Сирний пиріг Вестерботтен готують із грибами-лисичками та подають під час традиційного фестивалю раків. Щорічний фестиваль проводиться наприкінці літа, коли сезон лисичок у самому розпалі. Протягом усього XX ст. це свято присвячувалось закінченню сезону вилову раків — популярній на той час діяльності. Проте сьогодні шведи вже не ловлять раків, а здебільшого імпортують, але це не заважає їм зберігати традицію та весело проводити час на фестивалі.
Пиріг готується із сиру Вестерботтена — твердого, трохи зернистого, з яскраво вираженим ароматом. Свою назву Вестерботтен отримав від регіону походження. Якщо ви не живете у Швеції, вам важко буде його знайти — простіше замінити пармезаном або сумішшю пармезану та чеддеру.
Для рецепту шведського пирога з грибами на 8 порцій вам знадобляться наступні інгредієнти.
Для тіста:
пшеничне борошно — 180 г;
вершкове масло — 120 г;
холодна вода — 1 столова ложка або трохи більше;
сіль — 1 дрібка.
Щоб начинити пиріг, візьміть:
- свіжі лисички — 400 г;
- сир (Вестерботтен або суміш пармезану і чеддеру) — 150 г;
- курячі яйця великі — 4 шт;
- вершки високої жирності — 120 мл;
- вершкове масло — 15 г;
- зелена цибуля — 4 шт;
- свіжа петрушка нарізана — 1 столова ложка;
- сіль, мелений чорний перець.
Час приготування 40 хвилин.
А всі необхідні для шведського пирога інгредієнти ви знайдете в мережі магазинів METRO — швидко, якісно та вигідно!