Як смачно приготувати овочі в гарнірі або окремою стравою: рецепти запеченої картоплі та картопляного супу з лобстером METRO CHEF від шеф-кухара Алекса Якутова
26.11.2025АвторMETRO
Час читання -5хв.
Картопля — універсальний інгредієнт, що легко перетворюється як на вишуканий гарнір, так і на повноцінну страву. У ресторанних меню та домашній кухні однаково популярні жовта і червона картопля завдяки своїй текстурі й смаку. У цій статті поділимось ідеями, як приготувати картоплю цікаво, смачно й нетипово.
Готуємо по-новому: картопля в ролі головного інгредієнта
З картоплі можна приготувати не лише стандартне пюре чи фрі. Вона також може бути основою для повноцінної страви або гармонійним доповненням до м’яса й морепродуктів. Усе залежить від того, як її приготувати. Далі ми ділимось рецептами картоплі, які показують, що з цього овоча легко створити щось більше, ніж стандартне пюре чи смажені скибочки.
Рецепт домашніх ковбасок з овочами
Інгредієнти:
Домашні охолоджені свинячі ковбаски — на ваш розсуд
Картопля — 4 шт.
Болгарський перець — 1 шт.
Кукурудза Metro Chef — 3 шт.
Цибуля — 1 шт.
Оливкова олія Metro Chef — 4 ст. л.
Сушений часник — 1 ч. л.
Мед Metro Chef — 1 ч. л.
Сік ½ лимона
Копчена паприка Metro Chef або Fine Life — 1 ч. л.
Орегано — 1 ст. л.
Сіль, чорний перець, чебрець — на свій смак
Покрокове приготування:
Змішати для соусу: орегано, копчену паприку, сушений часник, оливкову олію, мед і лимонний сік.
Нарізати овочі великими шматками, викласти на деко й змастити соусом.
Зняти фольгу та запікати ще 20–30 хвилин до м’якості овочів і готовності ковбасок.
Картопляний суп з лобстером від шеф-кухаря Алекса Якутова
Інгредієнти:
Лобстер METRO Chef варено-морожений — 1 шт.
Картопля METRO Chef, свіжа — 200 г
Цибуля-порей METRO Chef — 1 шт.
Молоко Aro 2,5% — 250 мл
Чорний перець горошком METRO Chef — 10 г
Чебрець METRO Chef — 15 г
Лавровий лист METRO Chef — 3 г
Кріп — 15 г
Сіль Aro — 10 г
Цукор Aro — 5 г
Масло METRO Chef 82,5% — 200 г
Перець чилі — 1 шт.
Покрокове приготування:
Очищаємо лобстера: відділяємо мʼясо (хвіст і клешні) та хітин (твердий панцир).
Хітин, вершкове масло та чилі проварюємо на маленькому вогні — масло насичується ароматом, смаком і кольором.
Картоплю очищуємо, нарізаємо кубиками.
Цибулю-порей промиваємо, ділимо на дві частини. Зелену частину нарізаємо — вона піде в основу супу.
Молоко підігріваємо та настоюємо разом із лавровим листом, зеленою частиною порею, тимʼяном, кропом і чорним перцем. Потім проціджуємо, прибираючи спеції та зелень.
У настояне молоко додаємо картоплю та нарізану зелену частину порею. Варимо до готовності.
Відварену картоплю з пореєм перекладаємо в термомікс. Додаємо бульйон, в якому варилося мʼясо лобстера, й збиваємо до однорідної маси. Доводимо смак сіллю, перцем і цукром.
Мʼясо лобстера обсмажуємо до легкої скоринки.
Подача:
Готовий суп наливаємо в тарілку, викладаємо обсмажене мʼясо лобстера, зверху поливаємо ароматною олією. За бажанням прикрашаємо зеленню або мікрогріном.
Щоб результат був дійсно на рівні, важливо використовувати якісні інгредієнти. У ТЦ METRO ви знайдете все необхідне: свіжі морепродукти, м’ясні ковбаски для гриля або запікання, а також добірну картоплю.
Де купити продукти METRO Chef за вигідними цінами?
Всі інгредієнти для страв з картоплею, м’ясом чи морепродуктами ви легко знайдете у ТЦ METRO. Зверніть увагу на METRO Chef — власний бренд професійної якості, створений у співпраці з шеф-кухарями. Його продукти відповідають високим стандартам, мають автентичний смак і виготовляються у країнах з багатими кулінарними традиціями. А клієнти HoReCa можуть розраховувати на оптові ціни, вигідні пропозиції та регулярні знижки.
У ТЦ METRO доступні:
Продукти ТОП ультрафреш — найсвіжіші овочі, фрукти, м’ясо, риба та молочна продукція;
Знижки на овочі — регулярні акції та спеціальні пропозиції;
Конкурентна ціна на картоплю за 1 кг зі звичайними цінниками, за якими ми постійно стежимо, щоб тримати високий рівень якості й вартості;
Оптові цінники — вигідні умови при купівлі від 2 кг;
Акційний каталог — щотижневі пропозиції в розділі «Акції» та «Вигідні вихідні» з фокусом на продукти ультрафреш і ще більше вигоди для HoReCa.
Усе необхідне для приготування будь-яких страв — від овочів до морепродуктів — можна знайти в ТЦ METRO. Тут зручно закуповуватись як для кухні ресторану, так і для готелю. У METRO ви можете купити картоплю оптом: свіжу, очищену, нарізану або проварену, вже готову до використання. Доступні різні сорти, зокрема рожева, Гранада, бебі, з прямими поставками від виробників. Широкий вибір картоплі за калібрами, смаком і форматом фасування дає змогу легко підібрати продукт для будь-яких потреб бізнесу. Торгівельні центри працюють по всій Україні, зокрема можлива доставка у Київ, Львів та інші регіони.