ТиШеф: шведський салат з оселедця

ТиШеф: шведський салат з оселедця

Час читання - 6 хв.

Швецький салат – скандинавський аналог нашого оселедця «під шубою». Деякі кухарі говорять, що в них спільні корені. У Швеції особливо полюбляють додавати до салату кисло-солодке яблуко.

Оселедець в країнах Скандинавії – один з головних продуктів на столі. Особливо популярні страви з маринованою рибою. У Швеції королем столу називають салат з маринованим оселедцем: його готують на свята і в будні. Пропонуємо рецепти, які допоможуть по-справжньому розкрити смак риби, і стануть чудовою альтернативою нашого популярного оселедцю «під шубою». 

Як приготувати салат з оселедця?

Швецький оселедцевий салат з’явився в скандинавській кухні ще на початку 19 століття. Головні й незмінні до сьогодні його інгредієнти: буряк, картопля, мариновані або солоні огірки, цибуля, оселедець, яблуко. При цьому використовують саме маринований буряк, а сік з нього додають в якості заправки.

Швецький салат з оселедця простий

В цьому рецепті використовується традиційний маринований буряк, але його з легкістю можна замінити на відварений. Аби підкреслити смак риби, можна додати до нього трішки оцту.

Інгредієнти:

  • буряк – 250 г;
  • картопля – 120 г;
  • філе оселедця – 100 г;
  • одне кисло-солодке яблуко;
  • мариновані огірки – 60 г;
  • 60 мл вершків (можна замінити натуральним йогуртом);
  • діжонська гірчиця – 1 ч.л.;
  • дрібка солі й перцю.

На 3 порції.

Час приготування – 20-30 хвилин.

Покрокова інструкція:

  1. Відварену картоплю і буряк очищуємо від шкіри, нарізаємо невеликими кубиками.
  2. Оселедець потрібно очистити або взяти готове філе, подрібнюємо шматочками за розміром як і овочі.
  3. Яблуко очищаємо від середини, подрібнюємо кубиком.
  4. Мариновані огірки нарізаємо скибками й далі кубиком.
  5. Поєднуємо усі інгредієнти у великому салатнику.
  6. Готуємо заправку: в окремій ємності змішуємо вершки або натуральний йогурт з сіллю і перцем. Додаємо гірчицю, перемішуємо.
  7. До салату додаємо заправку, перемішуємо і подаємо до столу. Смачного!

Як робити салат з оселедця Губбрьора (Gubbröra)

Цей салат готується з простих і доступних інгредієнтів, але подається дещо незвично – на скибочці чорного хліба. Чудово смакує в якості самостійної страви або як закуска.

Інгредієнти:

  • філе оселедцю - 200 г;
  • 2 яйця;
  • цибуля червона;
  • зелень – петрушка, кріп, зелена цибуля;
  • майонез – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • чорний хліб.

На 3 порції.

Час приготування – 15 хвилин.

Покрокова інструкція:

  1. Відварені яйця подрібнюємо кубиком: чим дрібніше, тим краще.
  2. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками.
  3. Подрібнюємо зелень: кріп, петрушку і зелену цибулю.
  4. Маринований оселедець чистимо і також нарізаємо дрібними кубиками.
  5. Перчимо, заправляємо майонезом і ретельно перемішуємо.
  6. На скибку чорного хліба викладаємо салат з гіркою. Подаємо до столу. Смачного!

Салат зоселедця: рецепт відео

Пропонуємо приготувати справжній скандинавський салат з рибою за простою відеоінструкцією від професіоналів METRO.

Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • буряк – 1 шт.;
  • філе оселедця – 2 шт.;
  • один свіжий огірок;
  • синя цибуля – ½ голівки;
  • 5 гілок кропу;
  • 1 столова ложка винного оцту;
  • сметана 20% – 2 ст.л;
  • скибки лимону – для декору;
  • сіль і перець – за смаком.

На 2 порції.

Час приготування – 25-30 хвилин.

Покрокова інструкція:

  1. Підготуємо овочі: картоплю і буряк добре промиваємо.
  2. Ставимо відварюватися картоплю і буряк: аби зберегти користь і смак овочів, їх потрібно заливати окропом і варити на невеликому вогні.
  3. Відварені овочі чистимо, нарізаємо кубиками. За шведським рецептом їх не варто дрібнити. Перекладаємо в салатник.
  4. Філе маринованого оселедця нарізаємо довільними шматками, але не дрібними. Детальніше дивіться у відеоінструкції.
  5. Синю цибулю нарізаємо кубиком. Поєднуємо з овочами й рибою. Перемішуємо.
  6. Нарізаємо свіжі огірки.
  7. Подрібнюємо ножем кріп і також відправляємо в салатник.
  8. В сметану додаємо сіль, перець і ложку винного оцту. Добре перемішуємо і заправляємо салат.

Подавати можна в окремих тарілках, як у відео, або в загальній ємності, прикрасивши скибками лимону. Смачного!

Швецький салатз оселедцем: рецепт від шеф-кухарів

Дуже смачний і по-справжньому святковий салат з яйцем пашот.

Інгредієнти:

  • мікс зелені (шпинат, зелений салат);
  • морква – 1/2 шт.;
  • буряк – 1/2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • червона цибуля – 1 голівка;
  • сірий хліб «Дарницький»;
  • оселедець – 200 г;
  • оцет бальзамічний – 1 ст.л;
  • гірчиця в зернах – 1 ч.л.;
  • мед – 1 ч.л.;
  • оливкова олія – 2 ст.л.;
  • сіль;
  • оцет звичайний.

На 2 порції.

Час приготування – 10-12 хвилин.

Покрокова інструкція:

  1. Наливаємо в сотейник воду, щоб відварити яйце пашот. Трішки додаємо оцту і дрібку солі.
  2. Коли вода почне закипати, робимо водоворіт в центрі каструлі, вливаємо яйце і залишаємо на декілька хвилин зваритися.
  3. Червону цибулю розрізаємо на чотири частини й розподіляємо на пелюстки. Обсмажуємо на рослинній олії 1-2 хвилини.
  4. Сірий хліб подрібнюємо кубиками й відправляємо смажитися до цибулі.
  5. Заправка: змішуємо зернову гірчицю, мед, бальзамічний оцет, оливкову олію. Перемішуємо.
  6. Листя салату і шпинату подрібнюємо руками й кладемо в окрему ємність. Заправляємо 1/3 частиною соусу, перемішуємо.
  7. Шинкуємо моркву і цибулю тонкою соломкою, кладемо поверх зелені.
  8. Розподіляємо салат на тарілці. Зверху викладаємо подрібнені шматки оселедцю. Далі цибуля з грінками. Поливаємо соусом і кладемо яйце. Подаємо теплим.

Смачного!