Рецепт овочевого рагу — універсальний помічник, що дозволяє господині проявити кулінарну фантазію. Головне — знати кілька секретів і основних правил.
Щоб овочі рівномірно обсмажилися і стушкувалися, слід нарізати їх приблизно однаковими середніми шматочками, наприклад, по 2–3 см. До того ж, так овочі будуть виглядати гарніше.
Є два основні підходи до приготування страви:
- Овочі окремо смажать або відварюють, а потім з’єднують і рагу доводять до готовності. Цей спосіб дозволяє овочам краще тримати форму.
- Спочатку смажать цибулю, моркву й часник, до них по черзі додають інші овочі і приправи.
Якщо ви вибрали спосіб приготування з почерговим додаванням овочів, намагайтеся закладати їх у правильній послідовності, щоби рагу зберегло форму, а не перетворилося на безформну масу. Краще спочатку додати тверді овочі на зразок картоплі або гарбуза, а потім додати м’які: помідори, перець, горошок тощо.
- На варку картоплі, моркви потрібно 30–40 хвилин, з буряком — той же таймінг.
- Час для заморожених овочів, наприклад, капусти, броколі і спаржі — до 15 хвилин.
- Ще менше часу потрібно на цукіні, кабачок, помідори й перець — варити приблизно 10 хвилин.
- Якщо ви хочете додати молоду кукурудзу й горошок, то їх варять 5–7 хвилин.
Якщо ви помітите, що соусу стає менше, треба зменшити вогонь і накрити ємність кришкою. Також, щоб овочі не підгоріли, особливо якщо серед них немає соковитих і рідких, можна під час приготування додати воду або бульйон. Якщо ж, навпаки, вам здається, що соку занадто багато, тушкуйте їх кілька хвилин без кришки.
Смак і запах приправ може змінитися під час довгого нагрівання, тому краще їх додавати в середині або наприкінці приготування страви. Наприклад, петрушку, кріп, базилік — з такими приправами страва вийде більш ароматною. А ось солити рагу потрібно за 2–3 хвилини до готовності.