Масляна в закладах: 15 ідей начинок для млинців

Масляна в закладах: 15 ідей начинок для млинців

Час читання - 8 хв.

Цього року масляний тиждень триватиме з 28 лютого до 6 березня. У цей період заклади пропонують спеціальне меню з млинцями та цікавими начинками, аби залучити до святкування більше гостей та збільшити середню суму чека. Якщо ви також хочете долучитися до традиції й шукаєте свіжі ідеї страв до свята, рекомендуємо вам прочитати цю статтю. Ми зібрали в ній солоні та солодкі варіанти начинок.

8 ІДЕЙ СОЛОНИХ НАЧИНОК ДЛЯ МЛИНЦІВ

Солоні начинки для млинців дають велике поле для експериментів, бо охоплюють безліч продуктів і гастрономічних поєднань. Ознайомтеся з можливими варіантами таких начинок, аби підібрати їх саме для вашого закладу.

 

  • З рибною ікрою

Ікра — це ще один безпрограшний варіант для начинки млинців і простір для вибору. Наприклад, сетрова має ніжний горіховий смак і м'який глибокий післясмак, тож підійде для страв, яким ви хочете надати вишуканий характер. Ікра нерки має темно-червоний колір та пікантну гіркуватість. Вона достатньо дрібна, тому якраз підійде для начинки та презентації млинців. Унаслідок свого цікавого смаку ікра нерки добре поєднується з іншими морепродуктами, тож ви можете додати в начинку лосось або креветки.Також можете взяти ікру горбуші. Цей делікатес жовтогарячого, світлого кольору має ніжний вершковий смак. Вона теж відмінно поєднується з рибою й морепродуктами, наприклад малосольною сьомгою.Ікра щуки, бурштинового кольору, надасть традиційного та водночас вишуканого характеру вашим млинцям. Вона дрібна й розсипчаста, смакуватиме на звичайних млинцях із пшеничного або з оригінального черемхового борошна. Іноді її додають у саме борошно, тож ви також можете спробувати такий спосіб.


  • Копчений лосось із хроном

Зазвичай шефи вибирають центральним інгредієнтом солоної начинки для млинців рибу. Так і тут копчений лосось змішаний з грецьким йогуртом, невеликою кількістю свіжонатертого кореня хрону й дрібно нарізаним кропом. Хрін надає страві більш традиційного смаку. Але якщо ви хочете адаптувати цей рецепт під заклад азійської кухні, замініть хрін на васабі. Подавати млинці з такою начинкою треба зі скибочкою лимона

  • З ікрою морського їжака

Якщо ви хочете зробити з млинців справжній делікатес, вибирайте цю яскраву ікру майже помаранчевого кольору. Вона має солодкуватий йодистий смак, який нагадує щось середнє між смаком устриць і гребінців. Ви можете використати ікру морського їжака як самостійну начинку або змішати її з вершковим маслом, перепелиними яйцями, свіжими огірками, норі, авокадо, соєвим соусом і кількома краплями лимонного соку. Млинці з цією ікрою будуть доречними в японських ресторанах, однак заклади з іншими напрямами кулінарії також можуть додати її у свої страви.

 

  • Млинці з дичиною

М'ясним ресторанам слід придивитися до дичини, як до начинки для млинців. Оленина добре поєднується з брусничним соусом, а лось — зі страчателою.


  • З картоплею й беконом

Щоб надати млинцям скандинавського характеру, спробуйте замішати тісто з картоплею, як це роблять у Швеції. У такі млинці можна додати обсмажений на грилі бекон та домашній соус із брусниці.


  • З фетою й курячим філе су-від

Якщо ваш заклад спеціалізується на стравах середземноморської кухні, додайте в меню пшеничні млинці, загорнуті в конверти, з начинкою з фети, курячого філе су-від та зеленої цибулі. Подавати їх найкраще з нейтральним грецьким йогуртом.


  • З грибами та вʼяленими томатами

Для веганської опції виберіть начинку без продуктів тваринного походження. Щоб гриби смакували якнайкраще, обсмажте їх на вершковому маслі із цибулею, а в кінці додайте дрібно нарізані вʼялені томати.


