Коктейль егг-ног —настрій зимового затишку

Взимку хочеться чогось смачного, ситного, ароматного та гарячого. Такі рецепти, і не лише страв, а й напоїв, варто шукати в набутку країн, клімат яких достатньо суворий, із довгим міжсезонням та холодною, сніжною зимою. Приміром, мальовнича Шотландія подарувала світові цікавий коктейль егг-ног. Історія напою (назва походить від egg — «яйце», nog скорочено від noggin — «невеликий кухоль») розпочалася в Шотландії ще в XIV столітті. Місцеві жителі дуже любили готувати цей гарячий напій саме на Різдво, і в його складі традиційно були лише чотири інгредієнти: яйця, темний ель, мед та прянощі. Поєднання набуло такої популярності, що стало поширеним на інших континентах!

Так, егг-ног «емігрував» до Сполучених Штатів Америки, де навіть перевершив попередній успіх. Піку популярності егг-ног досягнув у Новому світі. У XIX столітті бармен Джеррі Томас у своїй книзі опублікував кілька рецептів цього коктейлю, де ель, який застосовували шотландці, замінив на ром і молоко. Ще одне ноу-хау Томаса — приготувати напій у холодному вигляді, не підігріваючи суміш.

Отже, в Шотландії винайшли гарячий егг-ног, а холодний — це вже винахід американців.

Сьогодні існує декілька популярних рецептур коктейлю, який вражає смаком та консистенцією. Є алкогольна, безалкогольна версії, а також гарячий та холодний егг-ног. Пропонуємо вам навчитися готувати такі напої — це нескладно зробити в домашніх умовах. Власникам кафе та ресторанів також варто подумати над тим, щоб додати егг-ног до меню сезонних гарячих напоїв.

Слушна порада: традиційний рецепт коктейлю містить сирі яйця, тому вибирайте найсвіжіші в торговельних центрах METRO та ретельно мийте із содою перед приготуванням. Гарна ідея також замінити курячі яйця перепелиними, які вважаються більш безпечними для вживання в необробленому вигляді.

Отже, готуємо незвичайний коктейль — егг-ног.

Гарячий із ромом

Це дуже смачна суміш, здавалося б, із не дуже поєднуваними інгредієнтами. Напій стане не тільки ідеальним завершенням застілля чи щедрої трапези, але й продовженням зимової вечірки на свіжому морозному повітрі. Обов’язково запропонуйте гостям егг-ног, якщо у планах на канікули є зустріч у заміському будинку чи на дачі. Інгредієнти на дві порції гарячого коктейлю:

  • 200 мл молока не більше ніж 3% жирності;
  • 200 мл вершків до 20%;
  • 100 мл темного рому;
  • 50 г цукрового піску;
  • 1 стручок ванілі;
  • 2 шт. гвоздики;
  • пів чайної ложки меленої кориці;
  • мускатний горіх молотий — на кінчику ножа.

Час приготування — 15 хвилин.

Готуємо так:

  1. Відокремте жовтки від білків (білки нам не знадобляться, їх можна використати для іншої страви, приміром, приготувати білковий омлет чи безе).
  2. У каструлі змішайте жовтки з цукром, добре розітріть за допомогою віничка.
  3. В окремій посудині на маленькому вогні розігрійте молоко зі спеціями. Після закипання обережно з‘єднайте з яєчно-цукровою сумішшю, помішуючи. Коктейль знову поставте на вогонь і варіть, поки суміш не стане більш густою.
  4. Вийміть із напою стручок ванілі та гвоздику.
  5. Додайте до егг-ногу вершки, прогрійте усе разом.
  6. Насамкінець влийте ром. Якщо алкоголь не використовувати, буде не менш смачна безалкогольна версія егг-ногу.
  7. Подавайте напій у скляному бокалі на короткій ніжці, присипавши корицею. За бажання егг-ног можна прикрасити збитими вершками чи сиропом.

Класичний американський егг-ног

У США традиційно готують холодний коктейль із яйцями, алкоголем та молочними інгредієнтами. Особливість у тому, що його треба подавати негайно, адже він швидко втратить свої смакові властивості. Саме для цієї версії напою знадобляться якомога свіжіші яйця. Отже, на дві порції егг-ногу по-американськи потрібні такі інгредієнти:

  • 2 свіжих курячих яйця;
  • 80 г цукру (краще, якщо це буде коричневий тростинний);
  • 300 мл молока невисокої жирності;
  • 150 г бурбону (Jim Beam, Wild Turkey, Kentucky Tavern тощо);
  • мелений мускатний горіх, мелена кориця на смак;
  • трохи готових збитих вершків із балончика.

Час приготування — 10 хвилин.

Процес створення егг-ногу за цим рецептом:

  1. Відокремте жовтки від білків. У великій мисці збийте жовтки і 120 г цукру. Білки перелийте в окрему ємність та поставте в холодильник.
  2. Збивайте жовтки віничком до тих пір, доки маса не стане світлішати. Потім додайте до суміші молоко, бурбон, не перестаючи помішувати.  
  3. Збийте до міцної піни охолоджені білки та цукор, що залишився.
  4. Обережно змішайте збиті білки та жовтки з молоком і ромом, негайно подавайте! Напій не забудьте притрусити корицею та мускатним горіхом. На смак — прикрасити шапкою збитих вершків.

Таку версію коктейлю можна приготувати з іншими алкогольними складниками — приміром, додати улюблений шоколадний, вершковий чи кремовий лікер. Не менш смачною буде й безалкогольна версія — це, по суті, повітряний гоголь-моголь із ніжним молочним смаком.