Топ 5 способів приготування сочевиці

Час читання - 5 хв.

Сочевиця — корисна та популярна крупа, яку дуже поціновують вегетаріанці та прихильники здорового харчування. Знаючи, як смачно приготувати сочевицю, кожна господиня зможе урізноманітнити раціон та зробити його значно кориснішим.

На третину ця бобова культура складається з білка, що робить її цінним джерелом амінокислот та поширеним замінником м’яса. Крім того, сочевиці властивий ніжний оригінальний смак з тонкими горіховими нотками. Навіть приготована без додаткових компонентів, вона чудово смакує та може бути не лише гарніром, але й повноцінною самостійною стравою. 

1. Пюре з сочевиці на гарнір

Вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • червона сочевиця — 200 грамів;
  • вода — 350 мл;
  • сіль та прянощі — за смаком;
  • вершкове масло — 30–40 грамів.

Як приготувати сочевицю червону на гарнір:

  1. Промийте, а якщо маєте проблеми з травленням, замочіть сочевицю на 3 години, після чого знову промийте.
  2. В киплячу воду додайте сочевицю і прянощі, а трохи згодом — підсоліть.
  3. Зменшіть вогонь та варіть крупу приблизно 15 хвилин, доки вся вода не википить та не вбереться сочевицею.
  4. Вимкніть вогонь і залиште кашу на 10 хвилин під кришкою, щоб вона розм’якла;
  5. Додайте вершкове масло та зробіть пюре за допомогою блендера (вегани можуть додавати замість вершкового масла рослинну олію).
  6. Коли пюре охолоне, воно стане щільнішим, тож якщо вам подобається більш рідка консистенція страви, додайте трохи вершків.

2. Сочевична каша

Інгредієнти для приготування каші:

  • жовта сочевиця — 200 грамів;
  • вода — 400 мл;
  • часник — 1–2 зубчики;
  • сіль, лавровий лист, спеції, зелень — за смаком.

Щоб приготувати смачну кашу із сочевиці:

  1. Промийте сочевичну крупу (за бажанням, замочіть на 2–3 години).
  2. Підготуйте каструлю з товстим дном, покладіть до неї крупу та налийте воду, поставте на вогонь.
  3. Доведіть до кипіння, зніміть пінку, підсоліть.
  4. Додайте зубчики часнику та спеції.
  5. Пів години варіть на слабкому вогні, накривши кришкою.
  6. Вийміть з каструлі часник та лавровий листочок.
  7. За бажання розімніть кашу товкачиком.
  8. Подавайте зі свіжою зеленню на гарнір до курки чи іншого м’яса.

3. Каша із сочевиці: готуємо у мультиварці

Підготуйте наступні продукти:

  • сочевиця — 1 чашка;
  • вода — 2 чашки (можна замінити бульйоном);
  • мелений мускатний горіх або інші прянощі;
  • сіль — за смаком;
  • вершкове масло — 30 грамів (можна замінити рослинною олією).

Як правильно приготувати сочевицю в мультиварці:

  1. Промийте сочевицю та покладіть у ємність мультиварки.
  2. Додайте спеції, налийте воду, підсоліть.
  3. Варіть на режимі «Каша» 20 хвилин.
  4. Протягом варіння двічі перемішайте кашу.
  5. За 5 хвилин до готовності додайте масло. 

4. Каша із сочевиці з овочами

Для приготування тушкованої сочевиці з овочами візьміть наступні продукти:

  • сочевиця — 400 грамів;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт;
  • морква — 2 шт;
  • вода — 1 літр;
  • олія — для обсмажування;
  • мелений перець та сіль.

Як приготувати сочевицю з овочами:

  1. Замочіть сочевицю у холодній воді на 6 годин.
  2. Цибулю поріжте на півкільця, моркву потріть на терці.
  3. Обсмажте овочі в глибокій сковорідці.
  4. Додайте сочевицю, воду, прянощі та сіль, перемішайте.
  5. Тушкуйте на слабкому вогні 1,5 години.

5. Сочевичні коржики

Вам знадобиться:

  • червона сочевиця — 500 грамів;
  • вода — 600 мл;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • морква — 2 шт;
  • томати — 3 шт;
  • сіль, спеції, зелень — за смаком.

Щоб приготувати сочевичні коржики:

  1. Замочіть сочевицю з вечора, а вранці добре промийте.
  2. Додайте води та подрібніть блендером до консистенції сметани.
  3. Дрібно наріжте цибулю, моркву натріть на терці.
  4. Протягом 10 хвилин тушкуйте моркву та цибулю на сковорідці з невеликою кількістю води.
  5. Дрібно наріжте томати та змішайте з усіма іншими інгредієнтами.
  6. Викладайте ложкою на суху розігріту сковорідку та смажте на слабкому вогні з обох боків.  

Тепер ви знаєте, як приготувати смачну сочевицю. Ця корисна крупа стане чудовим гарніром до м’яса та урізноманітнить ваше меню. З неї готують чимало цікавих страв. Якісну червону, жовту та інші види сочевиці завжди можна придбати у мережі магазинів METRO — швидко та вигідно!