Як приготувати каталонський крем: секрети національного десерту

 Усі шанувальники фантастичної Барселони, столиці Каталонії, обожнюють місцеву кухню. Можливо, не кожен зізнається (але це справді так!), що любить це місто за сангрію, тапаси та хамон. У тіні цих легендарних смаколиків залишається не менш смачний місцевий десерт —  каталонський крем, або, як його називають у Барселоні та околицях, crema catalana. В Іспанії його традиційно подають на свято Святого Йосипа, 19 березня. Цей десерт має безліч переваг — легко готується, ніжний на смак та дуже привабливо виглядає. Каталонський крем обов’язково має бути із хрумкою скоринкою з обпеченої карамелі. Ми розповімо, як досягти такого ефекту у домашніх умовах!

 

Цікаво, що цей крем ще називають кремом Святого Йосипа. Каталонські родини настільки цінують солодку страву, що передають сімейні рецепти з покоління у покоління. Хоча нічого складного у приготуванні немає. Крема каталана — ідеальна страва для кафе та кав’ярень, також немає жодної причини для того, щоб не приготувати іспанський десерт на власній кухні. Можна сказати, що це дещо спрощений варіант французького крем-брюле. Щось спільне між цими десертами є, але все ж іспанський варіант більш легкий.

 

Отже, вирушаємо у кулінарну подорож до гостинної Каталонії.

Традиційний рецепт каталонського крему

Справжній крема каталана готується всього з кількох інгредієнтів. Увесь секрет у тому, щоб дотриматися декількох правил приготування. Ще одна фірмова фішка цього десерту — карамелізована скоринка з «горілого» цукру. Отже, на дві порції знадобляться такі інгредієнти:

 

• 200 мл вершків помірної жирності (щоб зробити крем більш легким, можна замінити молоком — так роблять і в Каталонії, це цілком традиційний прийом);

• 50 г цукрового піску;

• 3 жовтки з курячих яєць;

• стручок ванілі.

 

Час приготування крему — 1 година плюс кілька годин на витримування у холодильнику.

 

Каталонський крем із карамелізованою скоринкою

Процес приготування:

 

  1. Вершки або молоко змішайте із третьою частиною цукру та нагрійте на плиті до 80 градусів, помішуючи, додайте ваніль.
  2. Одночасно розтріть жовтки з третиною цукрового піску. Слушна порада: уважно поставтеся до свіжості яєць, перед розбиванням шкаралупи ретельно вимийте яйця.
  3. Поєднайте яєчну суміш та вершки, коли крем почне помітно густішати, негайно приберіть десерт із вогню.
  4. Підготуйте водяну баню: у вогнетривку ємність налийте трішки гарячої води.
  5. Крем розкладіть по вогнетривких формочках та поставте у ємність.
  6. Духова шафа має бути розігріта до 120 градусів, час випікання каталонського крему — одна година, він має бути густим.
  7. Дайте крему охолонути та тримайте в холодильнику кілька годин.
  8. Перед частуванням зробіть скоринку — якщо немає спеціального професійного пристрою, посипте крем цукром та на кілька хвилин поставте в духовку, обравши режим «гриль».

 

 Рецепт каталонського крему для професіоналів

Перший рецепт — базовий, є більш складні різновиди крему, який також готують із фруктами та ягодами. Для густішої консистенції можна використати крохмаль. Пропонуємо професіоналам урізноманітнити десертне меню каталонським кремом із запеченими яблуками. Для кількох порцій крему знадобляться такі компоненти:

 

• 500 г солодких яблук;

• 150 г цукрового піску;

• 400 мл молока;

• 5 жовтків;

• цедра 1 лимона;

• стручок натуральної ванілі;

• для декору — кілька ягід малини та листочок свіжої м’яти.

 

Час приготування — 1,5 години плюс час на застигання крему.

Поради та покроковий рецепт:

  1. Яблука розріжте на половинки, вийміть серцевинки, посипте цукром та відправте запікатися до духовки. Коли фрукти стануть м’якими, треба охолодити їх, зняти скоринку та зробити пюре за допомогою блендера або ж сита.
  2. Нагрійте у сотейнику молоко з цукром та ваніллю, згодом додайте збиті з цукром жовтки. Ніжну масу прогрівайте, поки вона не почне густішати. Додайте лимонний сік.
  3. Далі процес такий самий, як і в попередньому класичному рецепті, але у формочки першим треба покласти яблучне пюре, а вже потім запікати у духовці на водяній бані.
  4. Коли каталонський крем загусне, дайте вистигнути йому до кімнатної температури та помістіть у холодильник.
  5. Перед подачею зробіть карамелізовану скоринку за допомогою кулінарного пальника, посипавши кожну формочку цукром.
  6. Подавайте, прикрасивши малиною та листочком м‘яти.

Щодо додавання крохмалю до каталонського крему — це особиста справа кожного кулінара. Радимо спробувати готувати десерт на вершках, молоці, із додаванням невеликої кількості картопляного чи кукурудзяного крохмалю. Ефект від цього сподобається прихильникам максимально швидких у приготуванні десертних страв. Крохмаль пришвидшить процес загустіння каталонського крему під час нагрівання, а також — під час запікання та витримки в холодильнику. Дехто вважає, що крохмаль впливає на смак каталонського крему, і геть не на краще. Тож радимо проекспериментувати та приготувати декілька варіантів цього чудового десерту.

 

Смачного!