Українська кухня: 10 смачних національних страв
Українська кухня: 10 смачних національних страв
Час читання -4хв.
Неповторна, унікальна, самобутня, з широкою палітрою смаків ― саме такою бачать українську кухню всі, хто з нею знайомий. Становлення українських національних страв відбувалося декілька століть, під впливом традицій та законів інших держав.

Саме тому сьогодні на столах присутні страви, запозичені з угорської, турецької, польської, татарської, німецької та навіть французьких кухонь. В основному це супи, м'ясні страви, ковбаси, рулети, рибні та овочеві запіканки, ягідні пироги, капусняк й каші. Славиться Україна й борошняними виробами (сочники, пундики, медяники), напоями (узвар, квас, наливка).

Розмаїття смаків національних страв в різні періоди прославляли багато поетів й письменників. Згадайте Гоголя та його «Вечори на хуторі біля Диканьки» або Котляревського «Енеїда». Незважаючи на великий асортимент, в українській кухні виділяється кілька страв, які є її основою та подаються в відомих ресторанах світу.

 

Борщ

Згідно з давніми традиціями, український борщ готують на м'ясному чи овочевому бульйоні з додаванням м'яса (сала), буряка, картоплі, квасолі, капусти. Обов'язково вводять й зажарку з цибулі, томатів, пасти, моркви. В кінці обов'язково додають кріп, петрушку, а на стіл подають разом зі сметаною, салом та пампушками з часником. Традиційну страву можливо перетворити в новаторську, якщо додати кілька несподіваних інгредієнтів. У різних областях України зустрічаються поєднання з:

  • болгарським перцем;
  • грибами;
  • грушею;
  • чорносливом.

 

На Слобожанщині можна зустріти борщ без буряка, але з рибою, у Львові ―  з копченостями, а на Чернігівщині ― з яблуками. Все це відгомони впливу кухонь сусідніх країн: Угорщини, Румунії, Польщі, Білорусі, Молдови. Сьогодні український борщ входить до Національного списку нематеріальної спадщини, та вже на шляху до світового визнання ЮНЕСКО.

Вареники

В більшості випадків вареники готують з прісного тіста на молоці, але в деяких регіонах його замінюють на кефір. Такі вареники виходять пишнішими й ніжнішими. Для начинки вибирають один або кілька компонентів. Популярне є поєднання з сиром, вишнею, малиною. Також їх роблять з м'ясом, грибами, овочами та кропивою. Для заправки солодких вареників зазвичай використовують вершкове масло, а для інших ― зажарку з цибулею й шкварками. Додатково можна полити сметаною.

Голубці

Справжні українські голубці готують з капустяного листя, злегка проварених або квашених. До появи рису, основу для начинки робили з кукурудзяної каші та пшоняної, в які додавали м'ясо, сало з засмажкою із цибулі. Сьогодні для класичного наповнення використовують свинячо-яловичий фарш, який змішують з рисом чи кукурудзяною крупою. Часник, петрушку, болгарський перець, білі гриби, спеції додають за бажанням. Залежно від регіонів, різняться й розміри голубців: гуцульські ―  великі, з долоню, а південно-східні ― мініатюрні, з мізинець.

Налисники

Тонкі млинці з гарною ажурною сіточкою є символом національного свята Масляна. Готують їх на молоці з додаванням пшеничного чи гречаного борошна, яєць та цукру. Також є варіанти тесту на кисляку, тоді вони виходять пишними. Їх можна їсти просто зі сметаною, варенням, медом, або загортати в них начинку. Тут вибір такий же різноманітний:

  • солоний та солодкий сир;
  • обсмажені гриби з цибулею та твердим сиром;
  • шпинат з вершковим сиром;
  • червона риба з рікоттою, маскарпоне.

 

Також в начинках комбінують курячу печінку та відварені яйця, кисломолочний сир та ягоди, мак та сухофрукти. Начинені млинці перед подачею обов'язково мліють в духовці чи глибокій сковороді.

Котлета по-київськи

Золотиста хрустка скоринка, ніжне куряче м'ясо й соковита начинка всередині ― в котлету по-київськи закохуються з першого разу. По суті це куряча відбивна, скручена в рулет разом із зеленню й вершковим маслом, обсмажена у фритюрі. Подають її по-особливому, з курячої кісточкою, на яку покладається виключно декоративна функція. Гарнір може бути будь-який: відварна картопля, овочеве пюре або рис.

Бануш (банош)

Описуючи українські національні страви, неможливо не додати до списку й гуцульське блюдо ― банош. Основа цієї страви ― кукурудзяна крупа, яку варять на молоці, сливках протягом кількох годин в печі. Яскравості смаку додають піджарені шкварки, бекон та солений сир, бринза. Також за бажанням додають й грибний соус. Сполучення інгредієнтів незвичайне, але смачне. Відповідно до старовинних традицій бануш повинні готувати тільки чоловіки й на багатті, як це робили колись вівчарі.

Деруни

Або картопляні оладки ― часте блюдо на українських столах. Готують їх з тертої картоплі, з додаванням яєць, борошна та спецій. Крім класичного рецепту, існують ще й варіації з кабачками, морквою, сиром, куркою. На стіл до них подають сметану з зеленню. Святковий варіант страви ― деруни протушковані в горщиках разом з картоплею, грибами та соусом зі сметани.

Крученики

М'ясні рулети зі свинячої чи яловичої вирізки. М'ясо нарізають тонкими шматочками. відбивають та загортають в нього начинку з грибів, варених яєць із зеленню, рису. Далі їх обсмажують й тушкують до готовності на невеликому вогні. Для тих, хто «за» нестандартні смаки, варто спробувати волинські крученики з квашеної капусти та з куркою та чорносливом.

Холодець

Або студень ― холодна закуска з курячого чи свинячого м'яса. На першому етапі його довго варять на повільному вогні в бульйоні зі спеціями, цибулею, морквою та зеленню. На другому ― розливають в порційні тарілки та відправляють в холодильник до повного застигання. Найкраще смакує з хріном та гірчицею.

Шпундра

Славиться Україна ще одним старовинним блюдом ― шпундра. Готують її з смаженого підчеревина або грудинки, які потім тушкують з цибулею, морквою в буряковому соку або квасі. Після 2-х годин в печі шпундру подають гарячою на стіл як самостійне блюдо чи з гарніром.

Збережіть всі ці українські національні страви рецепти та зробіть їх з натхненням своїм родичам. Багато з них дійсно будуть здивовані такому розмаїттю!