Починаючи з середини XX століття, щороку в третій четвер листопада у Франції відзначається свято «Божоле нуво» — молодого вина, виготовленого в невеликому регіоні на півночі від Ліона. Тому для більшості людей молоде вино асоціюється безпосередньо із Французьким молодим вином.
Ідеальне місце, щоб оцінити та вподобати цей напій, що хвилює кров, — регіон Божоле в Бургундії (Франція). Beaujolais Nouveau 2019 — різновид молодого вина з регіону, що дав йому ім’я. Це червоне сухе
вино з винограду сорту «гаме» (gamay). Зорієнтуватися під час вибору дуже просто: напис Nouveau на етикетці означає, що це вино врожаю поточного року, продавати яке можна в ресторанах і магазинах, починаючи з третього четверга листопада, і не раніше!
До слова, в українському виноробстві також є культура споживання молодого вина. Свято молодого вина та меду «Закарпатське Божоле» традиційно відбудеться в Ужгороді 21–24 листопада. У центрі міста найкращі винороби регіону представлять молоде вино нового врожаю. Виробники змагаються за звання кращого в старовинних виноробнях Ракоці.
Італійське молоде вино називається «новелло» (novello). З початку листопада по всій країні, в різних її куточках, на виноробнях відзначають свята, присвячені цьому легкому напою, що звеселяє. У деяких регіонах свято молодого вина поєднують зі святом молодої оливкової олії.