Як красиво засервірувати стіл до будь-якого свята

Як красиво засервірувати стіл до будь-якого свята

Час читання - 4 хв.

Не всі знають, як правильно сервірувати стіл, щоб гості не лише милувались вишуканою сервіровкою, але й зручно себе почували. Сервірування — давнє мистецтво, яке формувалось та вдосконалювалось століттями, маючи свої особливості в кожній країні й культурі. У нас традиційною стала європейська система — вишукана, зручна та елегантна.

Кожна господиня хоче не лише нагодувати гостей, але й оформити все якнайкраще, щоб свято чи урочиста вечеря були ідеальними. Для цього варто розглянути, як сервірувати стіл — інструкція не складана та доступна кожному.

Як правильно сервірувати святковий стіл

Алгоритм сервірування столу:

  1. Перше, з чого починають сервірування — це вибір скатертини. Вона повинна бути добре випраною та випрасуваною без складочок та плям. Безпрограшна класика, актуальна у всі часи — біла скатертина, але про неї надалі доведеться ретельно дбати. Цікавий варіант, який стає все більш популярним — поєднання декількох полотен контрастного забарвлення. Також актуальні тканини у кольорі металік.
  2. Визначившись зі скатертиною, можна братись до розстановки тарілок. Їх треба розмістити так, щоб гостям було зручно сидіти, не зачіпаючи один одного.
  3. Далі — черга столових приборів. Їх кількість та види залежать від страв, які подаватимуться на стіл, та чисельності гостей. Однак, якщо простір для сервірування обмежений, не обов’язково щоразу викладати весь набір столових приборів. Наприклад, для риби є спеціальна виделка та ніж, але цей продукт можна їсти й звичайними. Не варто зайвий раз захаращувати стіл та заплутувати гостей.
  4. Коли прибори розкладено, можна розставляти скляні предмети сервіровки — келихи, фужери, вазочки, розетки, тощо. Вони не лише виконують утилітарну роль, але й прикрашають стіл, тому повинні бути відполірованими до сяйва.
  5. Далі не забувайте про серветки — з тканини чи паперові! Їх можна вставити у спеціальні кільця, розмістити в утримувачах або скласти фігурно для кожного гостя окремо.
  6. Коли все це розкладено та розставлено, можна виносити на стіл закуски.

Детальніше про тарілки

Гарні тарілки задають тон усій сервіровці, тому на особливі випадки варто приберегти спеціальний святковий набір. А для найбільш урочистих подій належить купувати нові тарілки (звісно, якщо є така можливість).

Правила розстановки тарілок на столі:

  • від краю столу варто відступати на декілька сантиметрів — приблизно на 3–5 см;
  • сервіровка для урочистих свят передбачає розстановку «подвійних тарілок», між якими кладуть серветку, щоб посуд не ковзав (нижня тарілка слугує підставкою, а верхню можна змінювати);
  • якщо дозволяє простір, біля основної тарілки можна розмістити додаткову — для пиріжків (на відстані 5–10 см);
  • основні тарілки виставляються на одній лінії, пиріжкові — на іншій;
  • розставляючи тарілки, враховуйте, що треба ще вмістити прибори, келихи, серветки.

Як розкласти столові прибори

Звичайний обід не вимагає дотримання суворих правил при розкладанні приборів, але для урочистих подій варто постаратися.

  1. Ножі викладають з правого боку та лезом до тарілки. Їх може бути декілька. Найближче розташовують столовий ніж, далі — для риби, за ним — для закусок.
  2. Столову ложку покладіть після ножа для риби і перед ножем для закусок черпалом вгору.
  3. Виделки викладайте зліва від тарілки зубчиками вгору у тій же послідовності, що й ножі — столова, для риби, для закусок.

Скляний посуд

Як уже було зазначено, скляні фужери, келихи, вазочки тощо повинні прикрашати стіл — бути добре відполірованими. Зазвичай келихи та чарки виставляють з правого боку над ножами, фужер можна поставити зліва над виделками.

Як сервірувати стіл: серветки

Якщо для звичайного родинного обіду можна використовувати паперові серветки, то для урочистого заходу краще придбати тканинні. Гарний святковий варіант — білі серветки з декором. Їх складають фігурно або просто вчетверо. За кольором серветки можуть гармоніювати або контрастувати зі скатертиною. Чудово виглядає, коли всі тканинні елементи сервірування мають одну фактуру. Найпростіший варіант — придбати готовий набір із скатертини й серветок, виконаний в одному дизайні.

Тепер ви знаєте, як сервірувати стіл до вечері або обіду урочистого значення. А все необхідне для вишуканої сервіровки та приготування смачних святкових страв ви можете придбати в мережі магазинів METRO.