Приготувати рис з овочами так, щоб усі попросили добавки — це під силу тільки справжньому кулінарному чарівнику. Особливо важко привчити до корисної їжі дітлахів, які вже скуштували цукерок, печива, чипсів та фаст-фуду. Ми навчимо вас готувати за двома чудовими рецептами, які переконають усіх: навіть із рутинних продуктів, можливо приготувати справжню ресторанну страву, причому — в домашніх умовах. Рис та броколі — гарне поєднання для гарніру до риби чи м’яса. А якщо застосувати деякі секрети, назвемо їх кулінарною магією, то броколі з рисом буде чудовою самостійною стравою. Ще одна гарна новина: рис не містить глютену, тому рецепти підходять тим, хто дотримується безглютенової дієти, а також вегетаріанцям.
Рецепт броколі з рисом та овочами в азіатському стилі
Головне «звинувачення» на адресу цієї корисної страви — вона прісна. Дійсно, окремо головні інгредієнти не мають яскраво вираженого смаку. Але якщо поєднати їх із запашною олією, соусом, спеціями, то рис та капуста «заграють» по-особливому. Щоб приготувати дійсно смачно, треба взяти такі інгредієнти (розраховано на 4 порції):
• 400 г довгозернистого пропареного рису;
• 1 велика морква;
• 1 цибулина;
• червоний болгарський перець;
• 3 зубчики часнику;
• 400 г броколі (свіжої або ж замороженої);
• 3 столові ложки оливкової олії;
• соєвий соус (або соус теріякі);
• 2 чайні ложки кунжуту;
• трохи зеленої цибулі та свіжої петрушки;
• сіль, перець за смаком;
• сушений перець чилі;
• за бажанням — суміш спецій для рису чи плова.
Час приготування броколі з рисом та овочами — 40 хвилин.
Готуємо так:
- Промиваємо рис під проточною водою, заливаємо водою — на стакан рису (200 г) знадобиться не менша кількість рідини. Ставимо варитися рис, можна зробити це заздалегідь, тоді час приготування броколі з овочами та рисом скоротиться вдвічі. Не забудьте додати дрібку солі.
- Тим часом подрібнюємо моркву, цибулю, часник і болгарський перець. Моркву — тонкими брусочками, цибулю — тонкими напівкільцями, часник — кубиками, болгарський перець — полосками.
- У глибокій пательні (добре, якщо це буде вок) розігріваємо олію, кидаємо туди овочі, часник, сушений чилі, спеції до рису, обсмажуємо на середньому вогні.
- Броколі розбираємо на суцвіття, ставимо каструлю, доводимо в ній воду до кипіння, солимо воду. Коли закипить, на 4–5 хвилин занурюємо в окріп капусту, суцвіття мають бути невеликими.
- Зливаємо капусту та починаємо «збирати» страву. До пательні з підсмаженими овочами додаємо рис, ретельно перемішуємо, обсмажуємо кілька хвилин, за потреби додавши до пательні ще трохи оливкової олії.
- В останню чергу відправляємо до страви броколі. Капусту не варто готувати занадто довго, бо вона стане дуже м’якою та втратить смак. Найкраща консистенція — це коли броколі трошки хрумтить.
- Перед подачею поливаємо соєвим соусом, перемішуємо на сковорідці та посипаємо кунжутом. Подаємо як самостійну страву або гарнір. Разом з овочами можна обсмажити шматочки курячого філе або індички, а також креветки чи інші морепродукти.
Рис з броколі та овочами під сиром
Ця страва варта ресторанного меню, адже в ній поєднано користь, смак та привабливий вигляд. Таку запіканку з броколі та рисом можна приготувати у вегетаріанському варіанті або ж із м’ясом. Головні поради — використовувати саме ті продукти, що вказані в рецептурі, тоді страва вийде такою, як має бути. Також важливий посуд: радимо готувати броколі з рисом порційно, у формах для запікання, які можна подати на стіл із гарячою стравою. Стильний посуд для ресторанної подачі страв можна знайти у торгівельних центрах METRO.
Інгредієнти на 3 порції:
• 1 стакан відвареного круглозернистого рису;
• 400 г бланшованих суцвіть броколі;
• 100 г сиру чеддер (витриманого);
• 400 г телячого фаршу — для не вегетаріанського варіанту;
• 3 курячих яйця;
• 150 мл молока;
• щіпка молотого мускатного горіху;
• чорний перець за смаком;
• трохи вершкового масла для змащування форм;
• панірувальні сухарі;
• сухий гранульований часник.
Час приготування — 10 хвилин.
- Щоб зекономити час, заздалегідь готуємо головні складові запіканки — рис та броколі. У цьому і криється секрет швидкого приготування цього смачного гарніру або самостійної гарячої страви.
- Дно маленьких форм (у домашніх умовах можна взяти одну велику форму, але страва виглядатиме на тарілці менш привабливо) змащуємо шматочком вершкового масла.
- Панірувальні сухарі змішуємо з сіллю та гранульованим часником, присипаємо поверх масла (частину суміші треба залишити для подальшого використання).
- Якщо готуєте з фаршем, то його треба посолити, поперчити та розподілити помірним шаром на дно змащених форм.
- Для вегетаріанського варіанту першим шаром підуть броколі (у першому варіанті капусту треба покласти на фарш).
- Наступним викладаємо рис, трошки приминаємо, щоб шари запіканки поєдналися.
- Готуємо заливку — яйця змішуємо з молоком, додаємо сіль та перець. Збивати не треба! Лише ретельно змішуємо.
- Заливаємо запіканку та ставимо форми у розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин, якщо у страві є фарш — на 25 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності посипаємо натертим чеддером, а також сухарями з часником, що залишилися. Запікаємо до скоринки та подаємо гарячу броколі з рисом до столу.
Ще кілька цікавих ідей
Броколі з рисом — настільки гармонійний тандем, що приймає до себе будь-які інгредієнти. Кукурудза, гриби, зелена цибуля, стручкова квасоля — усе це буде чудово гармоніювати у страві. Також спробуйте використати нешліфований або бурий рис.
Смачного!