуки ― пікантний смак, який досягається одним із вдалих поєднань ― гарбуза та солодкої картоплі. Також додається аджика й гостра приправа - харріса, яку можна замінити сумішшю часнику та перцю чилі.

Інгредієнти:

  • батат ― 200 г;
  • гарбуз ― 200 г;
  • жовтий болгарський перець ― 3 шт;
  • помідори ― 400 г;
  • яйця ― 4 шт;
  • оливкова олія ― 20 мл;
  • часник ― 3 зуб;
  • петрушка ― 15 г;
  • паприка ― 1 ч.л .;
  • кмин ― 1 ч.л .;
  • аджика ― 1 ч. л .;
  • сіль за смаком.

 

Рецепт розрахований на 2 великі порції. Час приготування ― 30 хвилин.

Приготування:

  1. Картоплю та гарбуз очистіть від шкірки, наріжте кубиками. Відправте їх на розігріту сковороду з оливковою олією, перемішайте.
  2. Наріжте болгарський перець та додайте його в сковороду. Подрібніть часник й перемішайте з овочами. Додайте паприку, кмин та тушкуйте під кришкою 10 хвилин.
  3. Перебийте в блендері томати, додайте до них аджику. Всю цю масу введіть до овочів. Додайте дрібно нарізану петрушку. Тушкуйте ще 10 хвилин.
  4. Зробіть невеличкі поглиблення ложкою та вбийте в них яйця. Посоліть, поперчіть їх. Готуйте під кришкою, поки білок не схопиться.

 

Смачного!