Морквяно-яблучний сік: користь та тонкощі приготування
Морквяно-яблучний сік: користь та тонкощі приготування
Час читання -3хв.
Цей різновид фрешу — один із найулюбленіших серед споживачів та відвідувачів кафе. Свіжовичавлений морквяно-яблучний сік — не лише смачний та освіжальний напій, це джерело величезної кількості вітамінів та мінералів.
Цей різновид фрешу — один із найулюбленіших серед споживачів та відвідувачів кафе. Жоден екзотичний фрукт не переможе за популярністю звичний з дитинства і такий рідний смак моркви та яблук. Свіжовичавлений морквяно-яблучний сік — не лише смачний та освіжальний напій, це джерело величезної кількості вітамінів та мінералів. Але зловживати фрешем не варто — його споживання треба розумно дозувати. Як саме і чому, — читайте у нашій статті. Також пропонуємо рецепти приготування соку за допомогою спеціальної техніки та без неї.

Користь соку та розумна кількість споживання напою

До складу цього напою із яскравим кисло-солодким смаком та помітним кольором входять такі корисні речовини та вітаміни:

  • бета-каротин, що синтезується у вітамін А;
  • вітаміни групи В, С, Е, D, К, РР;
  • мінеральні речовини — магній, залізо, мідь, селен, цинк;
  • ефірні олії;
  • рослинна клітковина;
  • фітонциди — активні компоненти, які ефективно борються з вірусами і патогенними мікроорганізмами;
  • цукри.

 

Завдяки такому дивовижно багатому складу напій є важливою частиною дитячого та дієтичного корисного харчування. Також морквяно-яблучний фреш (це не стосується пакетованих промислових напоїв!) має чимало корисних та навіть профілактичних властивостей, як-от:

  • Здатен суттєво поліпшити загальний стан та функціонування шлунково-кишкового тракту. Нормалізує роботу кишечника. Сік радять вживати у разі систематичних розладів.
  • Склянка морквяно-яблучного соку допоможе усунути здуття живота.
  • Морква — один із найефективніших засобів для поліпшення і відновлення зору. Пийте сік для підтримання гостроти зору.
  • Мікс із фрукта та овоча зміцнює серце, повертає стінкам кровоносних судин еластичність, покращує кровотворення, нормалізує гемоглобін, запобігає інсультам та інфарктам.
  • Зміцнює імунітет завдяки високому вмісту вітамінів.

 

Не варто постійно налягати на цей вітамінний коктейль, якщо є хронічна печія, гастрит, язва, панкреатит. Також радимо пити напій через соломинку, адже концентрований фреш може згубно вплинути на зубну емаль, пофарбувати її.

Морквяно-яблучний сік у блендері — тонкощі приготування

Щоб приготувати ідеальний збалансований фреш, дотримуйтеся пропорцій. Кількість коренеплодів і фруктів можна зменшувати або збільшувати, але пам'ятайте, що оптимальна пропорція — 1 яблуко на 2 моркви. Також розбавляйте сік водою у визначеній пропорції. Щоб приготувати напій на 4 людини із застосуванням блендера, знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг моркви;
  • 0,5 л води;
  • 0,5 кг яблук.

 

Час приготування — 35 хвилин.

Покроковий рецепт:

  1. Готуємо моркву до подрібнення. Нарізаємо очищений і помитий коренеплід великими брусками (по 2–5 см, але не більше).
  2. Нарізані морквяні шматочки закладаємо в блендер і подрібнюємо їх до стану пюре. Якщо морква виявиться не соковитою, додайте в пюре трохи води, це допоможе спростити процедуру подрібнення.
  3. Отримане пюре розмішуємо з 500 мл гарячої кип'яченої води. Ретельно перемішуємо окріп із морквяним пюре. Важливо, щоб вийшов негустий однорідний напій.
  4. Протягом 15–20 хвилин даємо фрешу настоятися. За цей час напій встигне набратися ароматів і вітамінів моркви, що і потрібно нам для отримання корисного смачного соку.
  5. Як тільки сік настоїться, проціджуємо його через сито. Якщо маленькі частинки морквяної м'якоті в напої вас не бентежать — проціджуйте через велике сито. Якщо ж ви хочете отримати чистий сік без будь-якої м'якоті, то процідіть фреш ще й через дрібне сито.
  6. Далі настає черга яблук. Перед тим як завантажити яблука в блендер, чистимо їх, вирізаємо серцевину, видаляємо кісточки і нарізаємо невеликими шматочками.
  7. Яблука перетворюємо на пюре в блендері.
  8. Пюре проціджуємо через марлю або дрібне сито.
  9. Змішуємо морквяний та яблучний соки, подаємо із соломинкою.

Морквяно-яблучний сік у соковижималці

Звичайно, процес приготування напою із застосуванням спеціального пристрою набагато простіший та швидший. Зазвичай професійні соковижималки є у кафе та ресторанах, які пригощають гостей свіжими соками із овочів та фруктів.

Інгредієнти беріть з огляду на пропорцію 1 яблуко на 2 моркви. На велику порцію соку знадобляться:

  • 4 моркви;
  • 2 яблука;
  • 0,5 ч. л. рослинної олії.

 

Час приготування — декілька хвилин.

Процес такий:

  1. Ретельно миємо яблука, розрізаємо кожне на 4 частини разом зі шкіркою та насінням.
  2. Завантажуємо їх у соковижималку, щоб отримати сік.
  3. Так само чинимо з морквою — за винятком того, що коренеплоди необхідно почистити.
  4. Змішуємо соки, додаємо олію, перемішуємо та подаємо із соломинкою у гарній склянці.

 

Пам’ятайте, що фреш із моркви і яблук найліпше пити за 25–30 хвилин до прийому їжі. Найкориснішим є свіжовичавлений напій, тому його краще готувати безпосередньо перед вживанням. Дієтологи рекомендують не пити більше 2 склянок такого соку на добу.