Рецепти різдвяного глінтвейну — такого ви ще не куштували

Зізнайтеся, які асоціації пробуджує у вас цей гарячий ароматний напій? Мабуть, з новорічними та різдвяними святами, мандрівками Європою чи відпусткою у горах... Помилкою буде думати, що приготувати справжній глінтвейн, як на альпійському курорті чи в закарпатській колибі, неможливо. Давайте зруйнуємо стереотипи разом, ба більше — дізнаємося про унікальний рецепт французького глінтвейну, який поціновувачі цього напою вважають найкращим у Європі та світі. Під час його приготування використовують один «секретний інгредієнт», який надає глінтвейнові неповторного смаку.

Є кілька версій походження не тільки слова «глінтвейн», а й самого напою. Ось одна з них: 1679 року іспанські винороби з провінції Ла-Ріоха отримали на рідкість невдале вино, смак якого спричинив роздратування у місцевих жителів. Для того щоб хоч якось заспокоїти любителів виноградного напою, один селянин вирішив «поліпшити» вино шляхом додавання цукру, спецій і фруктів. Але є версія, яка дозволяє припустити, що глінтвейну набагато більше років. Так, у давньоримській книзі про їжу та напої є рецепт присмачування вина прянощами, медом, смолою, фініками і їхніми кісточками, шафраном, перцем і лавровим листом.

Як би там не було, глінтвейн набуває особливої актуальності взимку. У багатьох європейських країнах він є традиційним атрибутом католицького Різдва. І вже давно став невід’ємною частиною гірськолижного відпочинку! Втім, ніщо не заважає приготувати смачний глінтвейн вдома на кухні чи внести його до гарячого меню міського кафе або ресторану. Перший рецепт підійде для цього ідеально!

Глінтвейн по-ельзаські

Головна відмінність та секрет приготування напою в тому, що вино для такого глінтвейну не гріють одразу, а три дні настоюють разом зі спеціями. Завдяки цьому смак стає набагато яскравішим, спеції розкриваються максимально.

На 3 порції глінтвейну у традиціях Ельзасу знадобляться такі інгредієнти:

  • пляшка червоного вина з винограду сорту Піно нуар (або Шираз чи Мерло);
  • 50 мл апельсинового лікеру «Куантро»;
  • 3 ст. л. меду;
  • 3 ст. л. апельсинового джему;
  • велике яблуко;
  • спеції: 1 ч. л. меленого білого перцю, 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха, по стільки ж меленого імбиру та гвоздики;
  • паличка кориці для ефектної подачі.

Час приготування — 25 хвилин.

Покрокове приготування:

  1. Готуємо яблучне пюре, яке будемо додавати до глінтвейну. Яблуко миємо, зрізаємо шкірку та видаляємо серцевину. Яблуко ріжемо на кубики, викладаємо у посуд разом зі столовою ложкою цукру та такою ж кількістю меду. Тушкуємо на маленькому вогні до м’якості, потім перетворюємо на однорідне пюре за допомогою блендера або товкачки.
  2. Ретельно змішуємо усі спеції, вказані в рецепті.
  3. У каструлю виливаємо вино, викладаємо яблучне пюре, джем з апельсинів, цукор та мед, що залишилися. Перемішуємо, потім додаємо суміш спецій, ще раз помішуємо.
  4. Залишаємо каструлю з глінтвейном на 3 дні у прохолодному місці.
  5. Нагріваємо глінтвейн, не доводячи до кипіння, на мінімальному вогні. Подаємо гарячим у скляному або керамічному келиху, прикрасивши паличкою кориці.

Білий глінтвейн — цікавий рецепт для любителів гарячого вина

Мандарини — ще один символ Нового року та Різдва. Чому б не поєднати їх із глінтвейном, щоб помножити на два настрій зимового затишку! Для розмаїття смаків можна використати біле вино. Цікаво, що його застосування також є цілком традиційним для європейських країн. Зокрема, у Франції до глінтвейну з білим вином додають яєчні жовтки, ягоди, фруктові соки тощо.

Для декількох порцій білого глінтвейну з мандаринами нам знадобляться:

  • пляшка білого сухого вина (шардоне, совіньон). Можна взяти напівсолодке, але тоді потрібно зменшити кількість доданого меду;
  • 2 мандарини;
  • 2 ст. л. меду;
  • 2 палички кориці;
  • 10 г гвоздики;
  • кілька шматочків свіжого імбиру.

Час приготування — 10 хвилин.

 

Покроковий рецепт:

  1. У каструлі змішуємо вино з дольками мандаринів, ставимо на маленький вогонь.
  2. Додаємо спеції, мед і дрібно нарізаний імбир.
  3. Добре прогріваємо, але не доводимо до кипіння.  
  4. Знімаємо з вогню і накриваємо кришкою.
  5. Даємо настоятися приблизно 10 хвилин.
  6. Розливаємо по келихах, прикрашаємо дольками мандарина (не забудьте відкласти на початку приготування).

Глінтвейн — напій, який кожного разу виходить по-різному, але смак завжди чудовий. Не бійтеся експериментувати, додаючи до напою фруктові соки, чай, різні ягоди або ж варення. Головне правило — не кип’ятити напій, бо з нього випарується алкоголь і смак стане біднішим.