Готуємо новорічне печиво: два цікавих рецепти

Новий рік та Різдво — це не лише аромати хвої та мандаринів. Це особливий сімейний затишок, який потребує обов’язкових атрибутів. Один із них — запах домашньої випічки.

Асортимент у торговельних центрах Metro дає можливість придбати готові десерти, печиво, тістечка та торти на будь-який смак. Однак набагато цікавіше приготувати смаколики власноруч. Домашнє печиво — це не складний у приготуванні атрибут свята, ним можна прикрашати ялинку та дарувати друзям та родичам.

Пропонуємо два рецепти — один простий, для сімейного приготування на кухні, а другий — вишуканий італійський. Його можна використовувати як сезонний десерт у кав’ярнях та ресторанах.

Новорічне печиво своїми руками

Традиційне печиво для Різдва та новорічних свят — імбирне. Проте не варто обмежуватися лише цим рецептом. Малюки та дорослі обожнюють безе, горішки зі згущеним молоком, вівсяне печиво, пісочну випічку та шоколадне печиво.

Рецептів — величезна кількість, і їхня спільна перевага полягає в тому, що ви знаєте, з чого та як виготовлено домашні смаколики. Їх можна давати навіть дітлахам, адже це корисно і смачно.

Перший рецепт — печиво «Новорічні сніжки». Для великої порції знадобляться такі інгредієнти (за необхідності норми продуктів можна збільшити в кілька разів):

  • 220 г масла;
  • 5 столових ложок цукру;
  • ванілін — на кінчику ножа;
  • ¼ чайної ложки солі;
  • 240 г пшеничного борошна;
  • 240 г подрібнених волоських горіхів;
  • 200 г цукрової пудри.
 

Час приготування — 1,5 години.

Процес приготування:

  1. Збийте міксером масло й цукор. Маса має бути однорідною, як густий блискучий крем.
  2. Додайте ванілін і дрібку солі.
  3. Поступово всипайте борошно, постійно збиваючи тісто.
  4. Додайте горіхи, подрібнені ножем, ретельно перемішайте.
  5. Розділіть тісто на дві частини, загорніть у харчову плівку і покладіть у холодильник на 45 хвилин.
  6. Час робити печиво! До процесу можна долучити наймолодших членів родини, до того ж у цьому немає нічого складного.
  7. Руками сформуйте з охолодженого тіста невеликі кульки діаметром приблизно 2,5 см.
  8. Викладіть їх на застелене пергаментом деко й запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 12–14 хвилин, поки печиво не почне підрум’янюватися.
  9. Ретельно стежте за печивом, щоб не перетримати: якщо пекти занадто довго, печиво потріскається та гірчитиме.
  10.  Охолоджене печиво потрібно посипати цукровою пудрою, після цього можна подавати.

Порада: таке тісто можна використати для імбирного печива, яке традиційно роблять у вигляді чоловічків. Необхідно лише додати до тіста мелений сушений імбир, корицю, а тісто тонко розкатати та вирізати з нього чоловічків формою.

Випікати таке печиво потрібно не більш ніж 10 хвилин. Щоб нанести малюнки на новорічне печиво, використайте просту глазур та харчові фарбники.

Для глазурі знадобиться: 250 г цукрової пудри, 4 столові ложки молока, ванілін — на кінчику ножа. Усе це потрібно змішати вручну або збити міксером. Якщо глазур для новорічного печива вийде занадто густою, додайте ще трохи молока.

Італійське новорічне печиво — вишуканий класичний рецепт

У цій страві прекрасне все — ненав’язливий солодкий присмак інжиру, хрустка консистенція, тонкий аромат рому. Це ідеальне доповнення до кави, глінтвейну, какао чи теплого молока. Щоб приготувати італійське новорічне печиво, знадобиться 1,5 години та такі інгредієнти (на одну порцію, розраховану на 2-3 осіб):

  • 300 г в’яленого інжиру;
  • 250 г меду (можна замінити на 200 г тростинного цукрового піску);
  • 3 ст. л. темного рому;
  • масло для змащування;
  • 450 г горіхового асорті (фундук, грецькі, арахіс, мигдаль, кеш’ю);
  • 300 г борошна;
  • 150 г родзинок;
  • 100 г тертого гіркого шоколаду.
 

Процес приготування:

  1. Перше, що необхідно зробити (краще заздалегідь), — замочити родзинки в ромі.
  2. Горіхи подрібнити ножем та підсмажити протягом кількох хвилин на розігрітій пательні без олії.
  3. Мед розтопити на водяній бані.
  4. Інжир порізати на невеликі шматочки.
  5. Викласти в миску всі інгредієнти для італійського новорічного печива (ром із родзинок злити), а потім ретельно, але не агресивно перемішати.
  6. Дати тісту «відпочити» щонайменше півгодини.
  7. Розім’яти тісто руками у пласт товщиною приблизно 1,5 см, сформувати печиво руками або за допомогою форми (чи склянки). Можна випікати цілий пласт тіста, а потім уже готовий нарізати на квадратні або прямокутні шматочки.
  8. Випікати в розігрітій духовці протягом 30 хвилин (температура — 180 градусів).

У такого печива є секрет: чим довше воно зберігається, тим кращим та насиченішим стає його смак. Покладіть кілька штук італійського печива в гарну коробочку чи крафтовий пакет — і чудовий різдвяний комплімент для гостей готовий.