ТиШеф: пот-де-крем

ТиШеф: пот-де-крем

Час читання - 6 хв.

Пот-де-крем – французький різновид заварного крему. Готується легко, з доступних інгредієнтів, але смак просто неперевершений. Приготуйте його за нашою відеоінструкцією.

Пот-де-крем – вишуканий легкий французький десерт, який готується з молока, вершків і яєць методом заварювання. Традиційно крем запікається в духовій шафі або заварюється на водяній бані. За смаком десерт нагадує знаменитий крем-брюле.

Що таке пот-де-крем?

Пот-де-крем – вишуканий легкий французький десерт, який готується з молока, вершків і яєць методом заварювання. Традиційно крем запікається в духовій шафі або заварюється на водяній бані. За смаком десерт нагадує знаменитий крем-брюле.

Пот-де-крем: як приготувати вдома десерт

Аби крем набув необхідної консистенції, під час приготування до кремової суміші додають 5 грамів агар-агару. Також десерт обов’язково потрібно витримати в холоді не менше 2-2,5 годин.

Інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • ¼ склянки цукру;
  • 1 ч.л. солі;
  • ¾ склянки вершків;
  • ½ склянки молока;
  • 1 столова ложка ванільного екстракту;
  • шоколад;
  • кондитерські вершки для прикрашання.

На 2 порції.

Загальний час приготування – 3 години.

Покрокова інструкція:

  1. 4 жовтки розбиваємо в сотейник, додаємо цукор, вершки, ванільний екстракт і молоко. Ставимо на вогонь. Постійно помішуючи, варимо на маленькому вогні до загущення. Приблизно 5-7 хвилин.
  2. Шоколад подрібнюємо в руках і перекладаємо в чашу блендера. Додаємо гарячу молочну суміш. Збиваємо до густої однорідної маси.
  3. Переливаємо крем у склянки або креманки. Ставимо в холодильник на 2-3 години.
  4. Готовий десерт прикрашаємо збитими вершками та посипаємо шоколадними крихтами. Смачного!

Десертпот-де-крем: відеорецепт

Покрокову інструкцію приготування десерту дивіться на відео, яке підготували шеф-кухарі МЕТRO.

Інгредієнти:

  • 1 склянка молока;
  • дропси з темного шоколаду – 250 г;
  • жирні вершки – 3 столові ложки;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • 2 чайні ложки ванільного цукру;
  • розчинна кава – 1 ст.л.;
  • ягоди для прикрашання.

На 4 порції.

Загальний час приготування – 3 г 30 хв.

Покрокова інструкція:

  1. В сотейнику або в каструлі з товстим дном змішуємо молоко, вершки, цукор і розчинну каву.
  2. Ставимо на вогонь і постійно помішуємо. Чекаємо доки маса закипить. Як тільки з’являться перші бульбашки, каструлю знімаємо з вогню і додаємо шоколадні дропси.
  3. Перемішуємо все разом до однорідної маси. Для аромату засипаємо ванільний цукор.
  4. Рідку масу розливаємо по келихах або формам для десертів, ставимо в холодильник на 3 години.
  5. Коли десерт застигне, прикрашаємо будь-якими ягодами, як у відеоінструкції.

Пудингпот-де-крем з ароматом англійського чаю та цитрусових

Як і в основі будь-якого заварного крему, пот-де-крем містить вершки, молоко, яйця і цукор. Традиційно десерт заварюється або запікається на водяній бані. Тому його дуже часто називають пудингом.

Інгредієнти:

  • 250 мл молока;
  • 1 чайна ложка або пакетик чаю «Ерл Грей»;
  • лимон;
  • пельсин;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 3 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • плитка темного (не менше 75%) шоколаду.

На 5-6 порцій по 60 мл.

Час приготування – 65-75 хв.

Покрокова інструкція:

  1. В невеликий сотейник наливаємо молоко і ставимо на вогонь. Даємо закипіти.
  2. Підготуємо цедру: натираємо окремо лимон і апельсин на терці.
  3. В гаряче молоко додаємо чай, цитрусову цедру, накриваємо кришкою і витримуємо 15 хвилин.
  4. Ароматне молоко проціджуємо, нагріваємо і додаємо шоколад. Ретельно розмішуємо вінчиком, щоб утворилося шоколадна суміш.
  5. В окремій ємності змішуємо яєчні жовтки й цукор, поступово вливаємо молоко з шоколадом. Перемішуємо.
  6. Заливаємо суміш в окремі глиняні або керамічні колотниці, ставимо у форму для запікання, заливаємо водою до половини. Запікаємо при температурі 165 градусів 20-25 хвилин.
  7. Виймаємо і залишаємо охолонути.
  8. Переміщуємо формочки з готовим кремом в холодильник і ще витримуємо близько 4 годин. Подається десерт обов’язково охолодженим.
  9. Прикрашаємо крихтами шоколаду і скибками апельсину.

Пот-де-крем: рецепт з коньячними вершками

Як кажуть знавці, цей десерт – просто знахідка для гурманів. Смак коньяку майже непомітний, але відчувається легкий його присмак і особлива нотка.

Інгредієнти:

  • 350 грамів темного шоколаду;
  • 4 яйця;
  • склянка міцної кави;
  • 3 ст.л коньяку;
  • 1 ч.л екстракту ванілі;
  • дрібка солі;
  • 1 ск. жирних вершків;
  • ¼ ск. цукрової пудри.

На 3 великі чи 10 маленьких порцій.

Час приготування – 3 г 20 хв.

Приготування:

  1. Заварюємо міцну каву.
  2. Темний шоколад подрібнюємо руками, кладемо в чашу блендера (невеликий шматок залишаємо для прикрашання). Додаємо 1 столову ложку коньяку, ваніль, сіль і яйця. Збиваємо на маленькій швидкості.
  3. До суміші вливаємо гарячу каву і знову змішуємо: приблизно пів хвилини.
  4. Розливаємо отриману суміш по склянкам або маленьким кавовим кружкам так, щоб залишилося зверху місце для збитих вершків.
  5. Ставимо в холодильник на 3-4 години для застигання.
  6. Приготуємо коньячні вершки. Виливаємо вершки в чашу блендера, додаємо цукор і ретельно збиваємо до утворення густої маси. Вершки повинні добре тримати форму.
  7. Маленькою цівкою вливаємо коньяк і перемішуємо.
  8. Перед подачею десерту зверху викладаємо гіркою збиті вершки, посипаємо тертим шоколадом. Смачного!