Чай з корицею: користь та шкода
Чай з корицею: користь та шкода
Час читання -4хв.
М'ятний, з молоком, лимоном, фруктами, гарячий та холодний ― в різних частинах світу використовують різні сорти чаю та розливають його по-особливому, дотримуючись багатовікові традиції. А як щодо чаю з корицею? Коштували?

Чай ― напій, який здатний зігріти в негоду, й, навпаки, підбадьорити, якщо на вулиці спека. Як сказав одного разу власник першої чайної в Англії Томас Гарвей: «Чай піднімає тонус м'язів, роблячи тіло сильним. Він допомагає при головному болю й запамороченнях, піднімає настрій й проганяє сплін ... Чай знімає втому, роблячи людину життєрадісною». Чи можна всю цю похвалу застосувати до чаю з корицею? Давайте розбиратися як приносить чай з корицею користь та чи є протипоказання.

Корисні властивості напою

Кориця ― пряність, родом зі Шрі-Ланки й Південної Індії, яку вже давно культивують у багатьох країнах тропічної зони. По суті це кора коричного дерева, яку згортають в трубочку або перемелюють її.

Крім яскравого насиченого аромату, кориця багата на мікро- й макроелементи, антиоксиданти й флавоноїди, які підвищують імунітет.

При поєднанні з чаєм цілющі властивості прянощі зберігаються:

  • знижується рівень цукру в крові, до 30%. Ефективність кориці при діабеті 2 типу довели численні дослідження європейських та американських вчених ― стимулює природне вироблення інсуліну. Але, пам'ятайте, що кориця підсилює й дію лікарських препаратів!
  • стимулюється робота нейронів головного мозку, попереджається розвиток нейродегенеративних хвороб, наприклад, хвороби Альцгеймера;
  • знижується рівень холестерину, розріджується кров, а, значить, зменшується ймовірність утворення тромбів;
  • знижується кров'яний тиск; зміцнюється серцевий м'яз й судини;
  • виводяться шлаки та швидко розщеплюються жири;
  • знімаються запальні процеси.

 

Також чай з корицею нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, посилює стійкість організму до вірусних захворювань, допомагає сконцентруватися та зняти дратівливість. У холодні періоди року теплий напій дуже добре зігріває.

А ЧИ Є ПРОТИПОКАЗАННЯ?

Перед чаюванням важливо знати, чи має чай з корицею протипоказання та які. Під табу потрапляють люди з індивідуальною непереносимістю прянощі, а також при:

  • підвищеній температурі;
  • виразці шлунка;
  • скачках тиску;
  • патологіях нирок та печінки;
  • порушеннях згортання крові;
  • вагітності та годуванні груддю.

 

Здоровій людині на добу рекомендується вживати не більше 2 чашок в день, наприклад, рано вранці та після обіду. В іншому випадку, кумарин, що міститься в напої може призвести до підвищення тиску та подразненню слизової шлунка. Також надмірна кількість прянощі може викликати гострий головний біль, занепад сил та пошкодження печінки. У період дієт обов'язково слід робити перерви на 7-10 днів.

Як правильно заварювати чай з корицею?

Почнемо з того, що коричневий напій можна заварювати на основі чорного або зеленого чаю. Перший варіант кращий вранці, а другий ― у вечірній час. Ритуал не складний, але має деякі нюанси:

  • заварюйте на м'якій воді, з мінімумом домішок;
  • відповідна температура води ― 85-90 ℃, відразу через пару хвилин після кипіння;
  • використовуйте чайник для заварювання з порцеляни чи фаянсу;
  • спочатку залийте води на ⅓ чайника, додайте листя та дайте їм настоятися 2-3 хвилини;
  • додайте корицю та інші інгредієнти за бажанням.

 

У рецептах частіше описують застосування саме меленої розсипчастою кориці, хоча можете використовувати й палички цілком. Достатньо однієї трубочки на 250-300 мл рідини.

Принесе чай з корицею користь чи шкоду особисто вам, залежить й від концентрації спеції та присутності додаткових компонентів. Стандартна норма ― 1/2 ч.л. меленої прянощі на обсяг чайника в 0,5 л.

А також додають в чай:

  • мед;
  • лимон;
  • апельсин;
  • кардамон;
  • м'яту;
  • шипшину;
  • імбир.

Останній натирають на тертці або подрібнюють в ступці прямо перед заварюванням. А додають після 3-5 хвилин заварювання листя з корицею. Також можете спробувати рецепти з куркумою й лавровим листом. У комбінації з молоком виходить вже індійський варіант ― масала-чай.

 
Ще одне класичне поєднання ― з яблуками. Фрукти очищають від шкірки й насіння, ріжуть на кубики та разом з коричною паличкою заливають завареним чаєм. Можна додати мед, але він збільшує калорійність напою в кілька разів!

Як вибрати корицю для чаю?

Сьогодні на ринку представлено два види прянощі:

  1. Кора дерева, вирощеного на Шрі-Ланці високої якості. Відрізняється цейлонська кориця яскравим насиченим ароматом, світло-пісочним відтінком, тонкими листами та ламкістю.
  2. Кора дерев, вирощених на півдні Китаю (касія) нижчої якості. Впізнати її можна за темно-коричневим кольором та товстими закрученими листами. Касія менш ароматна й містить в собі більше кумаринів, через які список протипоказань розширюється. Розділити її на дві частини без ножа складно.

 

Якщо є сумніви, купуйте палички та самостійно їх перемелюйте. Чай з корицею ― смачний, ароматний та корисний напій, який не принесе шкоди при дотриманні дозування та відсутності суворих заборон. Знайте міру та будьте здорові!