Суп-пюре з цибулі-порею дієтичний: рецепт

Суп-пюре з цибулі-порею дієтичний: рецепт

Час читання - 4 хв.

Більшість людей регулярно вживає перші страви: традиційні супи, розсольники, борщі, окрошки.  Якщо вам хочеться чогось оригінальнішого, спробуйте суп-пюре з густою кремовою консистенцією. Існує безліч рецептів приготування таких супів з різною кількістю інгредієнтів. Пропонуємо зварити суп-пюре з цибулі порея з вершками — це доволі проста, але вишукана страва з цікавою історією. 

Французький рецепт королівського супу

Згідно французької легенди, цибулевий суп створили спеціально для короля Людовика XV. Одного разу він поїхав на полювання і, нічого не вполювавши, був вимушений заночувати у лісовому житлі. М’яса чи птиці для приготування вечері в кухарів не було, тож їжу готували з наявних інгредієнтів. Відтак, ця бюджетна страва отримала титул «королівської». 

Для приготування вам знадобляться прості інгредієнти та зовсім небагато часу. Декілька слів варто сказати про цибулю-порей. Вона відрізняється від звичайної цибулі особливим ніжним смаком і часто використовується у стравах французької кухні — супах, соусах тощо. Одне з найбільш гармонійних поєднань — суп-пюре з цибулі порея та селери, заправлений вершками, сиром та спеціями. 

Пропонуємо рецепт крем-супу з наступних інгредієнтів:

  • цибуля-порей — 1 шт;
  • картопля середнього розміру — 3 шт;
  • морква велика — 1 шт;
  • цибуля ріпчаста велика — 1 шт;
  • стебло селери — 1 шт;
  • лавровий листочок;
  • вершки 20–25% — 200 мл;
  • білий хліб або батон — 2 скибки;
  • часник — 3 зубчики;
  • сир твердий — 40 грамів;
  • олія рослинна — для смаження;
  • перець горошком, сіль — за смаком.

Перелічених продуктів вистачить для приготування 3–4 порцій супу-пюре з цибулі порею. Сам процес у вас займе не більше 30 хвилин.

Всі необхідні для крем-супу з цибулі інгредієнти можна вигідно купити в мережі магазинів METRO.

Алгоритм приготування

  1. Підготуйте всі необхідні продукти. Овочі почистіть та помийте.
  2. Залийте в каструлю 1,5 літра води та доведіть до кипіння. Половинку моркви наріжте кружальцями та вкиньте у воду. Додайте половину цибулини, шматки селери, лаврушку, перець-горошок, сіль. Варіть овочевий бульйон близько 20 хвилин, а потім вийміть всі овочі та процідіть. 
  3. Поверніть бульйон у каструлю і знову поставте на вогонь. Вкиньте дрібно порізану картоплю та моркву. Ви можете нарізати овочі будь-якими шматками, адже все одно з них буде пюре, але дрібні шматочки швидше варяться. 
  4. Порей та ріпчасту цибулю наріжте кубиками та покладіть на розігріту сковорідку з олією, обсмажуйте 8–10 хвилин на невеликому вогні, а потім додайте у суп. Досоліть, якщо потрібно.
  5. Готуйте суп, доки всі інгредієнти не стануть м'якими, а потім подрібніть їх занурювальним блендером до однорідної кремової консистенції. Знову поверніть каструлю на вогонь, покладіть у крем-суп вершки та поваріть 5–6 хвилин. 
  6. Скибочки білого хлібу чи батону наріжте кубиками і покладіть на пергаментний лист. Твердий сир натріть на дрібній терці, часничок подрібніть за допомогою пресу чи також натріть — додайте до хлібних кубиків, збризніть олією та перемішайте. Протягом 4–5 хвилин підсушіть у духовці чи мікрохвильовці, щоб отримати сухарики
  7. Розкладіть суп-пюре по тарілкам та додайте сухарики або зелень перед подачею. Смачного!

Ще декілька порад до цього рецепту: 

  1. Ретельно і декілька разів промивайте цибулю-порей, щоб пісок не потрапляв до супу. 
  2. Можна використовувати замість води вже готовий овочевий відвар, щоб досягти більш насиченого смаку. 
  3. Використовуйте якісну каструлю з нержавійки, у якій суп-пюре з цибулі порея звариться швидко і не буде пригорати. 

Придбати якісні каструлі за приємними цінами ви завжди можете в мережі магазинів METRO. Повний перелік товарів зі знижками та привабливими акційними пропозиціями шукайте у каталозі METRO — готуйте смачно, швидко та без зайвих витрат!