  • З хумусом і болгарським перцем

Для ще однієї версії рослинної начинки вам слід запекти на грилі болгарський перець, поки його шкірка не підгорить і не стане чорною. Тоді загорніть продукт у харчову плівку, остудіть, зніміть з нього верхню шкірку, насіння й плодоніжку. Потім змастіть млинець хумусом і викладіть зверху нарізаний довгими смужками перець. Інгредієнти можна посипати смаженим кунжутом і загорнути. 

7 ідей солодких начинок для млинців

Багато гостей хоче побалувати себе під час масляного тижня. Однак закладам не обовʼязково обмежуватися традиційними солодкими млинцями зі згущеним молоком або яблуками й корицею. Ознайомтеся з небанальними поєднаннями солодких продуктів, аби додати нові позиції у святкове меню.


  • З пелюстками троянд і фісташками

Ці млинці доповнять меню індійського або тайського закладу. Вони містять висушені пелюстки троянди, подрібнені фісташки, насіння кардамону та кокос. Подавати такі млинці можна з кульками фісташкового морозива та з пальмовим соусом для насиченої солодкості.


  • З вершковим кремом і малиною 

Ще одна нетипова начинка для млинців, що містить ягоди, наприклад малину, та вершковий крем. Найкраще такі інгредієнти смакуватимуть в японському медовому десерті дораякі, який роблять із двох бісквітних млинців, скріплених солодкою бобовою пастою анко. Тож ви зможете адаптувати Масляну під свою кухню, якщо ваш заклад подає азійські страви.

  • З матчею й ягодами або з маракуєю

Навколо цього суперфуду можна збудувати цілу низку цікавих начинок. Якщо ваш заклад спеціалізується на здоровому харчуванні, зробіть веганські млинці й додайте чай матча в борошно. Порошок надасть млинцям зеленуватий колір і свіжий смак. Замість яєць, використайте перемелене насіння льону, розведене з водою. Для соусу до таких матча-млинців підійдуть будь-які ягоди: чорна смородина, чорниця, полуниця, обліпиха. Або зробіть тропічну варіацію: пюре з маракуї із соусом із фісташкової пасти.

 

  • З ромом і фісташковим кремом

Якщо ваш заклад пропонує гостям більш традиційні страви, спробуйте приготувати до Масляної млинці, натхненні класичною ромовою бабою. Для цього просочіть їх солодким сиропом, на основі витриманого рому, бо саме він надає страві особливий аромат і смак. Для начинки використайте фісташковий крем і подрібнені фісташки.

 

  • Із сиром і журавлиною

Ще одна цікава варіація традиційного десерту — запечені млинці. Вони підійдуть сімейним кафе або закладам української кухні. Для начинки візьміть домашній сир, суміш зі свіжої та сушеної журавлини, а також цукор і дрібку солі. Викладіть начинку на млинці, загорніть їх у конвертики та запікайте у формі, змащеній вершковим маслом. Ви можете зробити заготівлю, щоб у Масляний тиждень швидко подавати гостям страву. Замість журавлини підійде вʼялена вишня або інші ягоди.

 

  • Із шоколадом і мандаринами

Поєднання шоколаду й цитрусових — це традиційне поєднання для страв португальської кухні. Тож такі млинці будуть відмінно виглядати у вашому меню до Масляної, якщо ваш заклад спеціалізується на європейських стравах. Для начинки розтопіть чорний шоколад із великим вмістом какао у вершках, жирністю 15 %, та змастіть нею млинець. Зверху розкладіть часточки мандарина або інших цитрусових. Найкраще подавати такі млинці в квадратній формі, тому загорніть краї десерту. Зверху можете посипати тертим шоколадом або цукровою пудрою.

  • З ягодами та коньяком

Ще одна варіація вишуканих ароматних млинців — додати в них коньяк та ягоди. Для приготування начинки візьміть по одній склянці чорної смородини й малини, висипте в посудину, додайте половину склянки цукру та 2 столові ложки води. Доведіть суміш на середньому вогні до кипіння, додайте коньяк і готуйте ще дві хвилини. Готовою сумішшю полийте пшеничні млинці. Найкраще вони смакуватимуть саме гарячими.

Сподіваємося, нам вдалося надихнути вас на нові цікаві ідеї подачі цієї традиційної страви. Обовʼязково спробуйте приготувати такі начинки або адаптувати їх під концепцію вашого закладу й список продуктів на вашій кухні. Та не забудьте поділитися враженнями з нами.