Смачно та корисно: як приготувати рис із броколі та овочами
Смачно та корисно: як приготувати рис із броколі та овочами
Час читання -5хв.
Приготувати рис з овочами так, щоб усі попросили добавки — це під силу тільки справжньому кулінарному чарівнику. Особливо важко привчити до корисної їжі дітлахів, які вже скуштували цукерок, печива, чипсів та фаст-фуду.
Ми навчимо вас готувати за двома чудовими рецептами, які переконають усіх: навіть із рутинних продуктів, можливо приготувати справжню ресторанну страву, причому — в домашніх умовах. Рис та броколі — гарне поєднання для гарніру до риби чи м’яса. А якщо застосувати деякі секрети, назвемо їх кулінарною магією, то броколі з рисом буде чудовою самостійною стравою. Ще одна гарна новина: рис не містить глютену, тому рецепти підходять тим, хто дотримується безглютенової дієти, а також вегетаріанцям.

Рецепт броколі з рисом та овочами в азіатському стилі

Головне «звинувачення» на адресу цієї корисної страви — вона прісна. Дійсно, окремо головні інгредієнти не мають яскраво вираженого смаку. Але якщо поєднати їх із запашною олією, соусом, спеціями, то рис та капуста «заграють» по-особливому. Щоб приготувати дійсно смачно, треба взяти такі інгредієнти (розраховано на 4 порції):

  • 400 г довгозернистого пропареного рису;
  • 1 велика морква;
  • 1 цибулина;
  • червоний болгарський перець;
  • 3 зубчики часнику;
  • 400 г броколі (свіжої або ж замороженої);
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • соєвий соус (або соус теріякі);
  • 2 чайні ложки кунжуту;
  • трохи зеленої цибулі та свіжої петрушки;
  • сіль, перець за смаком;
  • сушений перець чилі;
  • за бажанням — суміш спецій для рису чи плова.

 

Час приготування броколі з рисом та овочами — 40 хвилин.

Готуємо так:

  1. Промиваємо рис під проточною водою, заливаємо водою — на стакан рису (200 г) знадобиться не менша кількість рідини. Ставимо варитися рис, можна зробити це заздалегідь, тоді час приготування броколі з овочами та рисом скоротиться вдвічі. Не забудьте додати дрібку солі.
  2. Тим часом подрібнюємо моркву, цибулю, часник і болгарський перець. Моркву — тонкими брусочками, цибулю — тонкими напівкільцями, часник — кубиками, болгарський перець — полосками.
  3. У глибокій пательні (добре, якщо це буде вок) розігріваємо олію, кидаємо туди овочі, часник, сушений чилі, спеції до рису, обсмажуємо на середньому вогні.
  4. Броколі розбираємо на суцвіття, ставимо каструлю, доводимо в ній воду до кипіння, солимо воду. Коли закипить, на 4–5 хвилин занурюємо в окріп капусту, суцвіття мають бути невеликими.
  5. Зливаємо капусту та починаємо «збирати» страву. До пательні з підсмаженими овочами додаємо рис, ретельно перемішуємо, обсмажуємо кілька хвилин, за потреби додавши до пательні ще трохи оливкової олії.
  6. В останню чергу відправляємо до страви броколі. Капусту не варто готувати занадто довго, бо вона стане дуже м’якою та втратить смак. Найкраща консистенція — це коли броколі трошки хрумтить.
  7. Перед подачею поливаємо соєвим соусом, перемішуємо на сковорідці та посипаємо кунжутом. Подаємо як самостійну страву або гарнір. Разом з овочами можна обсмажити шматочки курячого філе або індички, а також креветки чи інші морепродукти.

Рис з броколі та овочами під сиром

Ця страва варта ресторанного меню, адже в ній поєднано користь, смак та привабливий вигляд. Таку запіканку з броколі та рисом можна приготувати у вегетаріанському варіанті або ж із м’ясом. Головні поради — використовувати саме ті продукти, що вказані в рецептурі, тоді страва вийде такою, як має бути. Також важливий посуд: радимо готувати броколі з рисом порційно, у формах для запікання, які можна подати на стіл із гарячою стравою. Стильний посуд для ресторанної подачі страв можна знайти у торгівельних центрах METRO.

Інгредієнти на 3 порції:

  • 1 стакан відвареного круглозернистого рису;
  • 400 г бланшованих суцвіть броколі;
  • 100 г сиру чеддер (витриманого);
  • 400 г телячого фаршу — для не вегетаріанського варіанту;
  • 3 курячих яйця;
  • 150 мл молока;
  • щіпка молотого мускатного горіху;
  • чорний перець за смаком;
  • трохи вершкового масла для змащування форм;
  • панірувальні сухарі;
  • сухий гранульований часник.

 

Час приготування — 10 хвилин.

  1. Щоб зекономити час, заздалегідь готуємо головні складові запіканки — рис та броколі. У цьому і криється секрет швидкого приготування цього смачного гарніру або самостійної гарячої страви.
  2. Дно маленьких форм (у домашніх умовах можна взяти одну велику форму, але страва виглядатиме на тарілці менш привабливо) змащуємо шматочком вершкового масла.
  3. Панірувальні сухарі змішуємо з сіллю та гранульованим часником, присипаємо поверх масла (частину суміші треба залишити для подальшого використання).
  4. Якщо готуєте з фаршем, то його треба посолити, поперчити та розподілити помірним шаром на дно змащених форм.
  5. Для вегетаріанського варіанту першим шаром підуть броколі (у першому варіанті капусту треба покласти на фарш).
  6. Наступним викладаємо рис, трошки приминаємо, щоб шари запіканки поєдналися.
  7. Готуємо заливку — яйця змішуємо з молоком, додаємо сіль та перець. Збивати не треба! Лише ретельно змішуємо.
  8. Заливаємо запіканку та ставимо форми у розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин, якщо у страві є фарш — на 25 хвилин.
  9. За 5 хвилин до готовності посипаємо натертим чеддером, а також сухарями з часником, що залишилися. Запікаємо до скоринки та подаємо гарячу броколі з рисом до столу.

 

Ще кілька цікавих ідей

Броколі з рисом — настільки гармонійний тандем, що приймає до себе будь-які інгредієнти. Кукурудза, гриби, зелена цибуля, стручкова квасоля — усе це буде чудово гармоніювати у страві. Також спробуйте використати нешліфований або бурий рис.

Смачного!