Панакота - смачний рецепт 🍮 | Блог METRO

Панакота — витончений подарунок італійської кухні

Час читання - 6 хв.
Панна котта з малиновим соусом і м'ятою на білій тарілці

Панакота — досконалий у своїй вишуканій простоті італійський десерт. Незважаючи на те, що ця страва складається лише з кількох загальнодоступних інгредієнтів, вона завоювала серця мільйонів ласунів у всьому світі.

Вершкове желе у формі башточки

Флан із карамельним соусом і апельсинами на прямокутній тарілці
Ніжне вершкове желе у формі башточки винайшли на півночі Італії, у мальовничому місті П’ємонт. Цікавий факт: раніше, коли бідні італійці не могли дозволити собі дорогий цукровий пісок, цей десерт готували несолодким. А для досягнення потрібної консистенції замість желатину використовували природний загусник — відвар із рибних кісток. Як цукрозамінник деякі кухарі використовували натуральний квітковий мед.

Спочатку панакоту запікали в печі. Потім ласощі остуджували й подавали з фруктами як закуску до сухого вина.

Найближчими «родичами» панакоти є бланманже та баварський крем. У першому, традиційних вишуканих французьких ласощах, замість вершків використовують мигдальне молоко. Ніжний солодкий баварський крем — німецький десерт. Для його приготування крім молока або вершків використовують яєчні жовтки.

Італійська панакота, рецепт якої гранично простий, — один із тих десертів, що прикрашають меню більшості респектабельних ресторанів. Ніжний вершковий смак, приємна легка консистенція — фішки цього дивовижного желе.

Наш рецепт панакоти припаде до смаку тим, хто хоче здивувати близьких розкішними ласощами. А ідеї, що стосуються соусів, які подаються до цього вершкового желе, напевно оцінять навіть професійні кондитери!

Панакота — класичний рецепт

Крем-карамель із полуницею та м'ятою на плямистій керамічній тарілці
У перекладі з італійської красиве слово «панакота» означає «варений крем». Основний інгредієнт, що передбачається класичним рецептом, — свіжі вершки. Серед головних ознак справжньої panna cotta — не дуже щільна, ніжна консистенція, відчутні аромат і смак ванілі, білий колір страви.

Варто врахувати, що традиційна панакота — досить жирні ласощі, адже для їхнього приготування використовують вершки тваринного походження. Звичайно, є і більш дієтичні варіанти цього десерту з молоком або фруктовим пюре.

Панакота — простий рецепт, який відповідає всім канонам

Білий десерт із полуницею, поданий на тарілці на мереживній скатертині

Отже, розповідаємо, як приготувати панакоту за оригінальним, п’ємонтським, рецептом. На активні дії та подальше застигання страви піде близько трьох годин. У результаті у вас буде три порції чудових ласощів. Усі необхідні продукти, щоб приготувати панакоту, можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • 350 мл вершків (жирність — від 20%);
  • 3 ст. л. цукрового піску;
  • стручок натуральної ванілі (не варто заощаджувати й брати порошкову, адже це один із ключових інгредієнтів справжньої
  • панакоти);
  • 7 г швидкорозчинного желатину.

Покрокова інструкція

  1. Підготуйте желатин. У металевій ємності змішайте порошок із декількома ложками холодної води. Залиште набухати згідно з інструкцією, надрукованою на пакетику.
  2. Помістіть ємність із желатином в об’ємний посуд із гарячою водою. Постійно помішуючи, добийтеся повного розчинення порошку.
  3. Перелийте вершки в сотейник. Туди ж відправте приготований цукровий пісок. Розчиніть його, помішуючи у вершках. У жодному разі не кип’ятіть суміш, це згубно позначиться на смакові десерту!
  4. Стручок ванілі акуратно розріжте уздовж. Вийміть вміст. Покладіть його разом із порожнім стручком у каструлю з вершками.
  5. Потоміть ароматну суміш кілька хвилин на помірному вогні. Не давайте майбутній панакоті закипіти.
  6. Вимкніть вогонь, процідіть вершки через сито.
  7. Коли рідина охолоне, з’єднайте її з желатином і ретельно перемішайте.
  8. Помістіть майбутню панакоту у формочки для кексів або спеціальні ємності.
  9. Поставте в холодильник для застигання. Зазвичай процес забирає близько двох годин.
  10. Викладіть ласощі з формочок на десертні тарілки.
  11. Сервіруйте з шоколадним або ягідним соусом, за бажанням присипте какао-порошком.

Панакота — простий рецепт, який гідно оцінять любителі вишуканих ласощів. Незаперечна перевага цієї страви — відсутність тіста. Це легко пояснити, адже основа італійської кухні — паста й піца. Після ситного обіду повітряна вершкова панакота — чудовий десерт!


Як приготувати панакоту із соусом

Панна котта з чорничним соусом на овальній тарілці

Отже, на вашому столі десерт мрії — панакота. Рецепт у домашніх умовах освоїти не складно. Головний момент — домогтися правильної консистенції страви. Ну а коли ви навчитеся створювати ці чудові ласощі, рекомендуємо урізноманітнити їх соусами:

  • полуничним. Один із найпопулярніших варіантів. Кисло-солодкий смак ягоди прекрасно гармонує з вершковою ніжністю панакоти. Для приготування цього соусу перебийте блендером свіжу або заморожену полуницю з цукровою пудрою до смаку. Аналогічно можна готувати цю страву й з інших улюблених ягід — вишні, малини, журавлини, смородини. Суміш із плодів, у яких є дрібні кісточки, потрібно буде процідити через сито;
  • карамельним. Візьміть 100 г цукру і 200 мл вершків середньої жирності. У посуді з товстим дном поступово розчиніть цукор. Повільно вливаючи вершки, доведіть суміш до потрібної консистенції. Варто врахувати, що такий соус значно підвищить загальну калорійність десерту;
  • апельсиновим. У сотейнику з’єднайте 50 г розтопленого вершкового масла з такою ж кількістю цукрового піску. Помішуйте, поки маса не стане однорідною. Потім додайте м’якоть і сік одного апельсина. Прогрійте соус протягом декількох хвилин і подайте до панакоти ледь теплим;
  • шоколадним. Вам знадобляться 100 г гіркого (вміст какао — від 70%) шоколаду, 50 г цукру, 80 мл жирних вершків. У каструлі з’єднайте та прогрійте вершки й цукор, додайте шматочки шоколаду, злегка остудіть і подайте до панакоти.

Смачного!