Страви на Великдень 2019 - поради, що приготувати на Великдень!

Великоднє меню: готуємо смачні традиційні страви на Великдень

Час читання - 7 хв.
Великодня паска з глазур’ю, кольоровою посипкою та перепелиними яйцями в гнізді з сіна, поруч — пофарбовані писанки

Великодня з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Це одне з найголовніших православних свят у нашій культурі й день розговіння віруючих. І саме час запасатися продуктами й новими рецептами. Якщо ви ще не визначилися, що приготувати на Великдень, тоді не пропустіть найсмачніші великодні рецепти з фотографіями. Наші страви підійдуть для будь-якого столу.

Які страви готують на Великдень?

Святковий великодній стіл із крашанками, хлібом, м’ясом, рибою, овочами та кошиком із зеленью у домашній атмосфері
Світле Христове Воскресіння потрібно зустрічати весело, в колі сім’ї та за багатим святковим столом. Традиційними обов’язковими стравами є паски, зокрема сирна, й розмальовані яйця (крашанки). Великодня неділя також означає завершення Великого посту, тому в великоднє меню можна й потрібно включати різноманітні м’ясні та рибні страви, а також здобну випічку.

Їжа на Великдень має готуватися з особливою любов’ю, подаватися в гарному посуді. Святкові страви до Великодня прикрашають свіжою зеленню, овочами, вареними яйцями, а також зверху традиційно наносять церковні символи (хрест, ХВ).

Великодній терин

Сирі курячі філе на дерев’яній дошці, приправлені спеціями та травами, поруч пляшка олії та млинок для перцю

Важко уявити святковий стіл на Великдень без м’ясних делікатесів. Королевою свята стане соковита й ароматна буженина або домашня ковбаска. А для тих, хто полюбляє легкі м’ясні страви на Великдень, ми пропонуємо терин із курячого філе.

Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 300 г курячої печінки;
  • 100 г печериць;
  • 3–4 зубчики часнику;
  • цибулина;
  • яйце;
  • 100 мл вершків;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • смужки бекону;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Готуємо начинку: на рослинній олії обсмажуємо подрібнений часник і цибулю півкільцями.
  2. Курячу печінку нарізаємо довгими смужками та тушкуємо з цибулею й часником.
  3. Печериці очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкими слайсами. З’єднуємо з печінкою. Солимо, перчимо та смажимо до готовності.
  4. Готуємо фарш: дрібно нарізаємо куряче філе, додаємо яйце та вершки. Розмішуємо до однорідної маси.
  5. Форму для запікання поперек вистилаємо смужками бекону, викладаємо шарами половину фаршу, потім начинку й другу половину фаршу.
  6. Кладемо зверху смужки бекону та закриваємо форму фольгою.
  7. Встановлюємо форму в більш глибоку жароміцну ємкість із водою, щоб під час приготування терин не підгорів. Запікаємо протягом години за температури 180 градусів.
  8. Залишаємо охолонути та прибираємо терин у холодильник на ніч. Подаємо з зеленню й овочами, як на фото.

Скумбрія, обсмажена в цибулі

Скумбрія на дерев’яній дошці, оточена скибками лимона, кільцями цибулі, чилі, зеленню та перцем

За старих часів риба була обов’язковою стравою в меню на Великдень. Оскільки рибне м’ясо набагато легше засвоюється, саме з нього було заведено починати розговіння. Білок риби допомагає швидше й ліпше підготувати організм до більш жирних і важких м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • 2 цілі заморожені скумбрії;
  • 3 середні цибулини;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Попередньо розморожуємо скумбрію, потрошимо та ретельно миємо. Відокремлюємо філе від хребта й розрізаємо на невеликі порційні шматочки.
  2. Змішуємо сіль, перець і борошно, паніруємо в суміші рибне філе.
  3. Цибулю нарізаємо півкільцями й обсмажуємо на вершковому маслі до м’якості.
  4. Викладаємо до цибулі паніровані шматочки скумбрії та обсмажуємо з двох боків до золотавої скоринки.
  5. Подаємо на блюді зі свіжою зеленню й овочами.

