Бургер на бріоші з томленою телятиною й мус із чорного шоколаду: два рецепти та вино для вишуканої вечері

Бургер на бріоші з томленою телятиною й мус із чорного шоколаду: два рецепти та вино для вишуканої вечері

Час читання - 5 хв.

Якщо гості вибрали ваш заклад для романтичної вечері або святкування визначної події, вам треба здивувати їх і водночас виправдати їхні очікування. Саме для таких вражень наш бренд-шеф METRO Олексій Міллер підготував для вас рецепти основної страви та десерту, а головний сомельє METRO Олексій Гіжко підібрав до них елегантні вина. Скоріше гортайте вниз, аби дізнатися подробиці.

Рецепт № 1. Бургер на булочці бріош із томленою телятиною

Не дивуйтеся, що бургер потрапив до добірки страв для вишуканої вечері. Справжнього шику йому додає традиційна французька булочка бріош. Ви можете спекти її самостійно, але в нашому рецепті ви знайдете варіант із готовими булочками. Це заощадить ваш час і розширить можливості, якщо у вашому закладі немає місця або обладнання для випікання бріоші. 

Деякі етапи в рецепті здаються доволі довгими. Так, м'ясо має томитися аж 6 годин. Тож обов'язково розрахуйте приблизну кількість гостей і зробіть потрібний обсяг заготівель, щоб відвідувачам не довелося чекати.


Інгредієнти на 10 порцій:


  • 1 кг телятини;
  • 10 булочок бріош;
  • 300 мл яловичого бульйону;
  • 150 г сиру чедер METRO Chef;
  • 150 г томатів;
  • 150 г маринованих огірків;
  • 100 г моркви;100 г салату айсберг;
  • 50 г червоної цибулі;
  • 70 г майонезу;
  • 30 г діжонської гірчиці;
  • 100 г кетчупу METRO Chef;
  • 20 мл соєвого соусу;
  • 20 г меду METRO Chef;
  • 30 г вершкового масла METRO Chef;
  • 30 г копченої морської солі METRO Premium;
  • 2 зубчики часнику.

 

Спосіб приготування:


  • Почніть із дрібних процесів: наріжте скибочками всі овочі й сир, почистьте моркву, змішайте майонез із гірчицею.
  • Щоб приготувати м'ясо, помістіть його в каструлю та злегка обсмажте. Потім додайте цибулю, цілу морквину, зубчик часнику. Влийте яловичий бульйон. Залиште м'ясо томитися на повільному вогні на 6 годин.
  • Щоб зробити фінальний соус барбекю для бургерів, змішайте в місткості кетчуп, мед, соєвий соус і подрібнений зубчик часнику.
  • Коли мине 6 годин, дістаньте з каструлі моркву та додайте до м’яса вершкове масло і третину соусу барбекю.
  • Зберіть бургери. Для цього змастіть нижню булочку соусом барбекю, викладіть листя салату, кільця цибулі, м'ясо, сир, огірок і томат. Накрийте змащеною майонезом булочкою. 
  • Подавайте бургер із запеченою картоплею з трюфельною олією та спеціями.

Вино до бургера від сомельє

Назва: Alte Rocche Bianche Barbera d'Alba.

Колір і смак: червоне сухе.

Сорт винограду: «барбера».

Регіон: П'ємонт, Італія.

Міцність: 13 %.

Цей напій має інтенсивний збалансований смак червоних ягід, шкіряні ноти та приємний посмак спецій, зокрема суміші перців. Найкраще таке італійське вино пасуватиме до пасти, телятини, свинини та дичини, наприклад оленини. Температура подавання — від +16 до +18 °C. Так напій найповніше розкриє свої смакові нюанси.

Рецепт № 2. Мус із чорного шоколаду

Цей десерт дуже просто готувати, до того ж він має легкий смак. Саме він ідеально закінчить трапезу після ситного бургера. Головне в цьому мусі — якісні інгредієнти. Особливу увагу зверніть на шоколад. Вибирайте продукт із великим вмістом какао — скажімо, від 80 %, а також із найбільш мінімалістичним складом, де не буде сухої молочної сироватки, емульгаторів та інших зайвих компонентів.

Що стосується солодкості десерту — обмежтеся цукровою пудрою в зазначеній кількості. Мус має бути трішки гіркуватим — це надасть його смаку глибини та складності. До десерту запропонуйте вже інше вино — кріплене. Воно збагатить смак шоколаду і стане прекрасним фіналом вечора для ваших гостей.


Інгредієнти на 2 порції:


  • 100 г чорного шоколаду із великим вмістом какао METRO Chef;
  • 30 г вершкового масла METRO Chef;
  • 50 г цукрової пудри;
  • 3 курячі яйця METRO Chef;
  • ягоди лохини та свіжа м'ята для подавання;
  • сіль на кінчику ножа.

 

Спосіб приготування:


  • Подрібніть шоколад, додайте до нього вершкове масло. Поставте місткість на водяну баню й розтоплюйте шоколад, постійно помішуючи. 
  • Коли шоколад розтопиться, зніміть його з вогню, додайте цукрову пудру, перемішайте і відставте, поки суміш не охолоне до кімнатної температури.
  • Відділіть жовтки, додайте до шоколадної маси й перемішайте до однорідності. Білки збийте до стійких піків.
  • У два заходи вмішайте білки в суміш. Перемішуйте дуже акуратно, водячи ложкою знизу вгору.
  • Коли маса буде готова, розкладіть її в креманки або формочки та приберіть у холодильник на 3 години або більше. Перед подаванням прикрасьте ягодами лохини та свіжою м'ятою.

Вино до шоколадного мусу від сомельє

Назва: Don Pablo Porto 10 Years Old.

Колір і смак: червоне солодке.

Сорт винограду: «турига насіональ», «тинта рориз», «тинта као», «тинта амарела».

Регіон: Порто, Португалія.

Міцність: 20 %.

Це кріплене вино відмінно доповнить ваш шоколадний десерт. Його насичений і глибокий аромат містить ноти пряних фруктів і горіхів, а смак має складне різномаїття кислих і гіркуватих відтінків. Напій можна подавати не лише до шоколадних виробів, але і як аперитив або до сирних десертів наприкінці трапези. Слідкуйте за температурою подавання — найкращим варіантом буде діапазон від +15 до +18 ºC.

Спробуйте приготувати ці страви у вашому закладі, щоб додати їх у меню. Сподіваємося, ваші гості залишаться під враженням після такої романтичної вечері.