Як приготувати смачний рулет з яблуками — два цікаві рецепти
Як приготувати смачний рулет з яблуками — два цікаві рецепти
Час читання -5хв.
Випічка з яблуками популярна в усьому світі. Австрійці вважають штрудель своєю національною гордістю. Утім, з тіста та яблук можна приготувати не лише цей легендарний десерт. Нотуйте два оригінальні рецепти.
Перший зафіксований рецепт завиванця з яблуками зафіксовано у кулінарній книзі XVII століття, яку відшукали у міській ратуші Відня. Утім, перший задокументований в Австрії рецепт штруделя описував випічку із сирною начинкою в молочно-вершковому соусі. Крім того, закручений солодкий пиріг з яблуками спочатку не мав жодного відношення ні до Австрії, ні до Європи загалом. Ви здивуєтеся, але європейці навчилися смачно пекти десерти з фруктами в османів. Вони перейняли традиції приготування пахлави (баклави) — листкової випічки з медом, горіхами, шматочками фруктів. Як би там не було, нинішні книги рецептів солодкої випічки важко уявити без різноманітних рулетів з яблуками, іншими фруктами та ягодами. Не буде перебільшенням сказати, що в кожної української господині в записничку є фірмовий рецепт пирога чи завиванця з яблуками. Пропонуємо вам два чудові рецепти рулетів з яблучною начинкою. Перший вдасться навіть тим, хто на «ви» з виробами з тіста. Другий пиріг прикрасить вітрину у кондитерський чи кав’ярні.

Рулет з яблуками і корицею з дріжджового тіста

За цим рецептом можна приготувати пиріг із традиційним для української кулінарії смаком. Досить вважати, що випічка з дріжджового тіста — це занадто складно. За цим рецептом яблучний рулет вийде навіть у кулінара-початківця.

Для одного великого рулету, якого цілком вистачить на 4–5 гостей, візьміть продукти за таким списком:

  • борошно — 600 г;
  • дріжджі швидкі сухі — 2 ч. л.;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • молоко — 1 стакан;
  • вершкове масло — 50 г;
  • цукор — 1 стакан;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • ванільний цукор — 1 пакетик;
  • яблука — 3 шт.;
  • кориця мелена — 2 ст. л.;
  • за бажанням можна додати в начинку подрібнені волоські горіхи, родзинки, сушену журавлину.

 

Час приготування — 2 години.

 

  1. Висипте дріжджі в миску, влийте ледь тепле молоко.
  2. Додайте столову ложку цукру, перемішайте. Дайте постояти 10–15 хвилин, за цей час дріжджі мають дати легку піну.
  3. Вершкове масло розтопіть, трохи охолодіть і влийте в молоко з дріжджами.
  4. Додайте в тісто сіль, ще 4 столові ложки цукру. Борошно просійте і поступово висипайте в рідку частину тіста для яблучного рулету.
  5. Спочатку тісто перемішуйте в мисці ложкою. З додаванням борошна воно буде густішати, тож для зручності його можна викласти на стіл, присипаний борошном. Місіть тісто 5–6 хвилин, поки воно не перестане прилипати до рук.
  6. Помістіть миску з тістом в тепле місце. Через 40–50 хвилин тісто збільшиться в об'ємі в три-чотири рази.
  7. Поки тісто піднімається, візьміться за начинку. Яблука помийте, очистіть і натріть на тертці. Викладіть в сковороду. Якщо яблука кислі, то додайте цукор. Тушкуйте фрукти в сковороді, поки сік не випарується. Після додайте мелену корицю і перемішайте. За бажанням можна приготувати рулет із сирими яблуками. В такому разі фрукти наріжте кубиком, присипте цукром та корицею. Також можна приготувати рулет з яблуками, корицею та горіхами, додавши їх до начинки.
  8. Дістаньте з миски пухке тісто, розділіть на дві частини. Із тіста має вийти два рулети. Можна приготувати один, а решту тіста використати для пиріжків чи ватрушок.
  9. Розкачайте тісто в пласт товщиною 3–4 мм. Викладіть на тісто начинку з яблук і кориці.
  10. Загорніть та щільно зліпіть краї.
  11. Помістіть рулет у форму для випічки або на деко, встелене пергаментом.
  12. Дайте постояти рулету за кімнатної температури протягом 25–30 хвилин.
  13. Змастіть яйцем і відправте в розігріту духовку до 175–180 градусів. Випікайте рулети 35–40 хвилин.
  14. Коли рулет з яблуками буде готовий, дайте йому постояти 20 хвилин під бавовняним рушником. Подавайте до кави або чаю.

Сирний рулет з яблуками і корицею

Це дуже ніжний десерт, який буде тим смачніший, чим більша жирність сиру. Якщо хочете приготувати більш корисну та менш калорійну випічку, беріть нежирний сир та замініть цукор на стевію.

Для рулету з сиром та яблуками знадобляться такі інгредієнти:

  • яблука — 800 г;
  • цукор — 100 г;
  • кориця — за смаком;
  • цедра апельсина — з 1 фрукта;
  • сир — 200 г;
  • вершкове масло — 150 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 400 г;
  • розпушувач — 1 ст. л.

 

Час приготування — 1,5 години.

 

Покроковий рецепт сирного рулету з яблуками:

  1. Вершкове масло розтопіть, остудіть, додайте сир, яйце та цукор, вимішуйте до однорідності.
  2. Розпушувач змішайте з борошном, додайте суху суміш до сирно-вершкової.
  3. Готове сирне тісто загорніть у плівку та залиште «відпочивати» на 40 хвилин.
  4. Для начинки яблука очистіть від шкірки, змішайте з цукром, цедрою та корицею.
  5. Сформуйте рулет — або щільний, як у попередньому рецепті, або у вигляді плетінки, посипте цукром.
  6. Виріб перекладіть на деко, випікайте 25 хвилин за температури 200 градусів.
  7. Перед подачею на стіл дайте рулету з яблуками охолонути.

Смачного!