Мікси для задоволення: декілька рецептів легендарних коктейлів для профі та любителів
Щоб опанувати майстерність приготування класичних коктейльних рецептур та створення авторських міксів, потрібно лише декілька умов: бажання, набір аксесуарів для змішування та інгредієнти.
Не важливо, чи є у вас сертифікат професійного бармена, чи ви головний бартендер на власній кухні. Щоб опанувати майстерність приготування класичних коктейльних рецептур та створення авторських міксів, потрібно лише декілька умов. Перше — це бажання творити чудові напої, друге — набір аксесуарів для змішування. Ну і третє — набір необхідних інгредієнтів. Для бармена вони — як фарби для справжнього художника. Отже, занотовуйте рецепти, які допоможуть вразити гостей вечірки на дачі або відвідувачів вашого бару.

Twisted Old Fashioned

Цей напій класифікується як аперитив та подається в особливій склянці «олд фешн», яку названо на честь коктейлю. Належить до офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів (IBA). Вже кілька років саме цей коктейль користується найбільшою популярністю у барах по всьому світі (дані видавництва Drinks International). Лікер Averna, що входить до складу напою, виготовлений із середземноморських трав, спецій і фруктів. Він додає коктейлю пряності, відтіняє смак та аромат бурбону.

Інгредієнти: 

  • бурбон Wild Turkey 101 — 50 мл;
  • лікер Averna — 15 мл;
  • цукровий сироп — 5 мл;
  • апельсинова цедра;
  • лід. 

 

Обладнання: джигер, барна ложка, склянка «олд фешн».

Приготування:

  1. Бурбон, лікер та цукровий сироп додати в стакан із льодом, відміряючи кількість за допомогою джигера (мірної склянки бармена).
  2. Розмішати суміш барною ложкою.
  3. Прикрасити коктейль цедрою та подавати гостям.

Rock the Nation

Цей аперитив із фруктовою ноткою та гірко-солодким смаком має складний приємний смак. Натхненням для створення цієї рецептури став італійський стиль — серед інгредієнтів є бітер та вермут, традиційні для Італії напої. Вони мають багатий смак із нотками спецій, цитрусових. У поєднанні із віскі вони максимально розкривають аромати.

Інгредієнти: 

  • віскі Tullamore DEW original — 40 мл;
  • лікер Rioba Aperitivo — 20 мл;
  • вермут Rosso — 30 мл;
  • лікер Bardinet Triple Sec — 4 мл;
  • бітер Angostura Bitter — 3–5 крапель;
  • апельсинова цедра;
  • лід.

 

Обладнання: склянка «олд фешн» місткістю 350 мл, ніж, змішувальна склянка, барна ложка.

Приготування: 

  1. Зрізати широку смужку апельсинової цедри.
  2. Охолодити склянку, у якій буде подано напій, за допомогою льоду.
  3. Охолодити змішувальний стакан за допомогою льоду, заповнивши його на 2/3.
  4. В окремому посуді змішати бітер, лікери, вермут і віскі, спробувати суміш на баланс смаку.
  5. Зі змішувальної склянки видалити конденсат, влити інгредієнти, перемішати барною ложкою 20 разів.
  6. Злити конденсат із посуду подачі (в ідеалі замінити кубики льоду одним великим шматком), відфільтрувати коктейль в посуд подачі.
  7. Віджати ефірні масла з цедри апельсина в коктейль, викласти на склянку, згорнувши цедру спіраллю.  

Coconut Pleasure

Справжня знахідка для тих, хто обожнює смак та аромат кокосу. Домініканський ром, використаний у цьому напої, має нотки екзотичних фруктів і смаженого мигдалю та додасть коктейлю ледь помітний ванільний аромат. У поєднанні з кокосовим лікером та вершками з кокосу ром створює справді тропічний п’янкий та смачний мікс.

Інгредієнти:

  • ром Relicario Superior — 40 мл;
  • кокосовий лікер Bardinet — 20 мл;
  • кокосові вершки — 20 мл;
  • лід;
  • свіжий кокос — шматочок для декорування.

 

Обладнання: шейкер, висока склянка для тропічних коктейлів, стейнер (ситечко для проціджування).

Приготування:

  1. Вилити усі інгредієнти в шейкер, наповнений кубиками льоду, й енергійно струсити.
  2. Процідити у склянку, наповнену подрібненим льодом.
  3. Прикрасити очищеним кокосом.

