Взимку хочеться чогось смачного, ситного, ароматного та гарячого. Такі рецепти, і не лише страв, а й напоїв, варто шукати в набутку країн, клімат яких достатньо суворий, із довгим міжсезонням та холодною, сніжною зимою. Приміром, мальовнича Шотландія подарувала світові цікавий коктейль егг-ног. Історія напою (назва походить від egg — «яйце», nog скорочено від noggin — «невеликий кухоль») розпочалася в Шотландії ще в XIV столітті. Місцеві жителі дуже любили готувати цей гарячий напій саме на Різдво, і в його складі традиційно були лише чотири інгредієнти: яйця, темний ель, мед та прянощі. Поєднання набуло такої популярності, що стало поширеним на інших континентах!
Так, егг-ног «емігрував» до Сполучених Штатів Америки, де навіть перевершив попередній успіх. Піку популярності егг-ног досягнув у Новому світі. У XIX столітті бармен Джеррі Томас у своїй книзі опублікував кілька рецептів цього коктейлю, де ель, який застосовували шотландці, замінив на ром і молоко. Ще одне ноу-хау Томаса — приготувати напій у холодному вигляді, не підігріваючи суміш.
Отже, в Шотландії винайшли гарячий егг-ног, а холодний — це вже винахід американців.
Сьогодні існує декілька популярних рецептур коктейлю, який вражає смаком та консистенцією. Є алкогольна, безалкогольна версії, а також гарячий та холодний егг-ног. Пропонуємо вам навчитися готувати такі напої — це нескладно зробити в домашніх умовах. Власникам кафе та ресторанів також варто подумати над тим, щоб додати егг-ног до меню сезонних гарячих напоїв.
Слушна порада: традиційний рецепт коктейлю містить сирі яйця, тому вибирайте найсвіжіші в торговельних центрах METRO та ретельно мийте із содою перед приготуванням. Гарна ідея також замінити курячі яйця перепелиними, які вважаються більш безпечними для вживання в необробленому вигляді.
Отже, готуємо незвичайний коктейль — егг-ног.
Гарячий із ромом
Це дуже смачна суміш, здавалося б, із не дуже поєднуваними інгредієнтами. Напій стане не тільки ідеальним завершенням застілля чи щедрої трапези, але й продовженням зимової вечірки на свіжому морозному повітрі. Обов’язково запропонуйте гостям егг-ног, якщо у планах на канікули є зустріч у заміському будинку чи на дачі. Інгредієнти на дві порції гарячого коктейлю:
- 200 мл молока не більше ніж 3% жирності;
- 200 мл вершків до 20%;
- 100 мл темного рому;
- 50 г цукрового піску;
- 1 стручок ванілі;
- 2 шт. гвоздики;
- пів чайної ложки меленої кориці;
- мускатний горіх молотий — на кінчику ножа.
Час приготування — 15 хвилин.
Готуємо так:
- Відокремте жовтки від білків (білки нам не знадобляться, їх можна використати для іншої страви, приміром, приготувати білковий омлет чи безе).
- У каструлі змішайте жовтки з цукром, добре розітріть за допомогою віничка.
- В окремій посудині на маленькому вогні розігрійте молоко зі спеціями. Після закипання обережно з‘єднайте з яєчно-цукровою сумішшю, помішуючи. Коктейль знову поставте на вогонь і варіть, поки суміш не стане більш густою.
- Вийміть із напою стручок ванілі та гвоздику.
- Додайте до егг-ногу вершки, прогрійте усе разом.
- Насамкінець влийте ром. Якщо алкоголь не використовувати, буде не менш смачна безалкогольна версія егг-ногу.
- Подавайте напій у скляному бокалі на короткій ніжці, присипавши корицею. За бажання егг-ног можна прикрасити збитими вершками чи сиропом.
Класичний американський егг-ног
У США традиційно готують холодний коктейль із яйцями, алкоголем та молочними інгредієнтами. Особливість у тому, що його треба подавати негайно, адже він швидко втратить свої смакові властивості. Саме для цієї версії напою знадобляться якомога свіжіші яйця. Отже, на дві порції егг-ногу по-американськи потрібні такі інгредієнти:
- 2 свіжих курячих яйця;
- 80 г цукру (краще, якщо це буде коричневий тростинний);
- 300 мл молока невисокої жирності;
- 150 г бурбону (Jim Beam, Wild Turkey, Kentucky Tavern тощо);
- мелений мускатний горіх, мелена кориця на смак;
- трохи готових збитих вершків із балончика.
Час приготування — 10 хвилин.
Процес створення егг-ногу за цим рецептом:
- Відокремте жовтки від білків. У великій мисці збийте жовтки і 120 г цукру. Білки перелийте в окрему ємність та поставте в холодильник.
- Збивайте жовтки віничком до тих пір, доки маса не стане світлішати. Потім додайте до суміші молоко, бурбон, не перестаючи помішувати.
- Збийте до міцної піни охолоджені білки та цукор, що залишився.
- Обережно змішайте збиті білки та жовтки з молоком і ромом, негайно подавайте! Напій не забудьте притрусити корицею та мускатним горіхом. На смак — прикрасити шапкою збитих вершків.
Таку версію коктейлю можна приготувати з іншими алкогольними складниками — приміром, додати улюблений шоколадний, вершковий чи кремовий лікер. Не менш смачною буде й безалкогольна версія — це, по суті, повітряний гоголь-моголь із ніжним молочним смаком.