Регіон
ділиться на Північну і Південну частини, що пов'язано з історичною традицією і відмінностями
в сортах винограду. На південну частину припадає до 95% всіх вин Долини Рони, в
кліматі відчувається середземноморський вплив. Підґрунтя відрізняються
надзвичайною розмаїтістю (галечники, вапняки, пісок), а вина отримують шляхом
змішування безлічі сортів. Велика їх частина складає регіональне контрольоване
найменування Côtes du Rhône "Кот-дю-Рон".
Факти:
Загальне
виробництво вин в Роні: 79% червоні, 15% рожеві, 6% білі
27
AOC (найменування контрольоване за походженням)
27
сортів винограду
2
виражених мікроклімати: Північна і Південна Рона
16
Crus Côtes du Rhône: 8 Північ, 8 Південь
2
Vins Doux Naturels (VDN): натуральні солодкі вина
95
сіл Côtes du Rhône villages, з них 18 можуть додавати назву свого села на
етикетку пляшки.
Вино
Châteauneuf-du-Pape (Шатоньоф дю Пап, переклад: «Новий замок Папи») було назване
на честь літньої резиденції Папи в 13-14 ст.. В цей період Папи керували
християнським світом не з Риму, а з Авіньону у Франції. Вина
Châteauneuf-du-Pape зазвичай бувають в дуже різних стилях, тому що Шатоньоф
традиційно можуть виробляти з 15 сортів винограду, але Гренаш (Grenache), Сіра
(Syrah) та Мурведр (Mouvèdre) є невід’ємною частиною цього вина.
Площа
виноградників: 3161 га
Виробництво:
94% червоних, 6% білих вин
Виноробня Ogier
Ogier
(Ож’є) заснована у 1859 році та розташована у Шатонеф-дю-Пап, у самому центрі
найпрестижнішого A.O.P. (найменування за походженням) Південної Франції. Винятковість
виноробні полягає в поєднанні сучасних інструментів та практик з досконалістю
традиційного виноробства.
Для
того, щоб зрозуміти тонкі варіації теруару Шатонеф-дю-Пап, на виноробні Ож’є вивчили
чотири різні типи ґрунтів, які притаманні даній місцевості (річкова галька,
м’яка порода або “safres”, червоний піщаник, вапняк) і належним чином адаптували
виноградарство, методи виноробства та витримки вина.
Розташований
у центрі містечка Шатонеф-дю-Пап виноробний завод з багатовіковою історією є місцем,
де використовуються понад 8000 г\л чанів, бочок, напівбочок (demi-muids) та
фудрів (велика бочка понад 800 л). На виноробні виготовляють вина, яким
притаманні тонкі ноти в ароматі та насичені смаки: червоних фруктів,
середземноморських спецій, чорносливу, тютюну та стиглих оксамитових танінів в
поєднанні з ароматами тривалої витримки.
У
2000 році виноробня Ож’є стала власником відомої ділянки виноградників у
Шатонеф-дю-Пап, що мають власну назву Clos de l'Oratoire des Papes, закладеного
ще у 1880 році. Вина, які виготовляють з винограду цієї ділянки, тепер є
флагманом та гордістю Ogier. Вино Chateauneuf du Pape Clos de L'Oratoire Des
Papes виготовляється у будівлі з назвою "Ferme de l'étang salé" (в
перекладі «Ферма з солоним ставком»).