Боул «Каліфорнія» та крем-суп із броколі: два рецепти та вино для меню з легкими стравами

Боул «Каліфорнія» та крем-суп із броколі: два рецепти та вино для меню з легкими стравами

Час читання - 6 хв.

Усе більше рестораторів помічає, що гості частіше замовляють позиції здорового харчування. І справді, за даними дослідження Національної ресторанної асоціації, такі зміни помітили 85 % власників закладів. Тому ресторанам і кафе слід урізноманітнити своє меню, додавши туди більше корисних страв. Саме для цього бренд-шеф METRO Олексій Міллер підготував для вас два рецепти корисних ресторанних страв, а головний сомельє METRO Олексій Гіжко підібрав до одного з них вишукане вино.

Рецепт № 1. Боул «Каліфорнія»

Боули ідеально підходять для корисного меню, бо складаються з натуральних інгредієнтів. Основна мета такої страви — за один прийом їжі надати велику порцію вітамінів і мікроелементів. Гості звикли бачити в меню закладів боули з корисних натуральних інгредієнтів, тому ця страва асоціюється в них із правильним харчуванням.

Спочатку боули сприймалися лише як веганська страва. Та згодом список інгредієнтів збільшився та став містити продукти тваринного походження. Основою боулів зазвичай є крупи: кіноа, рис, зелена гречка. Поруч кладуть продукт із високим вмістом білка: тофу, нут, хумус, яйця, тунець, лосось тощо. Також тарілку наповнюють різними овочами та джерелами клітковини: авокадо, броколі, зеленню.

Рецепт цього боула містить крабове м'ясо та ікру. Але якщо ви хочете адаптувати цю страву під вегетаріанське меню, замініть вибрані продукти на тофу або гриби шиїтаке. У вас однаково  вийде поживна й проста страва, що вдало впишеться в меню здорового харчування та приверне увагу гостей.


Інгредієнти на 4 порції:

  • 300 г короткозерного коричневого рису;
  • 500 мл води;
  • 400 г крабового м'яса;
  • 1 тонко нарізане авокадо;
  • 1 столова ложка майонезу;
  • 2 столові ложки рисового винного оцту;
  • 2 столові ложки нарізаних, сушених водоростей вакаме;
  • 8 листків салату бостон невеликого розміру;
  • ікра лосося (опційно);
  • дрібно нарізаний часник та олія чилі для подачі.

 

Спосіб приготування

  • Візьміть каструлю середнього розміру, додайте туди рис і залийте водою. Поставте на середній вогонь.
  • Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою й варіть 20 хвилин. Рис має ввібрати воду та стати м'яким. 
  • Зніміть рис із вогню та відставте на 5 хвилин, не піднімаючи кришку. Потім перекладіть у посудину середнього розміру, щоб продукт охолонув.
  • Збийте в невеликій мисці майонез та оцет. Потім додайте суміш до рису та перемішайте. 
  • Покладіть в окрему невелику миску вакаме. Залийте водорості холодною водою та залиште на 5 хвилин, щоб вони розм'якли. Через вказаний час злийте воду й відіжміть водорості.
  • Порівну розкладіть рис і листя салату в чотири глибоких тарілки. Додайте м'ясо краба, авокадо, вакаме, викладіть ікру лосося. Наостанок посипте часником і збризніть маслом чилі. Боули можна подавати. За бажанням покладіть у тарілку маринований імбир і васабі, аби підкреслити подібність боула до азійських ролів.

 

Вино до боула від сомельє

Назва: La Négly Brume Saline Grenache Gris Rosé.

Колір і смак: червоне сухе.

Сорт винограду: «гренаш», «сіра», «мурведр».

Регіон: Пей д'Ок, Франція.

Міцність: 14 %.

 

Якщо ваш гість хоче замовити до боулу келих якісного вина і ще більше розкрити смак страви, запропонуйте йому цей напій. Вино насиченого рубінового кольору ввібрало в себе смакові відтінки одразу трьох сортів винограду. Тому воно розкривається глибоким смаком зрілих чорних і червоних фруктів та пряною складністю спецій. Такий напій відмінно доповнить страви з м'ясом на грилі, а також із паштетами й твердими сирами. Найкраще подавати вино при температурі від +16 °C до +18 °C.

Рецепт № 2. Крем-суп із броколі та шпинатом на кокосовому молоці

Цей рецепт приверне увагу вегетаріанців та гостей, для яких важливе правильне харчування. Усе це завдяки тому, що суп містить лише овочі та рослинне молоко. Ви можете подати його в меню як вегетаріанську позицію або не додавати рибного соусу й подати страву як повністю веганську. Також завдяки кокосовому молоку в складі він підійде для людей, які не вживають лактозу.

Суп із зелених овочів та кокосового молока доволі базовий, але водночас дарує гостям цікаві гастрономічні враження. Він має свіжий присмак завдяки зеленим овочам та кремоподібну ніжну текстуру через використання кокосового молока. 

Аби домогтися цієї шовкової текстури, використовуйте якісне кокосове молоко, жирністю не нижче 17 %. У ньому мають бути вершки, щоб суп був густим, та не водянистим. Утім, ви самостійно можете контролювати густоту супу, якщо поекспериментуєте з кількістю інгредієнтів. 

 

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 кг дрібно нарізаної броколі;
  • 80 г листя молодого шпинату;
  • 1 тонко нарізана цибулина порей;
  • 400 мл кокосового молока;
  • 750 мл води;
  • 50 г нарізаних смажених кеш'ю;
  • 1 подрібнений зубчик часнику;
  • 30 г дрібно нарізаного імбиру;
  • 1 столова ложка білого насіння чіа;
  • 2 чайні ложки рибного соусу;
  • 1 столова ложка олії з виноградних кісточок або оливкової олії першого холодного віджиму.

 

Спосіб приготування

  • Візьміть велику каструлю, поставте на середній вогонь і нагрійте на дні половину олії. Потім додайте туди 170 г броколі та помішуйте. Вони мають стати трохи м'якими та злегка обвугленими. Через 3–4 хвилини зніміть каструлю з плити, дістаньте броколі й відкладіть.
  • Нагрійте в каструлі решту олії. Додайте цибулю порей, часник та імбир. Помішуйте суміш на середньому вогні 3–4 хвилини, поки інгредієнти не розм'якнуть.
  • Додайте в каструлю частину необроблених броколі та шпинат, залийте водою й рибним соусом. Накрийте продукти кришкою та готуйте 10 хвилин. Коли броколі стануть м'якими, додайте кокосове молоко та готуйте ще 2 хвилини. 
  • Зніміть каструлю з вогню. Додайте 170 г броколі, які ви попередньо приготували. Візьміть ручний блендер і збийте всі інгредієнти в однорідну кремоподібну масу.
  • Розлийте суп по тарілках. Для подачі прикрасьте кеш'ю й чіа.

 

Рекомендуємо вам приготувати ці страви, якщо ви хочете залучити до вашого закладу більше прихильників здорового харчування. У такий спосіб ви надасте широкий вибір для великої кількості гостей та задовольните смаки різних категорій відвідувачів.