Великодні булочки-підставки для яєць

Пасхальні булочки з кунжутом у формі вінків із білими яйцями всередині, прикрашені кольоровими стрічками

Сьогодні відроджуються давні рецепти страв на Великдень, зокрема здобної випічки. Вироби з тіста символізують врожайний рік і ситість. Цікаві страви на Великдень традиційно готували ще наші прабабусі. Наприклад, булочки-підставки для яєць стануть справжньою окрасою столу й улюбленим частуванням для гостей.

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 180 мл теплої води;
  • 100 г цукру-піску;
  • упаковка сухих дріжджів;
  • 2 ч. л. ванільного цукру;
  • 2 жовтки;
  • 2 щіпки солі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 120 мл йогурту (без наповнювача);
  • цедра лимона;
  • родзинки.

Приготування:

  1. Готуємо опару для тіста: в теплу воду висипаємо дріжджі та 50 г цукру. Обережно розмішуємо дерев’яною ложкою, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на кілька хвилин.
  2. В окремий посуд відокремлюємо жовтки, висипаємо половину цукру, ванілін, сіль, вершкове масло, йогурт, цедру лимона та виливаємо опару.
    Порада: яйця та йогурт перед приготуванням потрібно заздалегідь дістати з холодильника. Вони не мають бути холодними.

  3. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, додаємо борошно та замішуємо тісто. Воно має вийти легким, м’яким і трохи липнути до рук.
  4. Тісто перекладаємо в більшу ємкість, накриваємо рушником і залишаємо «відпочивати» на півтори години.
  5. Через зазначений час робимо обминання тіста, додаємо родзинки та ще раз обминаємо.
  6. Ділимо тісто на невеликі шматочки, розминаємо в руках у коржик завтовшки 4–5 мм. За допомогою склянки або круглої формочки вирізаємо серединку. З обідка формуємо плетену кіску, розміщуємо навколо серединки, що залишилась, і надаємо потрібного розміру й висоти. Щоб у процесі випікання тісто не втратило форму, в серединку вставляємо заготовку з фольги за формою яйця.
    Порада: в серединку майбутніх булочок можна вставляти справжні сирі яйця, загорнуті у фольгу. У духовій шафі вони запечуться й будуть такими самими, як після варіння.

  7. Змащуємо булочки жовтком і відправляємо випікатися в духову шафу на 25 хвилин за температури 180 градусів.

Сирна паска

Традиційна пасха з творогу у формі піраміди з літерами "ХВ", поруч крашанки, паска та великодній декор

Під словом «паска» зазвичай розуміють випечені вироби з тіста. Однак традиційною паскою вважається саме страва з сиру у формі усіченої піраміди. Вона символізує гору Голгофу, на якій розіп’яли Христа.

Інгредієнти:

  • 600 г жирного сиру;
  • 6 жовтків;
  • 200 г сметани;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г подрібнених горіхів;
  • 100 г цукру;
  • 3–4 ст. л. родзинок;
  • сухофрукти для прикрашання;
  • ванілін.

Приготування:

  1. Замочуємо родзинки на 10–15 хвилин у гарячій воді.
  2. Сир перетираємо через сито, додаємо жовтки, вершкове м’яке масло (кімнатної температури), сметану, цукор, ванілін, подрібнені горіхи й ретельно перемішуємо суміш.
  3. Родзинки просушуємо паперовим рушником і також відправляємо в сирну масу.
  4. Перекладаємо сирну суміш у невелику каструлю, ставимо на повільний вогонь і, постійно помішуючи, томимо до появи першого булька. Як тільки маса стане еластичною, знімаємо з вогню та пересипаємо в ємкість для охолодження.
  5. Спеціальну форму (без дна) для паски вистилаємо марлею та наповнюємо її охолодженим сирним тістом. Встановлюємо форму в глибокий посуд, куди стікатиме сироватка, що залишилася. Ставимо паску в холодильник на 1–1,5 години.
  6. На застиглу сирну масу встановлюємо гніт (чашку з водою) та прибираємо в холодильник на добу.
  7. Готову паску обережно виймаємо з форми, прикрашаємо сухофруктами та горіхами.

Залишайте в коментарях свої улюблені рецепти на великодній стіл. Смачного вам та зі святом Світлого Воскресіння Христового!