Торт «Наполеон» за 15 хвилин: швидкі рецепти улюбленого десерту
Торт «Наполеон» за 15 хвилин: швидкі рецепти улюбленого десерту
Час читання -5хв.
Знайома ситуація: гості на порозі, а в холодильнику лише звичайні продукти, якими друзів не здивуєш та не пригостиш. Є ідея: приготувати швидкий наполеон. Ніхто не здогадається, що цей торт не був у духовці та ви не витратили на нього цілий день.
Торт із величною назвою представлений майже у кожній кондитерській чи кав’ярні. Ніжний, в міру солодкий, не сухий, — торт люблять і за неповторний смак, і за «фірмову» ніжну консистенцію. Але приготування наполеона за класичним рецептом — справа складна, і за неї беруться лише досвідчені господині та професійні кухарі. Що робити, коли хочеться поласувати улюбленим тортиком, але немає бажання купувати готовий чи витрачати години на кухні? Ось два експрес-рецепти, за якими можна приготувати смачний наполеон зі звичайних продуктів, які завжди є в холодильнику. Втім, другий рецепт може стати в пригоді професійним кухарям, перед якими постала задача — дуже швидко приготувати смачний десерт у класичній кулінарній традиції.

Рецепт ледачого наполеона з листкового тіста

Цікаво, що цей легендарний десерт, який пов’язують з іменем великого полководця, готують у Франції і донині. Але називають зазвичай Millefeuille («тисяча шарів»). Щодо назви, то є історики кулінарії, які переконують, що звична для нас назва торта походить з Італії, і є спотвореним варіантом слова Napolitano (неаполітанський). Як би там не було, у вас буде час подумати над цим, коли ви готуватимете ледачий наполеон.

Для торта з листкового тіста потрібні такі інгредієнти (5–6 порцій):

  • готове листкове бездріжджове тісто — 800 г;
  • сметана — 200 г;
  • цукор — 150 г;
  • згущене молоко — 250 мл;
  • вершкове масло — 200 г.

 

Час приготування — 40 хвилин.

 

Рецепт «ледачий наполеон» покроково:

  1. Розігріваємо духовку до 180 градусів.
  2. Пласти тіста викладаємо на деко, встелене пергаментом. Кожен пласт зручно розрізати навпіл та наколоти виделкою.
  3. Випікаємо коржі до 15 хвилин, уважно слідкуючи, щоб не пригоріли.
  4. Поки коржі печуться, готуємо крем для торта. Сметану з цукром збиваємо міксером до однорідної маси.
  5. В окремій посудині змішуємо розм'якшене вершкове масло і згущене молоко, збиваємо міксером. Поєднуємо сметанну та вершкову суміш, змішуємо міксером до консистенції ніжного крему.
  6. Поки готові коржі вистигнуть, тримаємо крем у холодильнику.
  7. Кожен пишний корж розрізаємо вздовж на два тонкі. Такий прийом скоротить до мінімуму час, який потрібен тортові, аби просочитися кремом.
  8. Викладаємо коржі один на один і змащуємо їх кремом — формуємо ледачий наполеон. Також обмазуємо верхівку й боки торта.
  9. Крихти, що залишилися, використовуємо для посипки.
  10. Кладемо обробну дошку поверх торта і ставимо на неї щось важке на 10 хвилин. Це потрібно для того, щоб торт трохи осів і став рівним по горизонталі.
  11. Подаємо до кави або чаю, за бажанням прикрасивши свіжими ягодами та листочком м’яти.

Рецепт ледачого наполеона за 15 хвилин

Так, за цей час цілком реально приготувати торт, який нічим не поступатиметься наполеонові, для приготування якого витратили кілька годин.

За рецептом знадобляться лише кілька інгредієнтів на 1 порцію ледачого наполеона:

  • лаваш тонкий — 2 шт.;
  • куряче яйце — 1 шт.;
  • молоко — 250 мл;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • крохмаль — 1 ст. л.;
  • борошно — 1 ст. л.

 

Час приготування — 10–15 хвилин.

 

Покроковий рецепт ледачого наполеона:

  1. Спочатку готуємо крем для нашого супершвидкого торта. У сотейник вливаємо молоко, додаємо яйце і цукор. Ретельно збиваємо вінчиком.
  2. Висипаємо крохмаль і борошно, знову все ретельно перемішуємо. Не має залишитися грудочок.
  3. Сотейник ставимо на слабкий вогонь, постійно помішуючи, доводимо крем до кипіння.
  4. Коли крем помітно загустіє, знімаємо з вогню.
  5. Якщо сталося так, що крем вийшов з грудочками, пропускаємо його через дрібне сито.
  6. Готуємо імпровізовані коржі для ледачого наполеона. З лаваша вирізаємо ножицями рівні частини — круглі або квадратні.
  7. Шматочки лаваша підсушуємо на сухій розігрітій пательні по 30 секунд із кожного боку.
  8. Промащуємо шматочки хрусткого лаваша злегка теплим заварним кремом і викладаємо один на одного, формуючи у такий спосіб торт.
  9. Один корж залишаємо та перетворюємо на крихту.
  10. Прикрашаємо торт крихтами підсушеного лаваша — зверху та з боків.
  11. Такий ледачий наполеон можна подавати одразу! Але якщо є змога, варто потримати десерт пів години на полиці холодильника.

Смачного!