Маринад для курячої грудки: як приготувати соковите філе
Маринад для курячої грудки: як приготувати соковите філе
Час читання -3хв.
Пропонуємо два рецепти маринаду для початківців та професіоналів, з яким куряча грудка завжди вийде смачною та соковитою.

Куряче філе — найпопулярніший м’ясний продукт в українських родинах, з якого готують. Відбивні, тюфтельки, бульйони та салати — кожна господиня назве з десяток страв із курячим філе. Вищий пілотаж, з яким не завжди можуть упоратися навіть кухарі ресторанів — приготувати соковите філе на грилі чи у духовці, без паніровки та смаження. Щоб курка зберегла сік та не була сухою, її варто замаринувати. Причому залишити філе птиці у маринаді потрібно мінімум на годину. Кислі, солодкі, солоні інгредієнти у маринадах пом’якшують волокна курячого філе, але через те, що у цьому продукті майже немає жиру, за термічної обробки воно все-таки частково втрачає соковитість.

Ще один важливий момент — не перетримати страву на вуглях чи у духовій шафі. Пропонуємо два рецепти маринаду, з яким куряча грудка завжди вийде смачною та соковитою. Перший варіант під силу навіть початківцям, другий припаде до вподоби професіоналам.

Маринад для курячих грудок зі сметаною та соєвим соусом

Прагнучи приготувати смачний та корисний обід, який відповідає поняттю «здорове харчування», ми часто впадаємо в крайнощі. Відварена курка без шкірки, бланшована броколі та прісна гречка — це, звичайно, корисно, але не надто апетитно. Пропонуємо вам спробувати рецепт курячого філе у смачному маринаді, в якому також приготуйте тушковані овочі.

На 3 порції смаковитої курочки в маринаді знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 курячі філе середнього розміру;
  • 150 мл нежирного йогурту;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 мл соєвого соусу.

 

Для гарніру:

  • 5 великих шампіньйонів;
  • 1 морквина;  
  • ціла головка цвітної капусти;
  • сіль, чорний перець за смаком.

 

Час приготування — 1 година.

Маринувати і готувати курку так:

  1. Для маринаду змішайте у глибокій ємності йогурт, соєвий соус, пропущений через прес часник, дрібку солі та перцю.
  2. Курятину помийте, протріть паперовою серветкою, ножем зробіть надрізи на філе глибиною 1 см.
  3. Покладіть філе до маринаду, ретельно перемішайте, щоб суміш добре поєдналася із куркою.
  4. Залиште маринуватися на півгодини в холодильнику.
  5. Тим часом підготуйте овочі. Гриби наріжте на чверті, моркву не надто тонкими кружальцями, цвітну капусту розберіть на суцвіття. Посоліть та поперчіть овочі.
  6. Гарнір викладіть на дно форми для запікання, зверху покладіть філе, вилийте у форму весь маринад.
  7. Запікайте за 180 градусів протягом 30–35 хвилин.

 

Маринад для курячої грудки в духовці та клярі

Кухня країн Азії популярна в усьому світі, її люблять за розмаїття яскравих смаків, щедрість у спеціях та користь. Пропонуємо рецепт маринаду для курятини по-азіатські. Маринад для курячого філе, приготовлений у такий спосіб, можна використовувати як для цілого, так і порізаного філе, смажити чи запікати в духовці з овочами, а також тушкувати з рисом.

Для маринаду на 4 курячих філе знадобляться такі інгредієнти:

  • 50 г натертого свіжого імбиру;
  • 4 ст. л. томатної пасти (або 5 ст. л. готового томатного соусу);
  • 1 ч. л. цукру;
  • 4 ст. л. устричного соусу (можна замінити густим соусом бальзаміко);
  • 4 ст. л. червоного сухого вина.

 

Час, протягом якого треба маринувати курку у цьому маринаді — мінімум 1 година.

Коли курятина промаринується, її можна посмажити шматочками приблизно в 2–3 см у клярі з борошна та крохмалю (1 частина крохмалю та 2 борошна). Також знадобиться куряче яйце. Ціле філе, замариноване в азійському маринаді, смажте на грилі та додавайте до салатів, боулів, сендвічів тощо.

Порада: не бійтеся експериментувати та використовувати для маринування курки будь-які соуси, кисломолочні продукти, фрукти, соки тощо. Ви здивуєтеся, якого особливого смаку набуде курятина, якщо кілька годин потримати її в яблучному соку зі спеціями. Класичне поєднання для маринаду — мед та соєвий соус. Традиційно його використовують для крилець та гомілок, але він чудово пасуватиме і до філе.