Negroni

Це класичний коктейль із гірко-солодким насиченим смаком. Є кілька версій його створення, основна з яких датована 1919 роком, коли набрав чинності сухий закон у США. Флорентійський граф Камілло Негроні попросив бармена Caffe Casoni зробити його улюблений коктейль Americano міцнішим, замінивши содову на джин. Напій входить до числа офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів (IBA). Цікаво, що якщо замінити Campari на Aperol, вийде альтернативна версія коктейлю — «Раултіні».

Інгредієнти:

  • джин Tanqueray London Dry — 30 мл;
  • Martini солодкий червоний — 30 мл;
  • гірка настоянка Campari — 30 мл;
  • цедра апельсина;
  • лід.

 

Обладнання: барменська склянка для змішування, бокал «олд фешн», барна ложка.

Приготування:

  1. Великий змішувальний стакан наповнити льодом на 3/4.
  2. Налити у стакан з льодом усі інгредієнти та перемішувати барною ложкою 10 секунд.
  3. Перелити напій у бокал Old Fashion на лід.
  4. Прикрасити коктейль апельсиновою цедрою, попередньо збризнувши напій ефірною олією зі шкірки апельсина, щоб додати коктейлю цитрусових ноток.

 

Переглянути відео приготування можна за посиланням.

Captain’s Crush

Цей напій можна вважати варіацією відомого напою Old Fashioned. У класичній рецептурі на дно широкої склянки кладеться шматок цукру, додається крапля бітеру, трохи содової. Все давиться мадлером, додається лід та віскі (бурбон). У Captain’s Crush замість останнього інгредієнта використано білий ром. Лайм дарує напою свіжість та цитрусову нотку. Коктейль класифікують як аперитив.

Інгредієнти: 

  • Captain Morgan White Rum — 50 мл;
  • свіжий лайм — 4 шматочки;
  • Angostura Bitter — за смаком;
  • лід.

 

Обладнання: шейкер, барна ложка, склянка «олд фешн».

Приготування:

  1. Помістити у шейкер кубики льоду та рідкі інгредієнти, добре струсити.
  2. Із трьох дольок лайма вичавити сік, додати до коктейлю, перемішати ложкою.
  3. Вилити суміш в охолоджений стакан.
  4. Прикрасити шматочком лайма, що залишився. 

The Big Strawberry Blast

Бренді Torres 10, який входить до складу напою, найпопулярніший іспанський бренді. Його смак м'який, солодкуватий, віддає кавовими нотками. Він чудово пасує до яскравих та свіжих смаків полуниці, м'яти. У цій простій рецептурі немає нічого зайвого, але «Великий полуничний вибух» залишить справді незабутні враження та фантастичний післясмак. 

Інгредієнти:

  • бренді Torres 10 — 45 мл;
  • полуниця — 3 шт.;
  • м'ята — 5 листочків;
  • сік лимона — 22,5 мл;
  • цукровий сироп — 22,5 мл;
  • лід.

 

Обладнання: шейкер, мадлер, бокал для коктейлів, стейнер.

Приготування:

  1. Помістити у шейкер полуницю, м'яту та цукровий сироп, трохи почавити масу мадлером.
  2. Додати Torres 10 та лимонний сік. Збити у шейкері з великою кількістю льоду.
  3. Перелити через сито в охолоджений посуд, прикрасити полуницею і м'ятою.

Bloody Mary

Класика барного меню, що популярна в усьому світі. Bloody Mary — це коктейль, створений в Harry`s Bar у Парижі. За легендою, назва напою пов’язана із четвертою дружиною Ернеста Гемінґвея, Мері, яка часто чекала на чоловіка із посиденьок у барі. Легендарний фірмовий кисло-солодкий смак бадьорить та хвилює, відтворити його можна лише із застосуванням винятково якісних інгредієнтів. 

Інгредієнти: 

  • преміальна горілка Ketel One — 50 мл;
  • томатний сік — 120 мл;
  • лимонний сік — 15 мл;
  • вустерський соус — 1/2 ч. л.;
  • табаско  — 1/4 ч. л.;
  • цукровий сироп — 10 мл;
  • сіль — щіпка;
  • перець — щіпка;
  • стеблі селери, оливки, томати черрі — на гарнір.
  • лід.

 

Обладнання: високий місткий бокал для коктейлів, барна ложка.

Приготування:

  1. Наповнити високий бокал льодом на третину, налити всі інгредієнти, перемішувати барною ложкою 10 секунд.
  2. Прикрасити селерою, оливками і томатом — на свій смак.

 

Переглянути відео приготування можна за посиланням.