Для початку, холодні десерти не потребують термічної обробки. А значить, всі корисні складові у вихідних продуктах буде збережено. Крім того, як складові для холодних десертів використовують різні види фруктів та ягід, які багаті на вітаміни. Наприклад, манго, популярний екзотичний смак якого доповнюється корисними властивостями вітамінів А, B, C, D і E, що ними багатий цей фрукт. Що цікаво, вміст вітаміну С в манго доходить до 175 мг на 100 г продукту. Тому холодні десерти з манго дуже добре впливають на імунну систему.
Також незмінні інгредієнти таких десертів — суперфуди, продукти з надзвичайно високим вмістом корисних речовин. Наприклад, незамінні жирні кислоти більше не зустрічаються в такій концентрації ніде в природі, як у в насінні чіа, а кількість антиоксидантів в ньому набагато більша, ніж в чорниці.
І якщо ми вже загадали про ягоди, нам дуже поталанило географічно. Адже в Україні надзвичайне різноманіття ягід, які мають багатий смак, цілющі властивості.
Малина — популярний і знайомий з дитинства смак й чудова база для різноманітних десертів. Малина багата на вітаміни С, В9, РР, Е і В3 , а також може похвалитися довгим списком мінералів та мікроелементів таких як: калій, кальцій, фосфор, магній та хлор.
Ожина — надзвичайно корисна і ароматна лісова ягода, яка додає яскравий присмак. Вона містить велику кількість біофлавонідів, які є чудовими антиоксидантами. До того ж, ця ягода буде малокалорійна – в 100г ожини лише 43 ккал.
Полуниця не потребує презентації. Цю ягоду люблять практично всі, від дітей до дорослих. Вона знижує апетит і артеріальний тиск, нормалізує рівень цукру в крові, покращує пам’ять та зменшує ризик розвитку серцевих захворювань.
Обліпиха відносно нечасто використовується в десертах, а дарма. Це практично суперфуд за кількістю корисних речовин. Вперше обліпиха згадується в тибетських медичних текстах у восьмому столітті, і використовувалася як ліки ще в Стародавньому Китаї. Обліпиха містить понад 190 поживних речовин, тому плоди обліпихи ще називають «святими плодами».
Чорниця — вишукана і смачна основа для холодних десертів із великим вмістом вітаміну С. Ця ягода багата на антиоксиданти, які сповільнюють процес старіння, а також зменшують ризик розвитку раку.
І хоч сезон цих всіх ягід короткий, на щастя, вони добре переносять заморозку.
Що ж саме приготувати у категорії «Холодні десерти»? Варіантів безліч. Ось лише декілька з них: