Шведський пиріг з грибами: рецепт

Шведський пиріг з грибами: рецепт

Час читання - 4 хв.

Сирний пиріг із грибами — класична для Швеції страва, яку полюбляють дорослі й діти. Пиріг із листкового тіста, сиру Вестерботтен та смажених лисичок вважається традиційною шведською випічкою у розпал грибного сезону.

Як приготувати шведський пиріг з грибами: інгредієнти та покрокова інструкція

Сирний пиріг Вестерботтен готують із грибами-лисичками та подають під час традиційного фестивалю раків. Щорічний фестиваль проводиться наприкінці літа, коли сезон лисичок у самому розпалі. Протягом усього XX ст. це свято присвячувалось закінченню сезону вилову раків — популярній на той час діяльності. Проте сьогодні шведи вже не ловлять раків, а здебільшого імпортують, але це не заважає їм зберігати традицію та весело проводити час на фестивалі.

Пиріг готується із сиру Вестерботтена — твердого, трохи зернистого, з яскраво вираженим ароматом. Свою назву Вестерботтен отримав від регіону походження. Якщо ви не живете у Швеції, вам важко буде його знайти — простіше замінити пармезаном або сумішшю пармезану та чеддеру.

Для рецепту шведського пирога з грибами на 8 порцій вам знадобляться наступні інгредієнти.

Для тіста:

пшеничне борошно — 180 г;

вершкове масло — 120 г;

холодна вода — 1 столова ложка або трохи більше;

сіль — 1 дрібка.

Щоб начинити пиріг, візьміть:

  • свіжі лисички — 400 г;
  • сир (Вестерботтен або суміш пармезану і чеддеру) — 150 г;
  • курячі яйця великі — 4 шт;
  • вершки високої жирності — 120 мл;
  • вершкове масло — 15 г;
  • зелена цибуля — 4 шт;
  • свіжа петрушка нарізана — 1 столова ложка;
  • сіль, мелений чорний перець.

Час приготування 40 хвилин.

А всі необхідні для шведського пирога інгредієнти ви знайдете в мережі магазинів METRO — швидко, якісно та вигідно!

 

Покрокове приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200°C. Форму для пирога змастіть вершковим маслом.
  2. Замішайте тісто з борошна, кубиків вершкового масла, холодної води та солі. За необхідності трошки збільшіть кількість води. Загорніть тісто у харчову плівку й покладіть до холодильника на півгодини.
  3. Вийміть тісто з холодильника, розкачайте у великий диск, викладіть у підготовлену форму для запікання, зробіть стіночки. Проколіть дно та бортики заготовки вилкою і залиште у холодильнику, доки будете готувати начинку.
  4. Почистіть і помийте лисички. Великі гриби наріжте дрібнішими шматочками. Трохи просушіть лисички на рушнику, а найменші грибочки відберіть, щоб потім прикрасити пиріг.
  5. Покладіть вершкове масло на сковорідку та поставте на середній вогонь. Всипте нарізану зелену цибулю, обсмажуйте пару хвилин. 
  6. Додайте лисички і смажте протягом 3–4 хвилин. Посоліть та поперчіть, засипте петрушку. Все добре перемішайте та зніміть з вогню. 
  7. Змішайте яйця з вершками, сіллю та меленим перцем — збийте блендером. 
  8. Натріть сир на тертці.
  9. Заготовку з тіста посипте половиною тертого сиру, викладіть смажені гриби з цибулею та петрушкою, після чого засипте другою половиною тертого сиру. Залийте пиріг яйцями, збитими з вершками.
  10. Поставте пиріг у розігріту духовку та випікайте 25–30 хвилин, доки верх не стане золотистим. Окремо обсмажте маленькі лисички та прикрасьте ними готовий пиріг, зверху посипте свіжою петрушкою. 

Куштуйте шведський пиріг с грибами теплим та насолоджуйтесь!

Корисні поради

Замість звичайної зеленої цибулі можна взяти одне невелике стебло цибулі-порею та нарізати тонкими скибочками.

Обов’язково висушіть помиті лисички на рушнику, щоб під час приготування не виділялось занадто багато вологи і тісто не стало сирим. 

Якщо Вестерботтен або пармезан знайти не вдалось, спробуйте литовські сири Джюгас та Рокішкіс або просто тверді голландські сири. 

І не забудьте гарно засервірувати страву. Якісні прибори для столу можна купити в мережі магазинів METRO з приємними знижками. Все для приготування та подачі шведського пирога з лисичками ви знайдете у каталозі акційних товарів.