Шатоньоф дю Пап (Châteauneuf-du-Pape) від Ogier

Час читання - 2 хв.

Французький регіон Долина Рони (Valle du Rhône) – один з найдавніших виноробних регіонів на півдні Франції площею 75 000 га, що розтягнувся по обидва береги Рони вузькою смугою довжиною 225 км.

Регіон ділиться на Північну і Південну частини, що пов'язано з історичною традицією і відмінностями в сортах винограду. На південну частину припадає до 95% всіх вин Долини Рони, в кліматі відчувається середземноморський вплив. Підґрунтя відрізняються надзвичайною розмаїтістю (галечники, вапняки, пісок), а вина отримують шляхом змішування безлічі сортів. Велика їх частина складає регіональне контрольоване найменування Côtes du Rhône "Кот-дю-Рон".

Факти:

Загальне виробництво вин в Роні: 79% червоні, 15% рожеві, 6% білі

27 AOC (найменування контрольоване за походженням)

27 сортів винограду

2 виражених мікроклімати: Північна і Південна Рона

16 Crus Côtes du Rhône: 8 Північ, 8 Південь

2 Vins Doux Naturels (VDN): натуральні солодкі вина

95 сіл Côtes du Rhône villages, з них 18 можуть додавати назву свого села на етикетку пляшки.

Вино Châteauneuf-du-Pape (Шатоньоф дю Пап, переклад: «Новий замок Папи») було назване на честь літньої резиденції Папи в 13-14 ст.. В цей період Папи керували християнським світом не з Риму, а з Авіньону у Франції. Вина Châteauneuf-du-Pape зазвичай бувають в дуже різних стилях, тому що Шатоньоф традиційно можуть виробляти з 15 сортів винограду, але Гренаш (Grenache), Сіра (Syrah) та Мурведр (Mouvèdre) є невід’ємною частиною цього вина. 

Площа виноградників: 3161 га

Виробництво: 94% червоних, 6% білих вин

 

Виноробня Ogier

Ogier (Ож’є) заснована у 1859 році та розташована у Шатонеф-дю-Пап, у самому центрі найпрестижнішого A.O.P. (найменування за походженням) Південної Франції. Винятковість виноробні полягає в поєднанні сучасних інструментів та практик з досконалістю традиційного виноробства.

Для того, щоб зрозуміти тонкі варіації теруару Шатонеф-дю-Пап, на виноробні Ож’є вивчили чотири різні типи ґрунтів, які притаманні даній місцевості (річкова галька, м’яка порода або “safres”, червоний піщаник, вапняк) і належним чином адаптували виноградарство, методи виноробства та витримки вина.

Розташований у центрі містечка Шатонеф-дю-Пап виноробний завод з багатовіковою історією є місцем, де використовуються понад 8000 г\л чанів, бочок, напівбочок (demi-muids) та фудрів (велика бочка понад 800 л). На виноробні виготовляють вина, яким притаманні тонкі ноти в ароматі та насичені смаки: червоних фруктів, середземноморських спецій, чорносливу, тютюну та стиглих оксамитових танінів в поєднанні з ароматами тривалої витримки.

У 2000 році виноробня Ож’є стала власником відомої ділянки виноградників у Шатонеф-дю-Пап, що мають власну назву Clos de l'Oratoire des Papes, закладеного ще у 1880 році. Вина, які виготовляють з винограду цієї ділянки, тепер є флагманом та гордістю Ogier. Вино Chateauneuf du Pape Clos de L'Oratoire Des Papes виготовляється у будівлі з назвою "Ferme de l'étang salé" (в перекладі «Ферма з солоним ставком»).

Ogier Chateauneuf-du-Pape Clos de L'Oratoire des Papes

Вино сухе червоне

Артикул: 372895

Країна: Франція

Регіон: Долина Рони, виноробня Ogier

Виробник: AdVini

Сорт: Гренаш, Сіра, Мурведр, Каріньян

Смакує з: м'ясо, сир

Опис вина: насичений гранатовий колір. Аромат червоних ягід та фруктів, екзотичних спецій. Вино повнотіле з високим рівнем танінів та довгим післясмаком.