Фаршировані печериці: закуска для гурманів

Закуски з грибів ніколи не втрачають популярності та актуальності. Напередодні будь-якого свята кухарі — професіонали чи любителі — змагаються у майстерності та вигадують оригінальні страви з печериць та інших грибів. Вони гармонійно поєднуються із сирами (твердими, вершковими, плавленими), м’ясом, овочами, рибою — практично з будь-чим! Кожна господиня чи шеф-кухар мають у своєму арсеналі декілька смачних страв із грибами. Дуже апетитна закуска — фаршировані гриби, зокрема печериці. Ці гриби люблять майже всі, готують їх як на свята, так і для щоденного харчування. Пропонуємо два оригінальні рецепти фаршированих печериць для особливого випадку.
Феєрія грибного смаку
Печериці мають лише один маленький недолік (будемо вважати це невеличкою особливістю в цілому чудового продукту) — вони дещо прісні, без яскраво вираженого грибного смаку. Є декілька професійних секретів, як підсилити смак печериць (та й будь-яких грибів). Вважайте, що тепер ці хитрощі — у вашому кулінарному арсеналі. Спробуємо приготувати гриби, фаршировані… грибами! Так, це буде справжній вибух смаку.
Для 4 порцій фаршированих печериць знадобляться такі інгредієнти:
8 великих білих печериць із неушкодженими шляпками;
- 200 г глив;
- 200 г грибів шиїтаке;
- 3 цибулини шалот;
- 200 г білих грибів (свіжих або сушених, сушені потрібно замочити у воді заздалегідь);
- 50 г вершкового масла;
- 100 г тертого пармезану;
- 100 г витриманого сиру чеддер;
- трошки рослинної олії для смаження;
- 2 шматочки білого багету;
- гранульований часник;
- сіль, перець за смаком.
Час приготування — 40 хвилин.
Покрокове приготування:
- Печериці ретельно миємо, вирізаємо ніжку.
- За допомогою ложки видаляємо частину м’якоті з грибів, формуючи їх для подальшого фарширування.
- Дрібно нарізаємо ніжки та м’якоть печериць, ретельно вимиті інші гриби.
- Чистимо та подрібнюємо цибулю шалот.
- Розігріваємо пательню з рослинною олією, викладаємо цибулю. Смажимо на середньому вогні, постійно помішуючи, до прозорості.
- Після цього додаємо до цибулі всі порізані гриби та смажимо 10 хвилин.
- Поки гриби смажаться, на іншій пательні підсмажуємо шматочки багету, посипаємо їх сухим часником та перемелюємо у блендері на панірувальні сухарі.
- Коли грибна суміш буде готова, додаємо природні підсилювачі смаку — вершкове масло, гранульований часник та подрібнений пармезан, трохи солі за смаком, чорний мелений перець.
- Ретельно перемішуємо, поки не розчиняться сир та масло, і одразу вимикаємо вогонь.
- Шапочки печериць наповнюємо сирно-грибною сумішшю, ставимо на змащене олією деко.
- Кожну фаршировану печерицю посипаємо тертим чеддером та підготовленими меленими сухариками.
- Запікаємо 10 хвилин до рум’яної скоринки.
- Подаємо порційно, притрусивши тертим пармезаном.
Фаршировані печериці для домашнього свята
М’ясо з грибами — безпрограшний тандем для ситної та смачної закуски святкового меню. Також цей рецепт стане в пригоді, коли на порозі — неочікувані гості, а в холодильнику — лише звичний набір продуктів, без делікатесів. Це якраз той випадок, коли із буденних інгредієнтів виходить закуска, яка точно не залишиться на тарілках. Рецепт розраховано на 4 порції, але радимо подвоїти норму — це справді дуже смачна страва.
Інгредієнти:
- 8 великих королівських (коричневих) печериць;
- 250 г копченої шинки;
- 1 велика цибулина;
- 100 г жирних вершків;
- 1 зубчик часнику;
- 150 г твердого сиру (із вершковим смаком);
- спеції — сіль, перець чорний мелений, дрібка копченої паприки;
- невелика кількість олії для смаження;
- свіжа зелень для ефектної подачі.
Час приготування — 30 хвилин.
Готуємо так:
- Печериці підготуємо так само, як у рецепті для професійних кухарів: відрізаємо ніжки, ложкою вичищаємо кожний гриб.
- Смажимо порізану дрібними кубиками цибулю на розігрітій пательні з олією.
- Шматочки грибів ріжемо дрібно, додаємо до цибулі, коли вона стане прозорою та почне набувати золотистого кольору.
- Смажимо начинку для печериць, додавши нарізану кубиками копчену шинку. Добре, якщо вона буде досить жирною, це додасть фаршированим грибам соковитості.
- Коли начинка буде готова, солимо за смаком, додаємо чорний перець та копчену паприку, вершки. Тушкуємо ще 5 хвилин на маленькому вогні.
- Фаршируємо печериці начинкою, посипаємо тертим сиром.
- Запікаємо фаршировані печериці 10–15 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
- Подаємо гриби з начинкою гарячими, прикрасивши гілочками свіжої зелені.
До начинки у цьому рецепті можна додати такі складові: куряче або індиче філе чи фарш. Не бійтеся експериментувати — спробуйте використати креветки або шматочки червоної риби. Так страва стане більш вишуканою та оригінальною. Вегетаріанці можуть приготувати печериці, фаршировані тільки овочами: болгарським перцем, консервованою кукурудзою, навіть картопляним пюре. Спробуйте, буде смачно!