Почнемо з базової покрокової інструкції, яка дає змогу зробити тісто про запас і заморозити його порційно. Варіантів приготування листкового тіста безліч, але цей — найшвидший і найбільш універсальний.
Вам знадобляться:
    - 1 кг пшеничного борошна вищого ґатунку;
 
    - 800 г вершкового масла (можна використовувати і маргарин, але з маслом виріб вийде значно смачнішим і кориснішим);
 
    - 2 яйця;
 
    - 1 ч. л. солі;
 
    - 2 ст. л. оцту;
 
    - 350 – 400 мл крижаної води.
 
Просіяти борошно, поступово натерти в нього вершкове масло, мнучи руками. У суміш додати яйця, перемішати із сіллю, оцтом і крижаною водою. Обережно з’єднати всі інгредієнти. Масу не рекомендується занадто інтенсивно місити. Тісто покласти у холодильник мінімум на дві години. Із такої основи вийде чудова випічка з різними начинками — як із солодкими, так і з м’ясними, рибними, овочевими.
Дріжджове листкове тісто можна приготувати своїми руками за 10 хвилин. Воно виходить менш щільним, ніж бездріжджове, пухкішим, а випічка з нього може похвалитися апетитною хрусткою скоринкою. Із такого матеріалу готують чудові круасани, слойки, печиво, булочки та інші смачні вироби.
Вам знадобляться:
    - 1 кг пшеничного борошна;
 
    - 10 г «швидких» сухих дріжджів (можна замінити звичайними згідно з інструкцією);
 
    - 400 мл молока;
 
    - 300 г вершкового масла;
 
    - по 1 ч. л. цукру та солі.
 
Просіяти борошно, всипати цукор і сіль. Розчинити дріжджі в теплому молоці, додавши 100 г вершкового масла. Не кваплячись перемішати отриману рідину з борошном. Замісити тісто, дати підійти протягом півгодини у прохолодному місці.
Масло, що залишилося, сформувати у пласти, тісто розкачати та качалкою з’єднати з пластами масла. Потім скласти масу вдвічі, знову розкачати. Процес повторити двічі, після чого покласти тісто на 20 хвилин у холодильник.