Безлактозне молоко: користь чи шкода

Безлактозне молоко: користь чи шкода

Час читання -5хв.
Цей продукт є цілком натуральним, нюанс лише в тому, шо на виробництві з нього прибрали лактозу – молочний цукор. Для кого призначене таке молоко, та чи є воно корисним – читайте далі.
Без лактози, як помилково думають чимало споживачів – не означає більш корисно для здоров’я. Не варто сліпо слідувати за модою та купувати подібні продукти без жодних на те підстав. Визначити, що це справді необхідно вам або комусь з близьких, зможе винятково лікар. Лактазна недостатність (або непереносимість лактози) – це стан, при якому в організмі людини вкрай мало або взагалі немає особливого ферменту – лактази. Вона необхідна, аби людина могла без проблем перетравити молочний цукор. Якщо споживати молоко при недостатності, то гарантовані такі неприємні «спецефекти», як здуття, розлад травлення, нудота, спастичні болі тощо. В разі, якщо ви спостерігаєте у себе чи близьких подібні прояви, варто не відкладати спілкування на цю тему з лікарем-гастроентерологом. Подібний стан може виникнути через неправильне харчування, оперативне втручання в минулому. Також непереносимість лактози може передаватися у спадок від батьків.

Безлактозне молоко – за і проти

При частковій непереносимості лактози (коли ферменту виділяється вкрай мало) не можна пити молоко, не варто також вживати вершки. Виходи у такій ситуації є два. Ввести раціон Тут у людини безлактозне молоко. Або ж, якщо організм реагує нормально та травлення не порушується, помірно вживати кисломолочні продукти. Дозволено йогурти, кефір, ряжанку, розсільні сири (типу фети, моцарели, чеддера) а також витримані тривалий час тверді, приміром, пармезан.

Основна користь безлактозного молока в тому, що в ньому лактозу поділено на глюкозу та галактозу. Завдяки цьому воно без проблем засвоюється.  що позитивно позначається на засвоюваності продукту. При цьому молоко зберігає свій смак, всі корисні властивості, вітаміни та мінерали. При цьому продукт є цілком безпечним для здоров'я.

Безлактозне молоко – шкідливе чи ні

Відповідь однозначна – ні, не шкідливе. Але варто мати на увазі, що достовірних досліджень щодо того, чи може продукт зашкодити, якщо його вживати у великих кількостях протягом довгого часу, немає. Тут важлива помірність, як і у споживанні будь-якої іншої їжі. Існує думка, що безлактозне молоко особливо корисне для дітей. Так вважають через те, що організмові, який активно росте, простіше отримати корисні речовини та вітаміни з молока, коли в ньому немає лактози. Але більшість дітей легко перетравлюють і звичайне молоко – не важливо, цільне, зі зменшеною жирністю, пастеризоване. Загалом дієтологи радять дорослим не більше трьох склянок молока (будь-якого, в тому числі й безлактозного) на день. У віці старше 45 років краще скоротити цю кількість до 1,5 склянки на день. Дітям також не варто пити молоко літрами – максимум склянку з кожним прийомом їжі. У цю кількість входять також молочні каші, какао, інші страви, в яких використане молоко.

Безлактозне молоко – шкода таки можлива?

Стверджувати однозначно, що цільне молоко корисніше за безлактозне, не можна. Вибір залежить винятково від індивідуальних особливостей та смакових уподобань. Безлактозне молоко – звичайнісіньке коров'яче молоко, тільки без лактози. Якщо ви вирішили шукати альтернативу далі, не вживати безлактозне молоко, то не поспішайте робити однозначний вибір на користь рослинного молока. Його основна відмінність – відсутність у складі вітаміну В12. Він необхідний нам для того, аби не було анемії.

Лактазна недостатність – не вирок. Більше того, з нею живе більшість планети. Молоко погано засвоюється у 98% жителів Південно-Східної Азії. А, наприклад, серед мешканців Нідерландів лактазна недостатність є лише у 1% населення. Серед слов’ян, для кулінарних традицій яких характерне вживання молока та великої кількості продуктів з нього, ця особливість притаманна приблизно у кожного п'ятого. На щастя, сучасні харчові технології дозволяють виробляти якісні безлактозні молочні продукти, які за смаком та користю не поступаються звичайним. Підтримуйте різноманітність у раціоні й тоді ви збережете здоров'я на довгі роки.

Безлактозне молоко – в чому користь

Напій багатий на поживні речовини, вітаміни, білки. У складі є такі елементи:  

  1. Протеїн. Незамінний для нормального обміну речовин. Необхідний активним дітям та дорослим, адже відповідає за силу та роботу м'язів. 
  2. Кальцій, який необхідний для росту та здоров’я скелету, нігтів, зубів.
  3. Фосфор – це міцні кістки та активне мислення та розвиток інтелекту.
  4. Калій – важливий для серця, водного балансу в організмі.  допомагає регулювати водний баланс в організмі й нормалізує ритм серця.
  5. Вітаміни D, B12, А, B2, B3.

Безлактозне молоко – в чому користь для кулінарії

З цього продукту легко готувати все те саме, що й зі звичайного коров’ячого. Тонкі млинці та пухкі оладки, молочні каші, кисіль, какао тощо. Можна навіть приготувати домашній сир з безлактозного молока. До супу-пюре замість вершків можна також додавати молоко без лактози чи кокосове молоко. Смак буде ледь помітно інакшим, й зрозуміти «підміну» зможе тільки дуже чутливий до смакових нюансів гурман.