Із сушених чи свіжих — який компот із груш корисніший та смачніший
Узвар (компот) із сушених фруктів — традиційний напій української кухні. Пропонуємо два рецепти смачного напою - із сушених та свіжих груш.

Узвар (компот) із сушених фруктів — традиційний напій української кухні. У кожному регіоні є свій рецепт, причому не тільки приготування напою, а й способу заготівлі фруктів для узвару. Яблука, груші, сливи, абрикоси сушать як на відкритому повітрі, так і за допомогою спеціального пристрою — електричної сушарки.

Дуже смачний компот із сушених груш, і цей напій не лише добре тамує спрагу. Завдяки тому, що плоди не проходять агресивної термічної обробки, а лише висушуються, вони зберігають максимум вітамінів та мінералів.

Напій із сушених груш містить таніни, їм властива антибактеріальна дія, вони допомагають впоратися із застудою та ангіною. До складу сушених груш входить калій, який позитивно позначається на стані серцево-судинної системи. Груша також містить залізо, яке покращує склад крові та процес кровотворення.

Крім того, продукт містить значну кількість вітаміну С, вітамінів групи В. Щоб максимально зберегти користь із сушених плодів, додавайте їх в окріп та варіть компот не більше кількох хвилин. Такий прийом допоможе приготувати смачний та корисний напій.

Так само слід варити й компот зі свіжих груш. Він виходить зовсім іншим, ніж узвар, але також цікавий на смак. Пропонуємо два рецепти грушевого компоту.

Компот із сухих груш

Кожна господиня має свій рецепт узвару та борщу — це факт! Проте ще один гарний варіант не завадить, до того ж він готується так само просто, як і будь-який компот. Радимо варити одразу велику кількість напою, адже він зберігається в холодильнику мінімум тиждень і щодня стає смачнішим.

На 3 л компоту із сушених груш потрібні такі інгредієнти:

  • 3 л води;
  • 300 г сушених груш — цілих або слайсами;
  • 100 мл натурального меду;
  • половина лимона;
  • паличка кориці.

Час приготування — 15 хвилин.

Готуємо компот із груш-сушок так:

  1. Ставимо каструлю з водою на плиту на середній вогонь.
  2. Сушені груші ретельно миємо, заливаємо водою на час, доки закипить вода.
  3. Коли вода почне кипіти, в окріп обережно кладемо груші, варимо 5 хвилин.
  4. До готового компоту додаємо лимон, порізаний кружальцями.
  5. Коли узвар вистигне до ледь теплого стану, додаємо мед та ретельно перемішуємо. Якщо в родині є алергіки, замість меду додайте цукор або його рослинний замінник.
  6. Грушевий компот смакує і теплим, і охолодженим.

Компот із груш: рецепт зі свіжих фруктів

Приготувати такий прохолоджувальний та ароматний компот або домашній лимонад дюшес можна не лише в сезон груш. Свіжі плоди можна придбати в METRO в будь-яку пору року, щоб урізноманітнити меню напоїв.

Пропонуємо приготувати прохолоджувальний лимонад зі смаком свіжих груш. Такий метод приготування допоможе зберегти максимальну користь свіжих плодів. На 4 л грушевого компоту потрібні такі складові:

  • 4 л води;
  • 10 свіжих стиглих груш;
  • 2 лимони;
  • 10 столових ложок цукру;
  • свіжа м’ята для подачі.

Готуємо так:

  1. Ретельно миємо груші та лимони, груші звільняємо від шкірки, розрізаємо на чверті, виймаємо серединки.
  2. Видавлюємо сік із груш та лимонів, проціджуємо його.
  3. Варимо сироп із цукру та води (кількість води — 400 мл). Для цього воду в каструлі розігріваємо, але не даємо закипіти, поступово всипаючи цукровий пісок. Коли цукор розчиниться, знімаємо сироп із вогню та залишаємо вистигати.
  4. Змішуємо воду (холодну кип’ячену), сік груш та лимона, цукровий сироп, ретельно перемішуємо.
  5. Подаємо грушевий лимонад охолодженим, прикрасивши листочком м’яти.

 

Смачного!