Spanish Cava
Spanish Cava
Час читання -3хв.
Поєднання першокласної якості та розумної ціни – це іспанське ігристе вино Cava з Каталонії.
Cava (Кава) – завжди виробляється традиційним шампанським методом, тобто друге бродіння проходить всередині пляшки.

Такий метод дає найкращий за якістю результат, насичений смак та аромат, вино стає дуже гастрономічним. Одна з причин бездоганного смаку Кави – це витримка вина на осаді, що залишається після другого бродіння в пляшці.

До складу входять три класичних сорти винограду, що зробили це вино світовим лідером – Макабео (Macabeo), Шарелло (Xarel·lo) і Парельяда (Parellada). Сорт Макабео дає вину прекрасний аромат та фруктовість; Шарелло надає ідеальну кислотність і щільність, цей сорт багато в чому визначає індивідуальність Кави; Парельяда надає об'ємний і ніжний аромат. Серед інших сортів слід відзначити Шардоне. Кава може виготовлятися з винограду тільки дозволених сортів, тільки з ділянок, зареєстрованих Consejo Regulador (контролюючий орган) і тих, що відповідають всім вимогам, що пред'являються:

Білі сорти

Макабео (Macabeo), Парельяда (Parellada), Шарелло (Xarel·lo), Шардоне (Chardonnay), Мальвазія (Malvasia)

Червоні сорти

Гарнача (Garnacha), Монастрель (Monastrell), Піно Нуар (Pinot Noir), Трепат (Trepat)

 

За кількістю цукру Cava поділяється на такі типи:

Тип Cava | Масова концентрація цукрів, г/л

Брют Натюр (Brut Nature)  |  Без додавання цукру

Екстра Брют (Extra Brut)  |  до 6

Брют (Brut)  |  до 12

Екстрасуха (Extra Seco)  |  12-17

Суха (Seco)  |  17-32

Напівсуха (Semiseco)  |  32-50

Солодка (Dulce)  |  Більше 50

 

Класифікація в залежності від терміну витримки в пляшці:

Cava – не менше 9 місяців

Cava Reserva – не менше 15 місяців

Cava Gran Reserva – не менше 30 місяців

Cava de Paraje Calificado (CPC) – лоза має бути не молодше 10 років, з більш низькою врожайністю, і всі вина повинні бути брют, екстра брют або брют натюр, витримка в пляшці на осаді не менше 36 місяців.

 

Cava – ідеальний аперитив. Втамує Вашу спрагу в літню спеку. Відмінно смакує з устрицями, равликами Булот, мідіями, тигровими креветками та скампіями. Добре поєднується з нежирною морською рибою, яка була приготована в солі чи на пару.

 

 

Visiega Cava Brut

Ігристе  брют біле

Артикул: 320986

Країна: Іспанія

Регіон: Пенедес             

Сорт: Макабео, Шарелло, Парелада    

Смакує з: риба, сир

Опис вина: ігристе, зроблене за класичною методою. Стійкий, насичений мус. Аромату притаманні тони яблука та делікатні ноти мигдалю, що підкреслюють свіжість та комплексність вина.

 

Visiega Cava Rosado Brut

Ігристе  брют рожеве

Артикул: 320988

Країна: Іспанія

Регіон: Пенедес             

Сорт: Трепат, Гарнача  

Смакує з: риба, морепродукти, птиця 

Опис вина: вино блідо-рожевого кольору. Аромат червоних фруктів та ягід, особливо виражена полуниця. Смак легкий та вишуканий. Свіжий та довгий посмак.

 

Visiega Cava Reserva brut        

Ігристе брют біле   

Артикул: 425489

 

Для звичайної Cava витримка за законом повинна становити не менше 9 місяців, якщо ж на пляшці вказано категорію Cava Reserva – це не менше 15 місяців витримки. Саме тому Каві Резерва притаманні насичені ноти тостів з маслом, бріоші, хлібної скоринки, але в той самий час ця Кава не втрачає елегантної фруктовості зеленого яблука і білих кісточкових фруктів. До Visiega Cava Reserva Brut краще смакуватимуть страви з насиченої жирної морської риби, морепродукти на грилі та навіть біле м’ясо, тушковане в білому вині. 

 

Країна: Іспанія

Регіон: Пенедес             

Сорт: 40% Макабео, 20% Шарелло, 40% Парелада       

Смакує з: морепродукти, риба, птиця, овочі, сир         

Опис вина: ігристе вино, зроблене за класичною методою, витримане не менше 15 місяців на осаді. Стійкий, насичений мус. Вину Кава Резерва притаманні аромати стиглого яблука, ноти хлібної скоринки, тостів, бріоші, делікатні ноти мигдалю, що підкреслюють свіжість та комплексність вина. Смак повний та насичений.

Visiega Cava Brut Nature           

Ігристе  брют біле

Артикул: 425483

 

Кава поділяється на декілька типів за рівнем цукру у своєму складі. Багато поціновувачів ігристого вина переходять з сухих типів Brut та Extra Brut на найсухіший Brut Nature. В таке ігристе не додається цукор у кінці, а залишкового цукру може бути від 0 до 0,3 г/л. Таке вино має приємну цитрусову кислотність, яскраві ноти зеленого яблука, ніжний, але не домінуючий хлібний аромат. Поєднується добре з нежирною рибою, морепродуктами, устрицями, білими сирами та ікрою.

 

Країна: Іспанія

Регіон: Пенедес             

Сорт: Макабео, Шарелло, Парелада

Смакує з: морепродукти, овочі, сир    

Опис вина: ігристе вино, зроблене за класичною методою. Стійкий, насичений мус. Аромату вина притаманні тони зеленого яблука, делікатні ноти мигдалю та хлібної скоринки, що підкреслюють свіжість та комплексність вина.